Η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε περισσότερα από 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τους Βρετανούς να έχουν ήδη μετατοπιστεί από τη γεωργική εργασία στη μεταποίηση το 1600.
Η Βρετανία του δέκατου έβδομου αιώνα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία θέτει τα θεμέλια για μια στροφή από μια αγροτική και βιοτεχνική κοινωνία σε μια οικονομία που κυριαρχείται από τη μεταποίηση, στην οποία δίκτυα οικιακών τεχνιτών συνεργάζονταν με εμπόρους, λειτουργώντας όπως τα εργοστάσια.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, την οποία επικαλείται η Guardian, κατά την περίοδο αυτή σημειώθηκε απότομη πτώση της αγροτικής παραγωγής και αύξηση των ανθρώπων που κατασκεύαζαν αγαθά, όπως ντόπιοι τεχνίτες όπως σιδηρουργοί, υποδηματοποιοί, παράλληλα με ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο υφαντουργών που παρήγαγαν υφάσματα για χονδρική πώληση.
Τα σχολικά βιβλία χαρακτηρίζουν συνήθως ως αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης το 1760, όταν πολλαπλασιάστηκαν οι μύλοι και οι ατμομηχανές και δημιουργήθηκαν νέες τεχνολογίες, αλλά σύμφωνα με μια πιο λεπτομερή μελέτη της ιστορίας των επαγγελμάτων που συμπεριελάμβανε αρχεία τριών αιώνων, το Ηνωμένο Βασίλειο αναδυόταν ως η πρώτη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Στιούαρτ.
Ο ιστότοπος του Πανεπιστημίου του Cambridge’s Economies Past χρησιμοποιεί δεδομένα απογραφής, μητρώα, αρχεία και πολλά άλλα για να παρακολουθεί τις αλλαγές στο βρετανικό εργατικό δυναμικό από την ελισαβετιανή εποχή έως τις παραμονές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.
«Έχουν δαπανηθεί εκατό χρόνια μελετώντας τη Βιομηχανική Επανάσταση με βάση μια εσφαλμένη αντίληψη για το τι συνεπάγεται. Με την καταλογογράφηση και τη χαρτογράφηση δεδομένων αιώνων απασχόλησης, μπορούμε να δούμε ότι η ιστορία που λέμε στους εαυτούς μας για την ιστορία της Βρετανίας πρέπει να ξαναγραφτεί», λέει ο καθηγητής Λι Σο-Τέιλορ, ο οικονομικός ιστορικός που ήταν επικεφαλής της έρευνας.
«Ανακαλύψαμε μια στροφή προς την απασχόληση στην παραγωγή αγαθών που υποδηλώνει ότι η Βρετανία εκβιομηχάνιζε ήδη έναν αιώνα πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση», πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα, στις αρχές του 1800, όταν ο Ουίλιαμ Μπλέικ έγραφε για τους «σκοτεινούς σατανικούς μύλους», πολλά μέρη της Βρετανίας είχαν ακόμη και αποβιομηχάνιση καθώς η μεταποίηση μειώθηκε προς όφελος της εξόρυξης άνθρακα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Τον 19ο αιώνα ο κλάδος των υπηρεσιών σχεδόν διπλασιάστηκε – μια άνθηση που συχνά εκτιμάται ότι ξεκίνησε πιο κοντά στη δεκαετία του 1950 – η οποία ώθησε την ανάπτυξη που συνεχίστηκε για σχεδόν 300 χρόνια. Αυτά περιελάμβαναν υπαλλήλους πωλήσεων, οικιακό προσωπικό, επαγγελματίες όπως δικηγόρους και δάσκαλους, καθώς και μια τεράστια αύξηση των εργαζομένων στις μεταφορές στα κανάλια και τους σιδηροδρόμους.
«Η βάση δεδομένων μας δείχνει ότι ένα κύμα επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας μεταμόρφωσε την οικονομία τον 17ο αιώνα, θέτοντας τα θεμέλια για την πρώτη βιομηχανική οικονομία στον κόσμο. Η Βρετανία ήταν ήδη ένα έθνος κατασκευαστών από το 1700», τονίζει ο Τέιλορ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μερίδιο του βρετανικού εργατικού δυναμικού που εργάζεται στη μεταποίηση και όχι στη γεωργία ήταν τριπλάσιο από αυτό της Γαλλίας μέχρι το 1700. «Η αγγλική οικονομία της εποχής ήταν πιο φιλελεύθερη, με λιγότερους δασμούς και περιορισμούς, σε αντίθεση με την ήπειρο», σημείωσε.
Το επόμενο σημαντικό βήμα για την έρευνα, είναι η προσθήκη δεδομένων για τις εργάτριες πριν από τον 19ο αιώνα.