Την ενότητα τόσο μεταξύ των δύο χωρών τους όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ τόνισαν κατ’ επανάληψη η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Κάμερον, στη συνάντηση που είχαν σήμερα Πέμπτη (7/3) στο Βερολίνο. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην κατεπείγουσα έκκληση προς το Ισραήλ για άνοιγμα περισσότερων περασμάτων προκειμένου να καταστεί εφικτή η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντησή τους μετά τις δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για τους πυραύλους «Taurus», όπου άφηνε να εννοηθεί ότι βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος και μετά την διαρροή υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ γερμανών αξιωματικών.
Έπειτα από τη δριμεία κριτική που άσκησαν βρετανοί πολιτικοί και ΜΜΕ στον καγκελάριο τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κάμερον απέφυγε σήμερα να αναφερθεί στην ουσία των δηλώσεων του κ. Σολτς και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η απόφαση για παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Γερμανίας, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η βρετανική εμπειρία δείχνει ότι τα συγκεκριμένα όπλα έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις στην άμυνά τους.
«Δεν θέλω να παίξω το παιχνίδι της Μόσχας» σχετικά με υποτιθέμενη διάσταση μεταξύ των συμμάχων, τόνισε ο κ. Κάμερον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαρροή σε ρωσικό ΜΜΕ της συνομιλίας αξιωματικών της Luftwaffe με θέμα την πιθανότητα παράδοσης πυραύλων «Taurus» στην Ουκρανία. «Αυτό που βλέπω είναι απίστευτη ενότητα μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Κάμερον και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρχε ανάλογη ενότητα το 2014, στην περίπτωση της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία. Επαίνεσε μάλιστα κατ’ επανάληψη την Γερμανία για την οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξή της προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στην υποστήριξη του Κιέβου.
Ερωτώμενος σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης και εμπλοκής του ΝΑΤΟ, στον οποίο αναφέρεται ο κ. Σολτς απορρίπτοντας την παράδοση «Taurus», ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αυτή η συζήτηση επαναλαμβάνεται κάθε φορά που συζητείται η παράδοση νέου οπλικού συστήματος. «Το θέμα της κλιμάκωσης είναι ξεκάθαρο: Το αντιμετωπίζουμε συνέχεια. Αν αυτό που κάνουμε βοηθά μια χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μια παράνομη και απολύτως αδικαιολόγητη επίθεση, τίποτα δεν θα έπρεπε να μας σταματά από το να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να αμυνθεί, να ανακτήσει τα εδάφη της», υπογράμμισε ο κ. Κάμερον και διευκρίνισε ότι «όσο δεν υπάρχει θέμα ΝΑΤΟϊκού στρατιώτη ο οποίος σκοτώνει ρώσο στρατιώτη, δεν προκαλούμε κλιμάκωση, απλώς επιτρέπουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί».
Η Μπέρμποκ δεν απέκλεισε ευθέως το ενδεχόμενο παράδοσης των επίμαχων πυραύλων
Η κυρία Μπέρμποκ από την πλευρά της δεν απέκλεισε ευθέως το ενδεχόμενο παράδοσης των επίμαχων πυραύλων. «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναρωτιόμαστε καθημερινά, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται πυρομαχικά και όπλα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, για να σημειώσει ότι με τον όρο «οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας» περιγράφονται πολλά όπλα.
«Κάθε στιγμή, κάθε μέρα, ο Πούτιν επιτίθεται για να καταστρέψει ό,τι είναι σημαντικό για τον άνθρωπο και τους Ευρωπαίους», υπογράμμισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στην χθεσινή ρωσική επίθεση με πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Οδησσό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όταν επισκέφθηκα την Οδησσό, το είδα από πρώτο χέρι. Χθες ήταν ο ουκρανός πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός που υποχρεώθηκαν να περάσουν τα ίδια», επισήμανε.
Ανάγκη για ειρηνευτική κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας
Οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν ακόμη να συμφωνούν στο θέμα της ανάγκης για ειρηνευτική κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και για άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων περασμάτων προκειμένου να φθάσει εγκαίρως επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει περισσότερα περάσματα και να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα θα φθάσουν εκεί που πρέπει. Είναι δική της ευθύνη», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για από αέρος προμήθεια, αλλά και η επεξεργασία σχεδίου για θαλάσσια πρόσβαση, κυρίως με την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Δεν είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι, αλλά όσο δεν ανοίγουν τα περάσματα, χρειαζόμαστε όλους τους δυνατούς τρόπους», εξήγησε. Από την πλευρά του ο κ. Κάμερον τόνισε ότι πρέπει να περνούν 500 φορτηγά ημερησίως με προμήθειες για την Γάζα και ζήτησε επίσης διευκολύνσεις για την έκδοση βίζας σε λειτουργούς των Ηνωμένων Εθνών.
Η Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ακόμη δριμύτατα την χθεσινή απόφαση του Ισραήλ για περαιτέρω εποικισμούς, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» και «απαράδεκτη» και ζητώντας την απόσυρσή της. «Η πολιτική εποικισμών του Ισραήλ συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά στην ήδη εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα επανέλαβε το αίτημα για άμεση απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς. «Το γεγονός ότι η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει τόσον καιρό τους ομήρους, δείχνει ακριβώς με ποιους έχουμε να κάνουμε. Είναι τρομοκράτες και εκείνοι που δυσκολεύονται ακόμη να το πουν αυτό με το όνομά του, ας φανταστούν ότι τα παιδιά που είναι φυλακισμένα στα σκοτεινά τούνελ είναι τα δικά τους παιδιά».
Απαντώντας οι δύο υπουργοί σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισαν ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ είναι αναγκαία, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι η δική μας ασφάλεια και ελευθερία (…) Το ΝΑΤΟ είναι η ασφάλεια ζωής μας και πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας, πάντα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, ενώ ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι μετά το Brexit αποδείχθηκε ότι η Βρετανία «δεν είναι απλώς σε θέση να είναι φίλη, εταίρος και σύμμαχος της Ευρώπης, αλλά η καλύτερη φίλη, εταίρος και σύμμαχος». Χαιρέτισε επίσης εμφατικά την απόφαση του Βερολίνου για την επίτευξη του στόχου για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.