Όσοι αγαπούν τον καφέ, τις ντομάτες, το καλαμπόκι, τις μπανάνες, το μάνγκο, τα καρύδια, τη σοκολάτα, την τεκίλα, αλλά όχι τις νυχτερίδες τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη γνώμη τους.
Ορισμένα από τα αγαπημένα μας φαγητά και ποτά θα ήταν πολύ λιγότερο άφθονα ή και ανύπαρκτα χωρίς αυτά.
Οι νυχτερίδες, όπως αναφέρει ο Guardian παίζουν σημαντικό ρόλο στα ανθρώπινα συστήματα διατροφής. Ορισμένες χρησιμεύουν ως μια μορφή φυσικού ελέγχου παρασίτων καθώς τρέφονται με έντομα που μπορούν να καταστρέψουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και τα πεκάν.
Άλλες επικονιάζουν είδη όπως οι μπανάνες, οι καρύδες, τα αβοκάντο και η αγαύη, αν και συχνά είναι ένας ρόλος που πολλοί άνθρωποι συνδέουν με τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Ορισμένες φρουτοφάγες νυχτερίδες βοηθούν στη διατήρηση των πληθυσμών των άγριων φυτών μέσω της διασποράς των σπόρων – σκεφτείτε τα μάνγκο, τα κάσιους, τα σύκα και τα αμύγδαλα.
Η σημασία στην παραγωγή της τεκίλα
Ένα από τα προϊόντα που δεν θα υπήρχε χωρίς τις νυχτερίδες είναι η τεκίλα. Η τεκίλα παρασκευάζεται από αγαύη και τα φυτά αγαύης βασίζονται εδώ και καιρό στις νυχτερίδες τόσο για την επικονίαση όσο και για τη διασπορά των σπόρων.
Η μεξικανική νυχτερίδα με τη μακριά μύτη έχει εξελιχθεί παράλληλα με την αγαύη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το μεταναστευτικό είδος ταξιδεύει από το δυτικό Τέξας και το νοτιοδυτικό Νέο Μεξικό προς το Μεξικό κάθε χρόνο, συμβαδίζοντας με τις περιόδους άνθησης της αγαύης και των ανθισμένων κάκτων.
Καθώς όμως η ζήτηση για τεκίλα και μεσκάλ – ένα άλλο απόσταγμα που παρασκευάζεται από αγαύη – έχει αυξηθεί, το φυτό συλλέγεται όλο και περισσότερο σε κλίμακες που θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις μεταναστευτικές νυχτερίδες. Αφού εκτιμήθηκαν στο Μεξικό για εκατοντάδες χρόνια, τα αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο εξωτερικό, και πουθενά δεν είναι πιο περιζήτητα από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου πωλείται περίπου το 80% της παγκόσμιας τεκίλας.
Η αυξημένη ζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση
Η δίψα των ΗΠΑ για αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη και τα χρήματα που μπορούν να βγουν από την πώλησή τους, οδηγεί τους καλλιεργητές να κάνουν συγκομιδή σε κλίμακα και με τρόπο που δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την Νταιάνα Πινθόν μηχανικό δασοκομίας.
Σε πολλά μέρη, τα φυτά αγαύης κόβονται πριν προλάβουν να ανθίσουν, αφήνοντας τις νυχτερίδες που βασίζονται στο νέκταρ των λουλουδιών με μία λιγότερη πηγή τροφής για την επιβίωσή τους.
Αν και οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν νέα αγαύη δουλεύοντας με «μωρά» βλαστούς που στέλνουν τα γονικά φυτά, αλλά χωρίς νυχτερίδες που τα γονιμοποιούν, τα νέα φυτά είναι όλα κλώνοι και χάνουν τη γενετική ποικιλομορφία με την πάροδο του χρόνου. Η Πινθόν φοβάται ότι αυτό θα κάνει τα φυτά λιγότερο ανθεκτικά απέναντι στις κλιματικές απειλές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Αυτά τα δύο είδη εξελίχθηκαν μαζί τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Αν χάσετε το ένα, χάνετε και το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.