Η κρίση στη Μέση Ανατολή με τον τρόπο που έχουν αποφασίσει πλέον οι ΗΠΑ να κινηθούν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ελιγμούς στο Τελ Αβίβ. Για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του, οι επιλογές στο τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι δικές τους.
Οι αμερικανικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν να τοποθετηθεί αναφορικά με την «συζήτηση χωρίς επιστροφή» που θα έχει άμεσα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ξεκαθαρίζουν και επίσημα πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν με τον τρόπο που θα φέρει άμεσα κατάπαυση του πυρός και μάλιστα διαρκείας εντός του θύλακα. Η ανθρωπιστική κρίση είναι δεδομένη για όλους και, σήμερα, οι μοναδικοί που δεν βλέπουν λόγο να σταματήσει το σφυροκόπημα και οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι ο Νετανιάχου και το επιτελείο του.
Το κοσμικό κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να απαιτεί επιστροφή των περισσότερων από 100 ομήρων αλλά και αυτό ο Άντονι Μπλίνκεν έχει αναλάβει να το διευθετήσει όπως φαίνεται. Μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας που σύντομα θα φτάσει από την Κύπρο στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μόνο ένα πράγμα να υποδείξει στη διεθνή ομάδα: σε ποιο λιμάνι θα δέσουν τα σκάφη τους.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει ανοιχτά να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Σντερότ η οποία ως πόλη έχει εκκενωθεί από τις πρώτες ημέρες μετά το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου και από την άλλη απέχει ελάχιστα από τη Βόρεια Γάζα. Παράλληλα με την χρήση αυτού του λιμένα οι ΗΠΑ θα δώσουν τη δυνατότητα και στις δυνάμεις του Τελ Αβίβ να ελέγξουν τα φορτία που θα περνούν άμεσα στον πληθυσμό της Γάζας που λιμοκτονεί. Εάν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί αυτή την πρόταση τότε οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να δέσουν κατευθείαν στο λιμάνι της Γάζας το οποίο ο στρατός του Ισραήλ έχει μετατρέψει σε χαλάσματα εδώ και μήνες. Σε αυτή την περίπτωση τα φορτία δεν θα ελέγχονται με απόλυτη ηρεμία και ασφάλεια από τον στρατό που βρίσκεται εντός της Λωρίδας καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν θύλακες της Χαμάς που καραδοκούν για ένα χτύπημα κατά των Ισραηλινών.
Πρόκληση
Την ίδια στιγμή ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε ανώτατο επίπεδο, αν και όχι στον ίδιο τον Νετανιάχου, πως οποιαδήποτε πρόκληση ή κώλημα προς τη Διεθνή βοήθεια που θα φτάσει στη Γάζα είτε αυτή μεταφερθεί από εδάφη του Ισραήλ εντός της Λωρίδας είτε όχι θα είναι μία κίνηση προσωπικής πρόκλησης για τον ίδιο και αυτή την φορά ίσως η διπλωματία να μην είναι και το πρώτο μέσο που θα επιλέξει ο Λευκός Οίκος ως απάντηση.
Την ίδια στιγμή ο Νετανιάχου εξακολουθεί να υπογραμμίζει πως ο προγραμματισμός για το Τελ Αβίβ δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό και πως η προγραμματισμένη και σχεδιασμένη επιχείρηση στη Ράφα θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Ακόμη και σήμερα που οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλο διπλωματικό χώρο να του δώσουν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πιστεύει πως έχει κάτι να διεκδικήσει βάζοντας ξεκάθαρα σε κίνδυνο πλέον τις πιο στέρεες διπλωματικές σχέσεις του 21ου αιώνα. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θεωρούν επίσης πως είναι μία άκρως επικίνδυνη περίσταση αυτή η οποία επιχειρούν οι ΗΠΑ να θεμελιώσουν σήμερα στη Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει ήδη αποδείξει με όλους τους λάθος τρόπους πως εννοεί όλα όσα λέει και κυρίως πως πιστεύει ακόμη και σήμερα ότι εντός της Λωρίδας υπάρχουν τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς που σχεδίασαν την σφαγή του Οκτωβρίου. Δεν θα κάνει πίσω και αυτό ίσως να του κοστίσει γρηγορότερα από όσο σχεδίαζε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν τη θέση του. Οι ΗΠΑ δύσκολα θα εμπλακούν άμεσα στα εσωτερικά του Ισραήλ αλλά πλέον δεν θα υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο κανένας που θα τις ψέξει εάν σταματήσουν επίσημα να στηρίζουν οικονομικά και κυρίως πολεμικά το Ισραήλ του νυν Πρωθυπουργού.
Το σενάριο μίας ακραίας πράξης ή μίας προβοκάτσιας προς αμερικανούς στρατιώτες είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του, ακραίο και ζοφερό που καλύτερα να μην υπάρξει για να μην αναλυθεί.