«Η αναφορά πάει στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών ”LIBE”, στην επιτροπή Μεταφορών ”TRAN” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παραμένει ανοιχτή. Θα ζητήσουμε και μία γραπτή ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε η Εσθονή, Γιάνα Τοομ, κλείνοντας την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ μετά την αποψινή συνεδρίαση με κεντρικό πρόσωπο την κ. Καρυστιανού που εκπροσώπησε τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.
Το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και στο τέλος της συζήτησης οι ευρωβουλευτές «ξέσπασαν» σε χειροκροτήματα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Καρυστιανού στεκόταν όρθια ως ένδειξη τιμής προς τα θύματα.
Στην παρέμβασή της, η Μαρία Καρυστιανού, δήλωσε ότι η φωνή των συγγενών των θυμάτων γιγαντώθηκε γιατί ενώθηκε με τη φωνή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν συνυπογράψει το αίτημα αναφοράς που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εξήγησε ότι τρία είναι τα αιτήματα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος:
- η προστασία του Κράτους Δικαίου,
- η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και
- η ασφάλεια των συγκοινωνιών.
Η αναφορά καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, «τη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης, που εμπόδισε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων».
Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κόσμος έξω από Ευρωκοινοβούλιο
Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο για να υποστηρίξει την πρόεδρο του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» Μαρία Καρυστιανού, τον Παύλο Ασλανίδη και τους συνεργάτες τους. Πολίτες χειροκρότησαν θερμά την πρόεδρο με την ίδια να λέει: «Όλοι μαζί θα την αλλάξουμε την Ελλάδα το χρωστάμε στα παιδιά μας».
Οι πολιτικές αντιδράσεις από την απόφαση της Επιτροπής
Αμέσως μετά το άκουσμα της απόφασης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ακολούθησαν αντιδράσεις Ευρωβουλευτών, αλλά και των κομμάτων στην Ελλάδα.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στα θύματα, στον πόνο των οικογενειών, αλλά και αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά και την έκφραση οδύνης και πόνου. Το λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και το δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Πρέπει να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας και η απόδοση της δικαιοσύνης. Ο ορισμός νέου πραγματογνώμονα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μια τέτοια υπόθεση μας αφορά όλους και δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο. Αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Να ρίξει φως στην υπόθεση. Αλλά και να αποτελέσει εφαλτήριο, ώστε να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα».
Σαφώς σε διαφορετικό τόνο ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δοκίμασε να συγκαλύψει ένα έγκλημα, δημιούργησε την αίσθηση στους ίδιους ότι θα τα καταφέρουν», ανέφεραν στην Κουμουνδούρου, μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών. «Ξέχασαν, ότι το ψέμα έχει ταχύτητα, αλλά η αλήθεια αντοχή. Τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας και για αυτούς που εγκλημάτησαν και για αυτούς που δοκίμασαν να τους καλύψουν. Το να γνωρίζεις την αλήθεια είναι εύκολο, το να την ακολουθήσεις δύσκολο. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για εσάς κύριε Μητσοτάκη».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης που ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε στους συνεργάτες του την ικανοποίηση και την ανακούφισή του για την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής.
Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στη διάρκεια της συζήτησης. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, εξέφρασε τη στήριξη του στις οικογένειες των θυμάτων απαίτησε «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες»: «Πάνδημη απαίτηση του ελληνικού λαού και της νεολαίας, όπως διατράνωσαν στις εκατοντάδες κινητοποιήσεις και στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η πλήρης διαλεύκανση του εγκλήματος, η απόδοση των πολιτικών και κυρίως των ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους – υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της περιφερειακής διοίκησης, της εταιρείας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρουν δικαίωση όσοι έχασαν τους ανθρώπους τους».
Στη Νέα Αριστερά, προχώρησαν σε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συγκλονιστική ομιλία της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπύκνωσε το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας: η συγκάλυψη δεν θα περάσει. Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών να συνεχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης στις αρμόδιες επιτροπές συνιστά ένα ακόμα επεισόδιο διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
«Το ότι η χαροκαμένη μητέρα κ. Μαρία Καρυστιανού ”αναγκάζεται” να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών, αποδεικνύει την ελλιπή λειτουργία των θεσμών στην πατρίδα μας», δήλωσε από την πλευρά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Αν δεν λάμψει η αλήθεια θα γίνει νέο κακό»
Η ομιλία της κ. Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από την αναφορά που κατατέθηκε για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συγκίνησε τους παρευρισκόμενους. Ήταν η ίδια που στα μέσα Φεβρουαρίου, εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, κατέθεσε την αναφορά στην αρμόδια επιτροπή.
«Η φωνή μας ενώθηκε μαζί με αυτήν 1,3 εκατ. Ελλήνων, μέσω του διαδικτυακού ψηφίσματος (σ.σ. για άρση της βουλευτικής ασυλίας πολιτικών προσώπων). Πέντε μέρες μετά τη σύγκρουση, μάζεψαν τα συντρίμμια και μπάζωσαν τον χώρο, δεν άφησαν κανένα στοιχείο», υπογράμμισε αρχικά μεταξύ άλλων η κυρία Καρυστιανού, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Βρισκόμαστε εδώ ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα. Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Ευχαριστούμε θερμά, λοιπόν, την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχθηκε στη σημερινή ακρόαση.
Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μία αλληλουχία κακών χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά, παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.
Υπήρξε συγκάλυψη. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής γίνεται. Οπότε, παραδέχεται ότι δεν είναι απολύτως ασφαλής και είναι εντάξει με αυτό.
Δεν έχουμε εθνική ασφάλεια, ούτε κανόνες. Ακόμη και μετά το δυστύχημα, όπως λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, ο νόμος δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα λάμψει για ακόμη μία φορά.
Αν όχι, όμως, θα συμβεί ξανά το κακό. Σας παραθέτουμε τρία αιτήματα: Να προστατεύσετε το Κράτος Δικαίου και να φροντίσετε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών.
Με λίγα λόγια, σήμερα μάς έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα αναφορικά με την ορθή λειτουργία των θεσμών», σημείωσε ακόμη, με τους ευρωβουλευτές να «ξεσπούν» σε χειροκροτήματα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα
Την ώρα που η κυρία Καρυστιανού μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Μαζί τους και πολλοί άλλοι απλοί πολίτες που στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος ζητούν τη δικαίωση.