Τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα Covid, επειδή τα κύτταρα στη μύτη τους καταπολεμούν καλύτερα τον ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα κύτταρα της μύτης των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων περιέχουν 100 φορές περισσότερο ιό τις πρώτες ημέρες μετά από μια μόλυνση. Όπως σημειώνει το BBC News, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ηλικιωμένοι πλήττονται περισσότερο από την Covid και τα παιδιά σπάνια νοσούν πολύ.
Οι αντι-ιικές θεραπείες θα πρέπει να προσαρμόζονται στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, λένε οι Βρετανοί ερευνητές.
Η μύτη είναι το πρώτο σημείο όπου η Covid εισέρχεται στο σώμα. Έσι οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν λεπτομερώς τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το αποκαλούμενο εργοστάσιο παραγωγής ιών.
Πώς αντιδρούν τρεις ηλικιακές ομάδες
Οι ερευνητές ανέλυσαν κύτταρα από τον βλεννογόνο της μύτης υγιών ανθρώπων από τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες – κάτω των 12 ετών, 30-50 ετών και άνω των 70 ετών. Στη συνέχεια καλλιέργησαν τα ρινικά κύτταρα στο εργαστήριο, τα μόλυναν με κορονοϊό και τα παρακολουθούσαν στενά.
Τρεις ημέρες αργότερα, εξεταζόμενα στο μικροσκόπιο, τα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα – όπως είναι γνωστά – που ελήφθησαν από τα παιδιά, γρήγορα αμύνθηκαν κατά του ιού και μείωσαν το ιικό φορτίο. Αλλά αυτή η προστατευτική επίδραση ήταν λιγότερο εμφανής στους μεσήλικες. Και στα κύτταρα της μύτης από τους άνω των 70 ετών, υπήρχε περισσότερος ιός και μεγαλύτερη ζημιά.
Το πρόβλημα στους ηλικιωμένους
Η Δρ. Κλερ Σμιθ, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η ηλικία επηρεάζει την ισορροπία των κυττάρων στη μύτη, οδηγώντας σε μια «επιζήμια, δυσλειτουργική διαδικασία επιδιόρθωσης» στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν μεγαλύτερη έκθεση σε ιούς με την πάροδο του χρόνου και περισσότερες λοιμώξεις.
Ο Δρ. Σμιθ δήλωσε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Microbiology, υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψη η γήρανση όταν εξετάζονται αγωγές και θεραπείες. Η ερευνητική ομάδα θέλει τώρα να εξετάσει πώς ο οργανισμός – και η μύτη – ανταποκρίνεται σε άλλους ιούς, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
«Η κατανόηση των κυτταρικών διαφορών κατά την έναρξη της λοίμωξης είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η Δρ. Σμιθ. «Ελπίζουμε τώρα να διερευνήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των κυτταρικών αλλαγών και να δοκιμάσουμε θεραπευτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας το μοναδικό μας μοντέλο κυτταροκαλλιέργειας».