Φρένο στους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν τη συνοικία με τις γκέισες, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Κιότο, βάζουν οι αρχές στην Ιαπωνία.
Αφορμή τα περιστατικά κακής συμπεριφοράς μεταξύ των τουριστών που συρρέουν μαζικά και πάλι στην πόλη.
Το Γκιόν, όπου μπορεί κανείς να δει τις παραδοσιακές καλλιτέχνιδες γκέικο και μάικο να πηγαίνουν για τα βραδινά ραντεβού τους σε τεϊοποτείο, γίνεται τακτικά στόχος επισκεπτών με κινητά στα χέρια, ορισμένοι από τους οποίους αγνοούν τις πινακίδες που τους ζητούν να κρατούν αποστάσεις και να μην αγγίζουν τα ακριβά κιμονό των γυναικών. Έχουν επίσης υπάρξει καταγγελίες για άτομα που καταπατούν ιδιωτική ιδιοκτησία.
Τον Δεκέμβριο, ένα συμβούλιο κατοίκων της συνοικίας κάλεσε την κυβέρνηση της πόλης να λάβει μέτρα κατά των απείθαρχων τουριστών, παραπονούμενο ότι η γειτονιά τους «δεν είναι θεματικό πάρκο».
Οι αξιωματούχοι του Κιότο δήλωσαν ότι η απαγόρευση εισόδου στους στενούς ιδιωτικούς δρόμους του τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, αν και δεν είναι σαφές πώς θα επιβληθεί ο περιορισμός.
«Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά είμαστε απελπισμένοι», δήλωσε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ισοκάζου Ότα, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθούν πινακίδες που θα υπενθυμίζουν στους επισκέπτες τα νέα μέτρα.
Ο κύριος δρόμος της περιοχής, η οδός Χαναμικότζι θα παραμείνει ανοιχτός για τους τουρίστες.
Ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν να ενθαρρυνθούν οι τουρίστες να μην πλησιάζουν τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων πινακίδων και προστίμων έως και 62 ευρώ (10.000 γιεν) για μη συναινετική φωτογράφηση, απέτυχαν να αποτρέψουν τους επισκέπτες που είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στιγμιότυπα από τις γυναίκες που μερικές φορές παρουσιάζονται λανθασμένα ως εργαζόμενες στο σεξ.
Το Κιότο, πρωτεύουσα της Ιαπωνίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια μέχρι το 1868, δεν είναι ο μόνος ιαπωνικός προορισμός που παλεύει με τον υπερτουρισμό από τότε που οι περιορισμοί του Covid-19 καταργήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο.
Αυτή την εβδομάδα οι αρχές του νομού Γιαμανάσι δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να χρεώνουν 12,3 ευρώ (2.000 γιεν) για την ανάβαση στο όρος Φούτζι όπου οι πεζοπόροι κατηγορούνται για τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους. Ο ημερήσιος αριθμός των επισκεπτών θα έχει επίσης ανώτατο όριο όταν θα ξεκινήσει η αναρριχητική περίοδος τον Ιούλιο.
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 79,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα σε περίπου 2,69 εκατομμύρια, φτάνοντας σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί τον ίδιο μήνα το 2019, πριν η πανδημία αναγκάσει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιωτών προήλθε από τη Νότια Κορέα, ακολουθούμενος από εκείνους από την Ταϊβάν και την Κίνα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.