Τελεσίγραφο να δεχτούν την αμερικανική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, που προβλέπει παραχώρηση εδαφών στέλνει ξανά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.
«Είναι καιρός είτε να πουν ναι είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Ινδία την Τετάρτη (23/4), αφού τελείωσε μια επίσκεψή του στη στο Ταζ Μαχάλ, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θα πρέπει να γίνουν κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις» δήλωσε ο Βανς, προσθέτοντας ότι, ενώ τα σύνορα μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως είναι τώρα, για να σταματήσει η αιματοχυσία και οι δύο πλευρές πρέπει να «παραδώσουν τα όπλα, να παγώσουν αυτή τη διαδικασία να συνεχίσουν τη δουλειά της οικοδόμησης μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».
Το σχέδιο αυτό, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ, περιγράφει ως τελική προσφορά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ ως τμήμα της Ρωσίας και την ανεπίσημη αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των περιοχών που κατέχονται από το 2022.
Τι παίρνει η Ρωσία με την πρόταση Τραμπ
- «De jure» (εκ του νόμου ή εκ του δικαίου) αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, πάντως, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει στο παρελθόν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την κατοχή της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών από τη Ρωσία.
- «De-facto αναγνώριση» σχεδόν όλης της περιφέρειας Λουγκάνσκ και των τμημάτων του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και μέρος της Ζαπορίζια που κατέκτησε η Μόσχα, ως ρωσικών εδαφών.
- Την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το κείμενο σημειώνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει, ωστόσο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Τι παίρνει η Ουκρανία με την πρόταση Τραμπ
- «Μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας» που περιλαμβάνει μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών χωρών. Το έγγραφο δεν διευκρινίζει τον τρόπο λειτουργίας αυτής της ειρηνευτικής επιχείρησης και δεν αναφέρει καμία συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας του Χάρκοβο που κατέλαβε η Ρωσία.
- Ανεμπόδιστο πέρασμα του ποταμού Δνείπερου, που εκτείνεται κατά μήκος της πρώτης γραμμής σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας.
- Αποζημίωση και βοήθεια για την ανοικοδόμηση, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.