Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν δείχνει ότι τα νανοσωματίδια χρυσού – μικροσκοπικά κομμάτια χρυσού χιλιάδες φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα – θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες διαταραχές του αμφιβληστροειδούς.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Nano και υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι τα νανοσωματίδια που εγχέονται στον αμφιβληστροειδή μπορούν να διεγείρουν με επιτυχία το οπτικό σύστημα και να αποκαταστήσουν την όραση σε ποντίκια με διαταραχές του αμφιβληστροειδούς. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αν τα νανοσωματίδια χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με μια μικρή συσκευή λέιζερ ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά, θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαταραχές του αμφιβληστροειδούς να δουν ξανά.
Πώς λειτουργούν τα νανοσωματίδια
Διαταραχές του αμφιβληστροειδούς, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι παθήσεις βλάπτουν τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς – τα ραβδία και τα κωνία, που μετατρέπουν το φως σε μικροσκοπικούς ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτοί οι παλμοί διεγείρουν άλλους τύπους κυττάρων που βρίσκονται πιο πάνω στην οπτική αλυσίδα και ονομάζονται διπολικά και γαγγλιακά κύτταρα, τα οποία επεξεργάζονται τα σήματα των φωτοϋποδοχέων και τα στέλνουν στον εγκέφαλο.
Διαβάστε ακόμη:
Olo: Ένα χρώμα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ άνθρωπος εντόπισαν επιστήμονες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μπράουν, η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί νανοσωματίδια που εγχέονται απευθείας στον αμφιβληστροειδή για να παρακάμψουν τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς. Όταν το υπέρυθρο φως εστιάζεται στα νανοσωματίδια, εκείνα παράγουν μια μικροσκοπική ποσότητα θερμότητας που ενεργοποιεί τα διπολικά και γαγγλιακά κύτταρα όπως ακριβώς και οι παλμοί των φωτοϋποδοχέων. Επειδή διαταραχές όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν κυρίως τους φωτοϋποδοχείς ενώ αφήνουν άθικτα τα διπολικά και γαγγλιακά κύτταρα, ο συγκεκριμένος τρόπος έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη χαμένη όραση.
Από τα ποντίκια στους ανθρώπους
Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε σε ποντίκια με διαταραχές του αμφιβληστροειδούς. Μετά την έγχυση ενός υγρού διαλύματος νανοσωματιδίων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο για να προβάλουν σχήματα στους αμφιβληστροειδείς και επιβεβαίωσαν ότι τα νανοσωματίδια διεγείρουν τα διπολικά και γαγγλιακά κύτταρα σε μοτίβα που αντιστοιχούσαν στα σχήματα που προβάλλονταν από το λέιζερ. Τα πειράματα έδειξαν ότι ούτε το διάλυμα των νανοσωματιδίων ούτε η διέγερση με λέιζερ προκάλεσαν ανιχνεύσιμες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως διαβεβαιώνουν μεταβολικοί δείκτες φλεγμονής και τοξικότητας.
Tα νανοσωματίδια χρυσού εγχύονται στον αμφιβληστροειδή και σε συνδυασμό με μια μικρή συσκευή λέιζερ βοηθούν ανθρώπους με διαταραχές του αμφιβληστροειδούς να δουν ξανά
Brown University
Για ανθρώπινη χρήση, οι ερευνητές οραματίζονται ένα σύστημα που συνδυάζει τα νανοσωματίδια με ένα σύστημα λέιζερ τοποθετημένο σε ένα ζευγάρι γυαλιά. Κάμερες στα γυαλιά θα συλλέγουν δεδομένα εικόνας από τον εξωτερικό κόσμο και θα τα χρησιμοποιούν για να καθοδηγούν το υπέρυθρο λέιζερ. Οι παλμοί του λέιζερ θα διεγείρουν στη συνέχεια τα νανοσωματίδια στον αμφιβληστροειδή των ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να βλέπουν.