Τη δική της απάντηση έδωσε η Μόσχα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή (2/5) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έκαναν περισσότερα για να κερδίσουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υπενθύμισε ότι ο 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Φράνκλιν Ρούσβελτ, αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη νίκη επί του ναζισμού. Ανέφερε μια σειρά από δηλώσεις του πολιτικού, συμπεριλαμβανομένου μέρους μιας ραδιοφωνικής ομιλίας στις 28 Απριλίου 1942.
«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει – και συνεχίζουν να καταστρέφουν – περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυροβόλα του κοινού μας εχθρού από όλα τα άλλα Ηνωμένα Έθνη μαζί», φέρεται να επικαλέστηκε η διπλωμάτης στο κανάλι της στο Telegram.
Η Ζαχάροβα ανέφερε ως παράδειγμα ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Φράνκλιν Ρούσβελτ με την ευκαιρία της νίκης στη Μάχη του Στάλινγκραντ. Σε αυτό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωνε τον απίστευτο ηρωισμό του σοβιετικού λαού, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους τους συμμάχους.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών παρέθεσε μια επιστολή προς τον Ιωσήφ Στάλιν με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1943. Σε αυτήν, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ σημείωσε ότι ο Κόκκινος Στρατός ανάγκασε τον Χίτλερ να ακολουθήσει το δρόμο προς την τελική ήττα.
Η ανάρτηση Τραμπ που «ενόχλησε» το Κρεμλίνο
Την απόφασή του να μετονομάσει σε «Ημέρα Νίκης» δύο ημερομηνίες ορόσημα στην παγκόσμια Ιστορία, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ανακοίνωσε πως στο εξής η 11η Νοεμβρίου και η 8η Μαΐου, μετονομάζονται σε «Ημέρα Νίκης», τιμώντας τα νικηφόρα αποτελέσματα των δύο παγκοσμίων πολέμων, δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο αμερικανικό ρόλο και συμμετοχή.
Η ανάρτησή του Αμερικανού προέδρου ανέφερε:
«Πολλοί από τους συμμάχους και τους φίλους μας γιορτάζουν την 8η Μαΐου ως Ημέρα της Νίκης, αλλά εμείς κάναμε τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μακράν, για την επίτευξη ενός νικηφόρου αποτελέσματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το παρόν μετονομάζω την 8η Μαΐου σε Ημέρα Νίκης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την 11η Νοεμβρίου σε Ημέρα Νίκης για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κερδίσαμε και τους δύο πολέμους, κανείς δεν μας πλησίασε σε δύναμη, γενναιότητα ή στρατιωτική ευφυΐα, αλλά ποτέ δεν γιορτάζουμε τίποτα – Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε πια ηγέτες, που να ξέρουν πώς να το κάνουν! Θα αρχίσουμε να γιορτάζουμε ξανά τις νίκες μας!».