Μια μόλις μέρα μετά την αεροπορική επίθεση της Ινδίας σε «τρομοκρατικούς στόχους» εντός του πακιστανικού Κασμίρ, η ομίχλη του πολέμου συνεχίζει να πλανάται πάνω από τις δύο χώρες, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να κερδίσουν τον πόλεμο των εντυπώσεων.
Σύμφωνα με το CNNi, η κυβέρνηση του Πακιστάν κάνει λόγο για νίκη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, ισχυριζόμενη ότι πέντε ινδικά μαχητικά καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης μάχης που διεξήχθη σε απόσταση άνω των 160 χιλιομέτρων.
Από την άλλη πλευρά, το Νέο Δελχί δεν απαντά στους πακιστανικούς ισχυρισμούς, αν και αναφέρουν ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν, έπληξαν με επιτυχία πολλαπλούς επιδιωκόμενους «τρομοκρατικούς» στόχους.
Απώλειες μαχητικών αεροσκαφών
Την ίδια ώρα, η Ινδία δεν έχει ανακοινώσει αν και πόσα αεροσκάφη έχασε κατά την διάρκεια της επίθεσης. Ωστόσο, το Πακιστάν δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κανένα βίντεο ή εικόνα των καταρριφθέντων ινδικών μαχητικών. Υπάρχει ένα μη επαληθευμένο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο οι ντόπιοι έχουν κινηματογραφήσει το κάτω τμήμα ενός αεροσκάφους.
Επιπλέον, ορισμένοι λογαριασμοί στα κοινωνικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες των συντριμμάτων ενός αεροσκάφους με σειριακό αριθμό 001, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale EH της Ινδίας. Οι φωτογραφίες φέρεται να τραβήχτηκαν στην ινδική πόλη Μπαθίντα.
Παρόλα αυτά, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα από τα νεότερα και πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη της Ινδίας – ένα γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Rafale – χάθηκε στη μάχη.
Για «αερομαχία» κάνει λόγο το Πακιστάν
Ακόμη, ένας πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε στον Nic Robertson του CNNi ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε μια «αερομαχία», που όμοιά της δεν έχει ξαναδει κανείς.
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν στο CNNi: «Αυτά τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν σε αερομαχία. Τα αεροπλάνα μας εκτόξευσαν πυραύλους και καταρρίφθηκαν. Πολύ απλό». Η μάχη που περιγράφουν οι πηγές του Πακιστάν απέχει πολύ από αυτό και είναι περισσότερο μια μάχη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αποστάσεως που μπορούν να πλήξουν τόσο επίγειους όσο και εναέριους στόχους από απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων (100 μιλίων) σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να έχουν ποτέ οπτική επαφή με τους στόχους αυτούς.
Επιπλέον, τόσο το Πακιστάν, όσο και η Ινδία είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν αρκετά μέσα στο έδαφος της άλλης χώρας για να ανακόψουν οποιαδήποτε επερχόμενη επίθεση.
Γιατί οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση
Πριν λίγο καιρό η σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν θα προκαλούσε τη κινητοποίηση των ΗΠΑ για να παρέμβουν μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους ή και να προσπαθήσουν να διαχειριστούν την κρίση, όπως έχουν κάνει με την Ουκρανία, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη.
Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί ότι ο Τραμπ απάντησε παθητικά στην επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν. Την Τετάρτη, προχώρησε λίγο παραπέρα, προσφέροντας την βοήθεια του χωρίς να δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για να εμπλακεί: «Αν μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω, θα είμαι εκεί», δήλωσε ο Τραμπ.
Τέλος, σύμφωνα με αναλυτές του CNNi, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμη ώριμος για διπλωματία, αφού όλοι αναμένουν περαιτέρω κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές.