Την πρώτη τους συνάντηση στην Ελβετία αμέσως μετά το ξέσπασμα του «πολέμου» των δασμών έχουν το Σάββατο (10/5) στην Ελβετία οι ΗΠΑ και η Κίνα με το ζητούμενο να είναι πώς θα καταφέρουν να φτάσουν σε μία συμφωνία για αποκλιμάκωση χωρίς καμία από τις δύο χώρες να θεωρηθεί ότι βγήκε ηττημένη από την διαπραγμάτευση.
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι σημαντικό και μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ, συναντώνται με τον οικονομικό τσάρο της Κίνας, Χε Λιφένγκ.
Ωστόσο αυτό ίσως να μην είναι αρκετό για να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, καθώς άλλη μερίδα αναλυτών πιστεύει σύμφωνα με το Reuters οι δύο πλευρές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σημαντικής σύγκρουσης από ό,τι κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού τους πολέμου στην προηγούμενη θητεία του Τραμπ.
Οι διαφορετικές επιδιώξεις ΗΠΑ και Κίνας
Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχει ανατρέψει τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχει τροφοδοτήσει τους κινδύνους μιας απότομης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Η Ουάσινγκτον θέλει να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα με το Πεκίνο και να πείσει την Κίνα να αποκηρύξει αυτό που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως μερκαντιλιστικό οικονομικό μοντέλο και να συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια κατανάλωση.
Το Πεκίνο αντιστέκεται σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στην αναπτυξιακή του πορεία, καθώς θεωρεί την βιομηχανική και τεχνολογική πρόοδο ως κρίσιμη για να αποφύγει την παγίδα του μεσαίου εισοδήματος.
Θέλει η Ουάσινγκτον να άρει τους δασμούς, να καθορίσει τι θέλει η Κίνα να αγοράζει περισσότερο και να αντιμετωπίζεται ως ίση στην παγκόσμια σκηνή.
Οι τριψήφιοι, αμφίδρομοι δασμοί δεν είναι το μόνο σημείο έντασης στις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου. Μη εμπορικά ζητήματα, όπως η φαιντανύλη, οι τεχνολογικοί περιορισμοί και η γεωπολιτική, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πιθανό να περιπλέξουν περαιτέρω την πορεία προς οποιαδήποτε επίλυση μιας εμπορικής σύγκρουσης που διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία.
«Συνάντηση γνωριμίας»
«Δεν πρόκειται να επιλύσουν τίποτα αυτό το Σαββατοκύριακο, εκτός από το να προσπαθήσουν απλώς να προσδιορίσουν εάν θα υπάρξει μια διαδικασία και ποια θα είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι, ειδικός σε κινεζικές επιχειρηματικές υποθέσεις στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.
Το καλύτερο σενάριο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε αυτό το πρώιμο στάδιο θα ήταν μια συμφωνία για τη μείωση των δασμών σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την αμφίδρομη ροή των προϊόντων, αλλά θα εξακολουθούν να είναι βαριά για τις αμερικανικές και κινεζικές επιχειρήσεις.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι 80% δασμοί στην Κίνα «φαίνεται σωστό» αν και στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ήταν ένα τυχαίο νούμερο, το οποίο παραμένει άγνωστο αν και πώς θα γινόταν δεκτό από την Κίνα αν παρουσιαζόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Αναμένω ότι το Πεκίνο θα επιμείνει να λάβει την ίδια 90ήμερη απαλλαγή από τους δασμούς που έλαβαν όλες οι άλλες χώρες για να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ράιαν Χας, διευθυντής του John L. Thornton China Center στο Brookings Institution, προσθέτοντας ότι οι σημαντικές εξελίξεις είναι απίθανες.
«Δεδομένου ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ για κλιμάκωση των δασμών ελήφθησαν αυθαίρετα, η απόφαση για αποκλιμάκωση των δασμών μπορεί ομοίως να ληφθεί αυθαίρετα», τόνισε.
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν απαλλαγή από τους δασμούς. Ωστόσο, μια μείωση των δασμών, όσο μικρή κι αν είναι, και μια συμφωνία για επακόλουθες συνομιλίες που θα μπορούσαν τελικά να συμπεριλάβουν μη εμπορικά ζητήματα όπως η φαιντανύλη, θα εξακολουθούσαν να θεωρούνται θετικό αποτέλεσμα από τους επενδυτές.
«Εάν υπάρξει προσωρινή εκεχειρία ή συμμετρική άρση των δασμών, αυτό θα ευνοούσε μελλοντικές πιθανές ολιστικές διαπραγματευτικές προσπάθειες», δήλωσε ο Μπο Ζενγκγιουάν συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Plenum με έδρα τη Σαγκάη.
Η Κίνα άφησε να εννοηθεί μέσω ενός ιστολογίου που συνδέεται με κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η συμμετοχή σε συνομιλίες «δεν βλάπτει σε αυτό το στάδιο» και ότι το Πεκίνο μπορεί «να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να παρατηρήσει, ακόμη και να αναδείξει τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ»
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να παρουσιάσει την Ουάσινγκτον ως το πιο ανήσυχο και πιεσμένο μέρος της δίνουν πολιτική κάλυψη για να συμμετάσχει σε συνομιλίες, καθώς και να προβάλλει ισχύ στο εσωτερικό.
«Δεν παρακολουθούμε πλέον ποιος θα ανοιγοκλείσει πρώτος τα μάτια του, αλλά πώς η κάθε πλευρά θα παρουσιάσει την άλλη ως ανοιγοκλεισμένη πρώτη», δήλωσε ένας διπλωμάτης με έδρα το Πεκίνο.