Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης.
Accept
mIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREEmIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREEmIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREE
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Blog
  • Chat
    • Chat join #Hellas
    • Chat join #GayHellas
  • Επικοινωνία
Reading: «Τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή»: Πώς θα εξελιχθεί η διαμάχη Ινδίας – Πακιστάν
Share
Font ResizerAa
mIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREEmIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREE
  • Αρχική
  • Blog
  • Chat
  • Επικοινωνία
Search
  • Αρχική
  • Blog
  • Chat
    • Chat join #Hellas
    • Chat join #GayHellas
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
mIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREE > Blog > Διεθνή επικαιρότητα > «Τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή»: Πώς θα εξελιχθεί η διαμάχη Ινδίας – Πακιστάν
Διεθνή επικαιρότητα

«Τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή»: Πώς θα εξελιχθεί η διαμάχη Ινδίας – Πακιστάν

admin
Last updated: 2025/05/10 at 12:48 ΜΜ
admin Published 10 Μαΐου, 2025
Share
SHARE

«Η ιστορία δείχνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει μια ανάφλεξη στην περιοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και σημειώνει ότι και οι δύο χώρες έχουν πυρηνικά το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή, κάτι που ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

«Νομίζω ότι θα αποφύγουμε ένα τέτοιο το σενάριο. Δεν το θεωρώ πιθανό να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά η ανησυχία η οποία υπάρχει είναι η εξής γιατί ουσιαστικά μπορεί να προκύψει μία αντίδραση από το Πακιστάν. Συνεπώς όταν μπαίνουμε σε μια τέτοιου είδους διαδικασία προφανώς υπάρχει μια ανησυχία μήπως υπάρξει κλιμάκωση. Αλλά η ιστορία δείχνει ότι δεν θα πάμε στα άκρα», υπογραμμίζει.

Ο κ. Τζογόπουλος εκτιμά, παράλληλα, ότι από τους διεθνείς παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο και να επηρεάσουν τις εξελίξεις είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, η όποια παρέμβαση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον θα έχει περισσότερο παρασκηνιακό χαρακτήρα και όχι δημόσιο για διαφορετικούς λόγους για τη κάθε χώρα.

Κατεστραμμένο κτήριο στο Πακιστάν

AP Photo/Asim Tanveer

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στάση της Κίνας αν και είναι γνωστό ότι έχει καλύτερες σχέσεις με το Πακιστάν δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες.

«Η Κίνα και αυτή ελέγχει διοικητικά ένα κομμάτι του Κασμίρ, το οποίο δεν αφορά την αντιπαράθεση Ινδίας και Πακιστάν. Η δική μου γνώμη είναι ότι η Κίνα έχει πολύ καλές σχέσεις με το Πακιστάν, αλλά θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις της με την Ινδία. Συνεπώς δεν είναι προς το συμφέρον της να πάρει τη θέση της μίας ή της άλλης πλευράς», τονίζει.

Πίσω από αυτή την ενέργεια ο κ. Τζογόπουλος βλέπει το αίσθημα αυτοσυντήρησης της Κίνας.

«Νομίζω ότι η Κίνα περισσότερο ενδιαφέρεται να μην υπάρξει μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε ανάφλεξη που θα της δημιουργήσει προβλήματα σε μία εποχή που ασχολείται με άλλα θέματα, όπως τα εμπορικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί το Πεκίνο το τελευταίο που θέλει είναι να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα ακόμη ανοικτό μέτωπο από τη στιγμή που υπάρχουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διαμάχη με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.

«Δηλαδή, το Πεκίνο δεν θέλει να υπάρξει ένα επιπρόσθετο μέτωπο σε μια εποχή όπως η σημερινή με τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, με τα εμπορικά και να έχει και αυτό. Έχει άλλα προβλήματα οπότε θα προσπαθούσε να δράσει ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα», προσθέτει.

Ειδική μνεία κάνει στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ πλέον δεν είναι σε θέση να καθορίζουν μόνες τους τις εξελίξεις σε σχέση με το παρελθόν γεγονός που επιτείνει την αστάθεια.

«Ανεξαρτήτως του Τραμπ, δηλαδή, όποιος και να ήταν στην εξουσία βρισκόμαστε σε μια περιοχή που οι ΗΠΑ δεν μπορούν από μόνες τους να καθορίζουν τις εξελίξεις. Δηλαδή, δεν έχουν τη δυνατότητα που είχαν είκοσι χρόνια πριν και αυτό προφανώς δημιουργεί περαιτέρω αστάθεια. Δηλαδή, είμαστε στην εποχή της αδυναμίας των ΗΠΑ να λύνουν από μόνες τους προβλήματα και αυτό αποτυπώνεται στην τρέχουσα κρίση όπως και στις άλλες δύο»

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η θέση του για το κατά πόσο είναι εφικτή μία μόνιμη ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών. Η άποψή του είναι ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι μια ανακωχή χωρίς μόνιμα χαρακτηριστικά.

«Εγώ το αποκλείω αυτό και εδώ πάλι βλέπουμε την ιστορία η οποία δείχνει ότι γίνονται ανακωχές κατά καιρούς. Το θεωρώ απίθανο, να συμβεί αυτό αλλά δεν θεωρώ απίθανο να πάμε σε μια ανακωχή που να κρατήσει για λίγο καιρό μέχρι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θεωρώ απίθανο να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Η ανακωχή θεωρώ ότι είναι πιθανό σενάριο αλλά με χαρακτηριστικά που δεν θα είναι μόνιμα», σημειώνει.

Όλη η συνέντευξη του Γιώργου Τζογόπουλου στο CNN Greece

Πώς επηρεάζει τις ισορροπίες στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως η ανάφλεξη ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν;

«Πρώτα, πρώτα δεν είναι ένα καινούργιο θέμα, έχει μεγάλη ιστορική διάσταση οπότε η ιστορία δείχνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει μια ανάφλεξη στην περιοχή. Αλλά οπωσδήποτε με τα σημερινά δεδομένα και τη γενικότερη αστάθεια που υπάρχει ιδίως μετά από το 2022 και μετά με τον πόλεμο στην Ουκρανία κάθε είδους τέτοια εξέλιξη προφανώς δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο είναι κάτι που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και τώρα υπάρχει και ο Τραμπ» τονίζει.

«Τώρα στην συγκεκριμένη περιοχή μιλάμε για δύο χώρες που έχουν και οι δύο πυρηνικά και η Ινδία και το Πακιστάν. Αυτό από μόνο του δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία σε σχέση με άλλες περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες υπάρχουν. Ακριβώς, όμως, επειδή και οι δύο χώρες έχουν πυρηνικά θεωρώ ότι τελικά τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε κάποιο σημείο χωρίς επιστροφή», υπογραμμίζει.

Πόσο πιθανή θεωρείτε εσείς τη χρήση πυρηνικών;

«Η Ινδία δεν έχει δόγμα που αναφέρει ότι θα χτυπήσει πρώτη σε αντίθεση με το Πακιστάν αλλά το αναθεωρεί πολύ συχνά. Νομίζω ότι θα αποφύγουμε ένα τέτοιο το σενάριο δεν το θεωρώ πιθανό να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά η ανησυχία η οποία υπάρχει είναι η εξής γιατί ουσιαστικά μπορεί να προκύψει μία αντίδραση από το Πακιστάν. Συνεπώς όταν μπαίνουμε σε μια τέτοιου είδους διαδικασία προφανώς υπάρχει μια ανησυχία μήπως υπάρξει κλιμάκωση. Αλλά η ιστορία δείχνει ότι δεν θα πάμε στα άκρα», σημειώνει.

Πώς μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις η Κίνα και οι ΗΠΑ; Ειδικά η Κίνα η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ινδία.

«Η Κίνα και αυτή ελέγχει διοικητικά ένα κομμάτι του Κασμίρ, το οποίο δεν αφορά την αντιπαράθεση Ινδίας και Πακιστάν. Η δική μου γνώμη είναι ότι η Κίνα έχει πολύ καλές σχέσεις με το Πακιστάν, αλλά θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις της με την Ινδία. Συνεπώς δεν είναι προς το συμφέρον της να πάρει τη θέση της μίας ή της άλλης πλευράς. Νομίζω ότι περισσότερο ενδιαφέρεται να μην υπάρξει μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε ανάφλεξη που θα της δημιουργήσει προβλήματα σε μία περιοχή που ασχολείται με άλλα θέματα, όπως τα εμπορικά», τονίζει.

«Δηλαδή δεν θέλει να υπάρξει ένα επιπρόσθετο μέτωπο σε μια εποχή όπως η σημερινή με τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, με τα εμπορικά και να έχει και αυτό. Έχει άλλα προβλήματα οπότε θα προσπαθούσε να δράσει ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα», προσθέτει.

Εκτιμάτε ότι αν και επίσημα δεν θα υπάρχει κάποια εμπλοκή ότι ανεπίσημα μπορεί να υπάρξει κάποιος ρόλος για Κίνα και ΗΠΑ;

«Θεωρώ ότι διπλωματικά θα παίξει κάποιο ρόλο η Κίνα και σημαντικό όπως πάντοτε παίζει σε τέτοιου είδους περιστάσεις, αλλά επισήμως θα είναι ισορροπημένη στάση της. Θα μιλά για τη σημασία της ανακωχής. Αλλά νομίζω ότι θα δράσει για να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. Όπου άκρα σημαίνει γενικευμένη σύρραξη» αναφέρει.

«Για τον Τραμπ ας περιμένουμε λίγο, είπε ότι θα σταματήσει τους πολέμους και δεν τα έχει καταφέρει. Φανταστείτε ότι θα ανακοινώσει ότι θα παρέμβει και εκεί και θα σταματήσει το πρόβλημα και δεν θα σταματήσει. Θα είναι το τρίτο το οποίο δεν θα μπορεί να πετύχει. Οπότε είναι λογικό να μην λέει δημοσίως τι θα κάνει, αλλά και εγώ θα άφηνα μια χαραμάδα να δρα παρασκηνιακά χωρίς να το λέει», υπογραμμίζει.

Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια χώρα εκτός από τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να αναλάβει διαπραγματευτικό ρόλο

«Μόνο η Αμερική και η Κίνα. Ουδείς άλλος και λίγο η Ρωσία με πιο υποβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με τους άλλους δύο», αναφέρει.

Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται μάλλον απρόθυμος να πάρει θέση σε αυτή τη διαμάχη, ποιος θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Και τι κινδύνους ενέχει η νέα αυτή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;

«Αφού κρατάμε την επιφύλαξη για το τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ χωρίς να το λέει δημοσίως. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ανεξαρτήτως του Τραμπ, δηλαδή, όποιος και να ήταν στην εξουσία βρισκόμαστε σε μια περιοχή που οι ΗΠΑ δεν μπορούν από μόνες τους να καθορίζουν τις εξελίξεις, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα που είχαν είκοσι χρόνια πριν και αυτό προφανώς δημιουργεί περαιτέρω αστάθεια. Δηλαδή, είμαστε στην εποχή της αδυναμίας των ΗΠΑ να λύνουν από μόνες τους προβλήματα και αυτό αποτυπώνεται στην τρέχουσα κρίση όπως και στις άλλες δύο», τονίζει ακόμη.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο θα μπορούσε να λυθεί η διαμάχη Ινδίας – Πακιστάν;

«Εγώ το αποκλείω αυτό και εδώ πάλι βλέπουμε την ιστορία η οποία δείχνει ότι γίνονται ανακωχές κατά καιρούς. Το θεωρώ απίθανο, να συμβεί αυτό αλλά δεν θεωρώ απίθανο να πάμε σε μια ανακωχή που να κρατήσει για λίγο καιρό μέχρι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θεωρώ απίθανο να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Η ανακωχή θεωρώ ότι είναι πιθανό σενάριο αλλά με όχι μόνιμα χαρακτηριστικά», καταλήγει.

You Might Also Like

Θερμή υποδοχή στον Πάπα Λέοντα στην πρώτη του επίσκεψη σε ναό

Τουλάχιστον 104 νεκροί από τις πλημμύρες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ώρα μηδέν για την Ουκρανία: To «μπαλάκι» στον Πούτιν με εκεχειρία ή κυρώσεις – Υπό πίεση και ο Τραμπ

Σοβιετικό διαστημόπλοιο έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό μετά από μισό αιώνα σε ανεξέλεγκτη τροχιά

Βατικανό: Ο πάπας Λέων επισκέφθηκε τον τάφο του Φραγκίσκου και άφησε ένα τριαντάφυλλο

admin 10 Μαΐου, 2025 10 Μαΐου, 2025
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΜΈΣΑ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ

Mirc.gr

Tο mIRC Network Δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει τους Έλληνες ανά τον κόσμο και να τους δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούν μέσα απο μια επιλογή αρκετών καναλιών (Chatrooms) εύκολα,άνετα και με ασφάλεια,χρησιμοποιώντας τις επιλογές κειμένου,εικόνας και ήχου!
Σελίδες
  • Αρχική
  • Οροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Κατηγορίες
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Διεθνή επικαιρότητα
  • Automoto
  • Lifestyle

Donate with Paypal

Λόγο συνεχιζόμενων αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψη των αναγκών συντήρησης και λειτουργιάς του δικτύου , website , hosting κ.α Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς με δωρεές την βοήθεια σας και την στήριξη σας για την ορθή και μελλοντική λειτουργιά του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

mirc.gr 2023 Copyright %year%, All Rights Reserved  |  by Sp | Hosted by RealHosting
adbanner
Εντοπίστηκε AdBlock
Ο ιστότοπός μας είναι ένας ιστότοπος που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Παρακαλούμε στη λίστα επιτρεπόμενων για να υποστηρίξετε τον ιστότοπό μας.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?