Μήπως η γλώσσα μας είναι το κλειδί για να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος; Αυτό πιστεύουν οι επιστήμονες που για πρώτη φορά χαρτογράφησαν την τρισδιάστατη δομή της γλώσσας και των υποδοχέων της γλυκιάς γεύσης.
Αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να ανιχνεύσουν μεγάλο αριθμό διαφορετικών χημικών ουσιών που έχουν γλυκιά γεύση και, σε αντίθεση με άλλους υποδοχείς, όπως εκείνοι που ανιχνεύουν την ξινή ή την πικρή γεύση, έχουν εξελιχθεί ώστε να μην είναι πολύ ευαίσθητοι. Αυτό μας κάνει να στρεφόμαστε σε ζαχαρούχα τρόφιμα για να αντλήσουμε ενέργεια και να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, αναφέρει ο Independent.
Η καλύτερη κατανόηση αυτών των υποδοχέων της γλυκιάς γεύσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακάλυψη ουσιών που θα τους ρυθμίζουν και ενδεχομένως θα αλλάξουν την όρεξή μας για ζάχαρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο περιοδικό Cell.
Αναλύοντας τους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης
«Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει η ζάχαρη στην παχυσαρκία δεν μπορεί να αγνοηθεί», δήλωσε o συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Juen Zhang, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.
«Τα τεχνητά γλυκαντικά που χρησιμοποιούμε σήμερα για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη δεν αλλάζουν ουσιαστικά την επιθυμία μας για ζάχαρη. Τώρα που γνωρίζουμε πώς είναι οι υποδοχείς, ίσως μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κάτι καλύτερο».
Για να φτάσουν στα συμπεράσματά τους, ο Zhang και οι συνάδελφοί του εργάστηκαν για τρία χρόνια. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται κρυο–ηλεκτρονική μικροσκοπία για να αναλύσουν τους υποδοχείς, εκτοξεύοντας δέσμες ηλεκτρονίων για να τους βοηθήσουν να καταγράψουν εικόνες της τρισδιάστατης δομής τους, καθώς και ολόκληρης της γλώσσας.
Οι υποδοχείς, οι οποίοι αποτελούνται από δύο κύρια μέρη, περιλαμβάνουν ένα τμήμα που μοιάζει με το σαρκοφάγο φυτό διωναία (που αιχμαλωτίζει μικρά έντομα). Η γνώση της δομής αυτού του τμήματος, το οποίο ονομάζεται εσοχή προσκόλλησης, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι τόσο ευαίσθητοι στα γλυκά.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί τα παχύσαρκα άτομα ξαναπαίρνουν το βάρος που χάνουν – Τι λέει επιστημονική μελέτη
«Ο ακριβής προσδιορισμός της εσοχής προσκόλλησης αυτού του υποδοχέα είναι απολύτως απαραίτητος για την κατανόηση της λειτουργίας του», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Anthony Fitzpatrick, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ζάκερμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Γνωρίζοντας το ακριβές σχήμα του, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα γλυκαντικά προσκολλώνται σε αυτόν και πώς να δημιουργήσουμε ή να βρούμε καλύτερα μόρια που ενεργοποιούν τον υποδοχέα ή ρυθμίζουν τη λειτουργία του», πρόσθεσε.
Αν και οι υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης βρίσκονται κυρίως στο στόμα, ο Δρ. Zhang σημείωσε ότι είναι επίσης διάσπαρτοι σε όλο το σώμα, όπου μπορεί να παίζει ρόλο στη λειτουργία οργάνων όπως το πάγκρεας. Ως εκ τούτου, ο νέος 3D χάρτης της δομής αυτών των υποδοχέων μπορεί να υποστηρίξει την έρευνα που μελετά το μεταβολισμό μας, καθώς και διαταραχές όπως ο διαβήτης.