Η χειρότερη χρονιά ήταν η περασμένη για τη μικροσκοπική πεταλούδα με την ονομασία tortoiseshell στην Αγγλία, η οποία έχει μειωθεί κατά 82% σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1976, σύμφωνα με την ετήσια επιστημονική καταμέτρηση των πληθυσμών πεταλούδων.
Η απότομη μείωση του αριθμού της κάποτε κοινής πεταλούδας έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, αλλά πιστεύεται ότι συνδέεται με την κλιματική κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian. Κατέγραψε τη χειρότερη χρονιά της στην Αγγλία, τη δεύτερη χειρότερη στην Ουαλία και την πέμπτη χειρότερη στη Σκωτία το 2023, αλλά τα πήγε καλά στη Βόρεια Ιρλανδία, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη χρονιά της.
Τα αποτελέσματα από το ετήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης πεταλούδων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKBMS), τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη επιστημονική βάση δεδομένων πεταλούδων στον κόσμο, δείχνουν μια μεικτή εικόνα για τους πληθυσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Butterfly Conservation, το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH), το British Trust for Ornithology και η Μικτή Επιτροπή Προστασίας της Φύσης.
Κλιματική κρίση
Τα μισά από τα 58 είδη που παρακολουθήθηκαν είχαν καλύτερη χρονιά από το μέσο όρο, ενώ τα άλλα μισά ήταν κάτω του μέσου όρου. Υπήρξαν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι προσπάθειες διατήρησης αποδίδουν: η μεγάλη μπλε πεταλούδα, η οποία επανήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980 μετά την εξαφάνισή της το 1979, κατέγραψε την καλύτερη χρονιά της. Η καρό πεταλούδα, η οποία επέστρεψε στην Αγγλία το 2018 αφού εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1970, κατέγραψε επίσης την καλύτερη χρονιά της.
Ορισμένα είδη εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της ξηρασίας του 2022. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτά από τα οποία τρέφονται οι προνύμφες της επόμενης γενιάς πέθαναν κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, με αποτέλεσμα λιγότερες από αυτές να επιβιώσουν και να μεταμορφωθούν στην επόμενη γενιά πεταλούδων.
Η κλιματική κρίση φαίνεται να βλάπτει τις προοπτικές της μικροσκοπικής πεταλούδας στη νότια Βρετανία, ενώ γενικά τα πήγε καλύτερα στις βορειοδυτικές περιοχές τα τελευταία καλοκαίρια. Από την άλλη, η υπερθέρμανση παγκοσμίως βοηθά ορισμένα είδη.
Ο Δρ Μαρκ Μπόθαμ, οικολόγος πεταλούδων στο UKCEH, δήλωσε: «Οι πεταλούδες είναι ένα είδος δείκτη, που σημαίνει ότι μπορούν να μας πουν για την υγεία του ευρύτερου περιβάλλοντος, γεγονός που καθιστά τα δεδομένα του UKBMS ανεκτίμητα για την αξιολόγηση της υγείας της υπαίθρου και του φυσικού μας κόσμου γενικά. Τα μικτά αποτελέσματα φέτος τονίζουν την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες παρακολούθησης και διατήρησης για την προστασία αυτών των σημαντικών ειδών και των οικοτόπων τους».
Το UKBMS καταγράφει τώρα δεδομένα για περισσότερες από 3.000 τοποθεσίες ετησίως, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατανόηση των αλλαγών στους πληθυσμούς των εντόμων και παρέχουν ενδείξεις σχετικά με την κλιματική κρίση και την επίδραση στα είδη.
Ο Δρ Ρίτσαρντ Φοξ, επικεφαλής της επιστήμης στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Butterfly Conservation, δήλωσε: «Οι αριθμοί των πεταλούδων κυμαίνονται φυσικά από χρόνο σε χρόνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά οι μακροπρόθεσμες τάσεις των πεταλούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθορίζονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών και καταστροφών στους οικοτόπους, της χρήσης φυτοφαρμάκων, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Παρακολουθώντας τις μακροπρόθεσμες τάσεις της πεταλούδας μπορούμε να μάθουμε για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και άλλους παράγοντες στην άγρια ζωή».