Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία έφεραν ήττα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στην επικράτεια, όσο και στις τρεις σημαντικότερες πόλεις της χώρας, αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να τον απειλήσει;
Ο Ταγίπ Ερντογάν μπήκε και σε αυτή την αναμέτρηση μπροστά. Οι ομιλίες του σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη έδιναν για ακόμη μία διαδικασία το μήνυμα από την πλευρά του κυβερνόντος κόμματος και του Προέδρου της χώρας: «νίκη παντού».
Η ήττα όχι μόνο στα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα αλλά και στο σύνολο της επικράτειας είναι σίγουρα ένα μήνυμα και μάλιστα ισχυρό για τον Τούρκο Πρόεδρο. Απειλείται όμως ουσιαστικά από κάποιον σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν;
Οι χειρισμοί του πολύπειρου Ερντογάν στα «δύσκολα»
Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία από δύο διαφορετικές θέσεις, ο Ερντογάν είναι με διαφορά από τον δεύτερο, ο πιο έμπειρος πολιτικός της Τουρκίας.
Πριν από έναν χρόνο εξελέγη και πάλι Πρόεδρος, κερδίζοντας οποιονδήποτε αντίπαλο κι αν συνασπισμένη η αντιπολίτευση του έβαλε στο διάβα του. Ο Ερντογάν κέρδισε επίσης την οικονομική κρίση αλλά και τον φονικό σεισμό στα ανατολικά της χώρας του.
Είναι ξεκαθαρισμένο τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο πως για την πλειοψηφία του τουρκικού λαού ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος για τα «εθνικά» ή αν προτιμάτε για τα «βαριά πολιτικά» θέματα.
Σε κάθε πρόβλημα – επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ο πολύπειρος πολιτικός έχει πάντα μία απάντηση, είτε αυτή είναι αρεστή είτε όχι αποδεικνύεται πως για τον ίδιο, τις πολιτικές του και το σχέδιο του είναι άκρως αποδοτική…
Ποιοι καταψήφισαν τον Εντογάν και γιατί
Ο Ταγίπ Ερντογάν ηττήθηκε πράγματι, αλλά σε τι βάθος μπορεί να περάσει το μήνυμα της ήττας του από την αντιπολίτευση;
Οι αναλύσεις δείχνουν πως για την κάθετη πτώση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)του Ερντογάν, ευθύνονται κυρίως οι Κούρδοι – ορκισμένοι και διαχρονικοί εχθροί του – και οι συνταξιούχοι, οι πολίτες που έχουν επωμιστεί το βαρύτερο φορτίο των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς ύφεσης.
Εάν αύριο γίνονταν εθνικές εκλογές ποιος αλήθεια θα έβαζε στοίχημα πως ο Ερντογάν θα έχανε και πάλι και κυρίως ποιος θα ρίσκαρε πως οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι – γιατί οι Κούρδοι είναι ξεκάθαρο πως δεν θα το ψηφίσουν – δεν θα τάσσονταν ξανά στο πλευρό του με κάποια νέα γενναία μέτρα ενίσχυσης της τσέπης τους;
Άπλετος ο χρόνος για να αντιστρέψει το κλίμα
Από την άλλη ο Ερντογάν γνωρίζει καλά πως μία ήττα δεν μπορεί να είναι νίκη.
Έχει την εμπειρία να αντιληφθεί πως το μήνυμα της κοινωνίας είναι σαφές και πως ο ίδιος θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα ειδικά στο εσωτερικό, προκειμένου να «αμβλύνει» τις γωνίες των εντάσεων και κυρίως να απαντήσει πειστικά είτε με «παράδες» είτε με «μπαχτσίσι».
Είναι όμως η χθεσινή ήττα του κυβερνώντος κόμματος μία ρεαλιστική μεγάλη ήττα; Η αλήθεια είναι πως όχι. Για την ακρίβεια είναι για τον «Σουλτάνο» η πιο διδακτική ήττα της πολιτικής του καριέρας, καθώς έχει άπλετο χώρο και κυρίως απόλυτα χαρτογραφημένο για να κάνει τις αλλαγές και τις επιλογές που θα «πιάσουν άμεσα» τόπο.
Είναι ο Ιμάμογλου ο επόμενος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας;
Το ζήτημα της επόμενης ημέρας, το έχει και πάλι η αντιπολίτευση.
Μπορεί ο Ιμάμογλου ο οποίος ακολουθεί σχεδόν πιστά τα βήματα του Ερντογάν όταν πρωτομπήκε στην πολιτική, να εμφανιστεί ως ο επόμενος ισχυρός άνδρας της χώρας σε τέσσερα χρόνια;
Σε ποιον θα πιστωθούν οι τοπικές νίκες και πόσα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μείνουν και αύριο στο πλάι των Κούρδων υποψηφίων που ο Ερντογάν συστηματικά πολεμά άμεσα και έμμεσα;
Όλα τα παραπάνω δεν θα είναι «σεβντάς» για τον Πρόεδρο Ερντογάν που από το Λευκό του Σαράι θα μπορέσει να επιρρίψει και κάμποσες ευθύνες σε όσους απέτυχαν και με «φιρμάνια» να τους στείλει στη λήθη της ιστορικής του ήττας.