Εξηγήσεις από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο θεωρούν άμεσα υπεύθυνο για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ζητούν οι ηγέτες της Δύσης. Ο θάνατος του Ρώσου αντιφρονούντα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ σε πολλές χώρες εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, για να τιμήσουν τον Ναβάλνι που πέθανε χθες, Παρασκευή 16/02 στη φυλακή.
Ο Ναβάλνι, 47 ετών, πέθανε ενώ κρατείτο σε μια φυλακή περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια υπό «ειδικό καθεστώς».
Οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, αναφέροντας σε λακωνική τους ανακοίνωση ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον ανανήψουν.
«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο», ανέφερε η ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών. «Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενή. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», πρόσθετε.
«Σοκαρισμένος» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «ευθύνεται για τον θάνατο» του Ναβάλνι, «μια ισχυρή φωνή υπέρ της αλήθειας», χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως ακόμα μεγαλύτερη απόδειξη της βαρβαρότητας του Πούτιν.
«Μην κάνετε λάθος, ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.
Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ θεωρεί τη Ρωσία «αποκλειστικά υπεύθυνη» για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είδηση του θανάτου του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
«Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει «την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους», τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι, στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι «προφανές» ότι ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε όπως χιλιάδες άλλοι (…) εξαιτίας ενός και μόνο ανθρώπου, του Πούτιν».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας χθες το βράδυ για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του Ναβάλνι. Το Λονδίνο ζήτησε «ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια «αξιόπιστη» έρευνα.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες τις κατηγορίες αυτές «εντελώς απαράδεκτες», ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο. «Αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τις δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι.
Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.
Διαδηλώσεις σε πόλεις της Δύσης
Από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αντιφρονούντα.
Στη διαδήλωση της Βαρσοβίας, έξω από τη ρωσική πρεσβεία, συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, που φώναζαν «Πούτιν, δολοφόνε» και «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ».
Διαβάστε ακόμη: Αλεξέι Ναβάλνι: Οι 10 ημερομηνίες – σταθμοί στον αγώνα του κατά του Πούτιν
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στο Βερολίνο μπροστά στη ρωσική πρεσβεία με συνθήματα όπως «Πούτιν δολοφόνε! Ο Πούτιν στη Χάγη», όπου έχει την έδρα του το Διεθνές Δικαστήριο.
Στη Λιθουανία, εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν πορτρέτα του Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής κατοχής. Μια Ρωσίδα που ζει στη χώρα εδώ και ένα χρόνο είπε ότι ο Ναβάλνι ήταν «ένας άνθρωπος που έλεγε αυτά που σκεφτόταν και της έδινε ελπίδα». «Ακόμη και από τη φυλακή του, κατάφερε να βρει τη δύναμη και να μεταφέρει ελπίδα σε εκείνους που αντιστέκονται», είπε.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπροστά στη ρωσική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση. «Είναι μια τραγική ημέρα», δήλωσε η Πολίνα, μια 29χρονη γυμνάστρια, χαρακτηρίζοντας τον Ναβάλνι «σύμβολο ελευθερίας, γενναιότητας και αντίστασης».
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στην πλατεία Νταμ, μπροστά στα βασιλικά ανάκτορα του Άμστερνταμ, καθώς και έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Χάγη, στα κάγκελα της οποίας κρέμασαν ένα πορτρέτο του Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι διαδηλωτές κρατούταν πλακάτ με το σύνθημα «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος» και «Μην εγκαταλείπετε», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Στην Ελβετία, περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια και πλακάτ. Μια γυναίκα κρατούσε ένα πανό με το σύνθημα, στα αγγλικά, «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος. Μια αυθόρμητη διαδήλωση έγινε και στη Ζυρίχη, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο Keystone-ATS. «Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι», έγραφε μια αφίσα που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.
Στο Λονδίνο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας. «Ο Ναβάλνι είναι ο ήρωάς μας» και «Η Ρωσία μου είναι στη φυλακή» φώναζαν στα αγγλικά και τα ρωσικά. Άλλοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Είμαστε Ναβάλνι» και «Ο Πούτιν να καεί στην κόλαση».
Άνθρωποι έκαναν ουρές χθες το βράδυ για να αφήσουν ένα λουλούδι σε πολλές ρωσικές πόλεις στα μνημεία για τους πολιτικούς αντιφρονούντες, παρά την προειδοποίηση των ρωσικών αρχών να μην γίνου διαδηλώσεις.
Σε κανάλια στο ρωσικό Telegram, που ειδικεύονται στην παρακολούθηση της καταστολής πράξεων διαμαρτυρίας, αναφέρθηκαν συλλήψεις.