Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Μόσχα έχουν τον πρώτο λόγο στην υπόθεση Ναβάλνι με το θρίλερ γύρω από τις συνθήκες θανάτου του να συνεχίζεται.
Κλιμάκια τόσο της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας όσο και της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της χώρας (FSIN) ταξίδεψαν από τη Μόσχα στον Αρκτικό Κύκλο όπου ήταν φυλακισμένος ο πιο σκληρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως αποκαλύπτει η Novaya Gazeta Europe.
Αυτή και μόνο η εξέλιξη που βάζει στο περιθώριο τις τοπικές Αρχές λέει πολλά για την πρόθεση της Μόσχας να μην αφήσει τίποτα στην τύχη.
Οι συγγενείς και οι δικηγόροι του Ναβάλνι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για το πού βρίσκεται η σορός του, αν και σύμφωνα με την εφημερίδα «Sunday Times» βρίσκεται στο νοσοκομείο του Σάλεχαρντ και η σορός του είναι γεμάτη μώλωπες. Ήδη πάντως περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι υπέβαλαν αιτήματα στη ρωσική κυβέρνηση ζητώντας να παραδοθεί η σορός του πολιτικού στους συγγενείς του, όπως ανέφερε την Κυριακή (18/2) το OVD-Info.
Περιμένοντας τα επίσημα αίτια θανάτου
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το αν έχει γίνει νεκροψία ή όχι, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η αποκάλυψη ότι πράκτορες της FSB επισκέφθηκαν τον Ναβάλνι δύο μέρες πριν το θάνατό του την Παρασκευή (16/2) και ότι κατά της διάρκεια της παραμονής τους απενεργοποιήθηκαν τα μικρόφωνα και οι κάμερες.
Η αντιπροσωπεία από τη Μόσχα φέρεται να συγκάλεσε ήδη συνάντηση τοπικών αξιωματούχων όπου δόθηκαν σαφείς οδηγίες, ενώ μένει ακόμα να γίνει γνωστό και επίσημα, αν γίνει ποτέ, η αιτία θανάτου του Ναβάλνι.
«Η πρώτη νεκροψία θα προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο θανάτου με βάση τη θερμοκρασία του σώματος, τη νεκρική ακαμψία και το περιεχόμενο των εσωτερικών οργάνων», εξηγεί η παθολόγος Ιρίνα Σίτνοβα στη Novaya Europe. «Δεδομένου ότι η οικογένεια αμφιβάλλει για την αιτία θανάτου που δόθηκε από τις αρχές, θα επιμείνει σε ανεξάρτητη αυτοψία. Εάν ο Ναβάλνι πέθανε όντως από θρομβοεμβολή, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, η αυτοψία θα το δείξει ξεκάθαρα και μια δεύτερη νεκροψία θα το επιβεβαιώσει. Όμως, μια επόμενη αυτοψία θα είναι απίθανο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο θανάτου» τονίζει.
Η γνώση του ακριβούς χρόνου θανάτου είναι σημαντική όχι μόνο για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου, αλλά και για να μπορέσει να διακριβωθεί η αλληλουχία των γεγονότων που προηγήθηκαν, δηλώνει στη Novaya Europe με τη σειρά του ο ιατροδικαστής Ιγκόρ Σ..
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι τελευταίες ώρες της ζωής του Αλεξέι Ναβάλνι να παραμείνουν για πάντα μυστήριο τόσο για την οικογένειά του όσο και για το κοινό» τονίζει και εξηγεί:
«Μετά από μια πρώτη νεκροψία, η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του δεν θα είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική. Αν οι συγγενείς του δεν καταφέρουν να βρουν ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για να συμμετάσχουν στην πρώτη αυτοψία, θα είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί ο επίσημος χρόνος θανάτου και να αναπαρασταθεί η αλληλουχία των γεγονότων που προηγήθηκαν του θανάτου του Ναβάλνι».
Η αναταραχή λίγο πριν την ανακοίνωση θανάτου
Δημοσιογράφοι της Novaya Europe κατάφεραν να επικοινωνήσουν με κρατούμενο της φυλακής, γεγονός που πυροδότησε αντίδραση από τους αξιωματούχους της Μόσχας για τη διαρροή πληροφοριών που έγινε.
Ο κρατούμενος στη μαρτυρία του έκανε λόγο για μια «περίεργη αναταραχή» στη σωφρονιστική αποικία το βράδυ πριν από την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι την Παρασκευή (16/2).
Είπε ότι οι φύλακες πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στα κελιά των κρατουμένων, τους κλείδωσαν και το πρώτο πράγμα που έκαναν το επόμενο πρωί ήταν να κατάσχουν τηλέφωνα, τράπουλες και άλλα αντικείμενα.
Το περίεργο είναι ότι οι επιθεωρήσεις γίνονται με προειδοποίηση πολλών εβδομάδων για να μην διαπιστωθούν παρατυπίες, κάτι που δεν έγινε σε αυτή την περίπτωση.
Ο θάνατος του Ναβάλνι έγινε γνωστός στους κρατουμένους το πρωί. «Ο χώρος του κελιού τιμωρίας στον οποίο είχε τοποθετηθεί βρίσκεται κάπως στο πλάι του στρατώνα, αλλά θα βλέπαμε ένα ασθενοφόρο να πηγαίνει εκεί. Αλλά δεν υπήρχε ασθενοφόρο στην αποικία εκείνο το πρωί – εμφανίστηκε μόνο αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του. Έτσι νομίζω ότι πέθανε πολύ νωρίτερα από ό,τι δηλώθηκε επίσημα – πιθανότατα το προηγούμενο βράδυ. Γιατί αλλιώς να μας κλειδώσουν εντελώς και να μας ψάξουν τόσο εξονυχιστικά;» διερωτάται.