Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 880 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022.
Ένα δίκτυο περισσότερων από 1.500 ερευνητών, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανέλυσε μετρήσεις ύψους και βάρους από περίπου 220 εκατομμύρια άτομα, από περίπου 190 χώρες, ηλικίας πέντε ετών και άνω, την περίοδο 1990 – 2022.
Οι χώρες με την περισσότερη παχυσαρκία
Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Τόνγκα και την Αμερικανική Σαμόα για τις γυναίκες και στην Αμερικανική Σαμόα και το Ναουρού για τους άνδρες, με περίπου 70-80% των ενηλίκων να ζουν με παχυσαρκία.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Majid Ezzati, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Σε πολλά από αυτά τα νησιωτικά έθνη το θέμα είναι η διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων έναντι των ανθυγιεινών».
«Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ που προωθούσαν ανθυγιεινά τρόφιμα, ενώ το κόστος και η διαθεσιμότητα πιο υγιεινών τροφίμων μπορεί να είναι πιο προβληματική».
Ο καθηγητής Ezzati, ο οποίος εξετάζει τα παγκόσμια δεδομένα εδώ και χρόνια, λέει ότι εκπλήσσεται από την ταχύτητα με την οποία έχει αλλάξει η εικόνα, με πολλές περισσότερες χώρες να αντιμετωπίζουν πλέον κρίση παχυσαρκίας, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των τόπων όπου ο λιποβαρής πληθυσμός θεωρείται η μεγαλύτερη ανησυχία.
Κατατάσσοντας τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας (το ποσοστό του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκο, αφού ληφθούν υπόψη οι ηλικιακές διαφορές), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- Οι ΗΠΑ κατέχουν τη 10η υψηλότερη θέση για τους άνδρες και την 36η υψηλότερη για τις γυναίκες.
- Η Ινδία κατατάσσεται στη 19η χαμηλότερη θέση για τις γυναίκες και στην 21η χαμηλότερη για τους άνδρες.
- Η Κίνα είναι 11η χαμηλότερη για τις γυναίκες και 52η χαμηλότερη για τους άνδρες.
Στα παιδιά το μεγαλύτερο πρόβλημα
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό παχυσαρκίας τετραπλασιάστηκε μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Εν τω μεταξύ, για τους ενήλικες, το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες και σχεδόν τριπλασιάστηκε στους άνδρες.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών παθήσεων της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.