Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χιλιάδες αγρότες ανέβηκαν στα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, για το υψηλό κόστος ζωής, τις πολιτικές βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Απέκλεισαν αυτοκινητοδρόμους και λιμάνια και προχώρησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.
Τα αιτήματά τους ποικίλλουν. Στη Γερμανία, όπως και στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι αγρότες είναι αναστατωμένοι για τη σχεδιαζόμενη μείωση των επιδοτήσεων για το ντίζελ, στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μπλοκάρουν δρόμους και συνοριακά περάσματα επειδή θέλουν να αποτρέψουν τις φθηνές εισαγωγές από την Ουκρανία.
Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας να αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγών και τεχνικών βελτιώσεων στην ΚΑΠ σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ευρωεκλογών, φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί η προσαρμογή στην κλιματική κρίση με τρόπο βιώσιμο για τον αγροτικό κόσμο, η μείωση της γραφειοκρατίας στις διοικητικές εργασίες αλλά και η άρση συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με τρίτες χώρες και την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.