Οι Ολυμπιονίκες στους φετινούς Αγώνες του Παρισιού θα πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι της Γαλλίας και του εμβληματικού της ορόσημου.
Ένα εξαγωνικό, γυαλισμένο κομμάτι σιδήρου που προέρχεται από τον ίδιο τον Πύργο του Άιφελ ενσωματώνεται σε κάθε χρυσό, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο που θα κρεμαστεί στο λαιμό των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες (26/7 – 11/8) και Παραολυμπιακούς (28/8 – 8/9) Αγώνες του Παρισιού.
Πώς όμως βρέθηκαν όλα αυτά τα κομμάτια για τα μετάλλια των δύο διοργανώσεων; Βλέπετε, ο πύργος ύψους 330 μέτρων είναι κατασκευασμένος από 18.038 σιδερένια μέρη. Αλλά, όπως όλες οι κατασκευές, γερνάει.
Οικοδομημένος για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, ο πύργος του μηχανικού Γκιστάβ Άιφελ προοριζόταν να παραμείνει όρθιος στη θέση του μόνο για 20 χρόνια και στη συνέχεια να αποσυναρμολογηθεί. Άλλωστε πολλοί τον έβρισκαν αντιαισθητικό, όπως ο συγγραφέας Γκι ντε Μοπασάν που έτρωγε κάθε μέρα στο εστιατόριο του Πύργου – «γιατί είναι το μόνο μοναδικό μέρος του Παρισιού από όπου δεν μπορείς να δεις τον Πύργο», έλεγε. Στη συνέχεια όμως τον αγάπησαν και η δημοτική αρχή έκρινε ότι ήταν χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, με αποτέλεσμα η «άδεια παραμονής» του να ανανεωθεί επ’ αόριστον.
Απομεινάρια των «λίφτινγκ»
Αυτό σημαίνει ότι κατά καιρούς πρέπει να κάνει μικρά «λίφτινγκ». Τα σιδερένια κομμάτια που ενσωματώνονται στο κέντρο των Ολυμπιακών μεταλλίων ζυγίζουν 18 γραμμάρια το καθένα και έχουν κοπεί από δοκούς και άλλα κομμάτια που αφαιρέθηκαν από τον Πύργο του Άιφελ κατά τη διάρκεια αυτών των «λίφτινγκ» και αποθηκεύτηκαν για φύλαξη.
Απογυμνώθηκαν από το χρώμα, γυαλίστηκαν και βερνικώθηκαν για τη δεύτερη ζωή τους, και στο τέλος σφραγίστηκαν με τις λέξεις «Παρίσι 2024», το λογότυπο της διοργάνωσης και τα πέντε δαχτυλίδια των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Η ιδέα προέκυψε μετά από μερικές συζητήσεις», είπε στο Euronews ο Joachim Roncin, επικεφαλής σχεδιασμού της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Παρισιού. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει ένα σύμβολο γνωστό σε όλο τον κόσμο, το οποίο είναι ο Πύργος του Άιφελ. Είπαμε: “Τι θα λέγατε αν πλησιάζαμε την Εταιρεία Διαχείρισης του Πύργου του Άιφελ για να δούμε αν είναι δυνατόν να ενσωματώσουμε στο μετάλλιο ένα κομμάτι του;”. Η εταιρεία συμφώνησε, και το όνειρο έγινε πραγματικότητα».
Οι αριθμοί πίσω από τα μετάλλια
Ο παρισινός οίκος κοσμημάτων Chaumet σχεδίασε τα μετάλλια. Έξι μικρά κουμπώματα που συγκρατούν τα σιδερένια κομμάτια στα μετάλλια παραπέμπουν στα… 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια που συνδέουν τα κομμάτια του Πύργου του Άιφελ. Γύρω από τα σιδερένια κομμάτια υπάρχουν δίσκοι από χρυσό, ασήμι ή χαλκό. Είναι «κυματιστοί» για να αντανακλούν το φως, κάνοντας τα μετάλλια να λάμπουν. Οι διοργανωτές των Αγώνων λένε ότι όλα τα μέταλλα είναι ανακυκλωμένα.
Το νομισματοκοπείο του Παρισιού κατασκευάζει 5.084 μετάλλια – περίπου 2.600 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και 2.400 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Τα χρυσά μετάλλια ζυγίζουν 529 γραμμάρια και δεν είναι καθαρός χρυσός. Είναι κατασκευασμένα από ασήμι και επικαλυμμένα με 6 γραμμάρια χρυσού. Τα ασημένια ζυγίζουν 525 γραμμάρια και τα χάλκινα ζυγίζουν 455 γραμμάρια και αποτελούνται από κράμα χαλκού, κασσίτερου και ψευδαργύρου.
Έχουν διάμετρο 85 χιλιοστά και πάχος 9,2 χιλιοστά. Θα συνοδεύονται από ένα σκούρο μπλε κουτί του οίκου Chaumet και ένα πιστοποιητικό από την Εταιρεία Διαχείρισης του Πύργου του Άιφελ, ότι τα σιδερένια κομμάτια προέρχονται από το μνημείο.