Καθώς ο χρόνος τελειώνει για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς – πάνω από την οποία, προειδοποιούν οι ειδικοί, οι συνέπειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολύ θερμότερες μέρες, υψηλότερη στάθμη της θάλασσας και απώλεια σχεδόν όλων των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου – η εφαρμογή λύσεων για ένα πιο βιώσιμο, με χαμηλότερα ποσοστά άνθρακα μέλλοντος, είναι το κλειδί. Και όταν πρόκειται για προορισμούς, κάποιοι αποδεικνύονται καλύτεροι σε αυτό από άλλους, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
Ο πιο πρόσφατος Παγκόσμιος Δείκτης Αειφορίας Προορισμών εξετάζει 69 δείκτες – όπως τα ποσοστά ανακύκλωσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο αριθμός των ποδηλατοδρόμων και το ποσοστό των δωματίων ξενοδοχείων που είναι πιστοποιημένα φιλικά προς το περιβάλλον – για να επιλέξει τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου. Ενώ ο Δείκτης αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις του τουριστικού κλάδου για βιωσιμότητα, λαμβάνει επίσης υπόψη δεδομένα που επηρεάζουν τους κατοίκους της πόλης – καθιστώντας τον μια καλή πηγή όχι μόνο για ταξιδιώτες που θέλουν να επιλέξουν έναν βιώσιμο προορισμό αλλά και για επίδοξους κατοίκους που αναζητούν να εγκατασταθούν σε μια φιλική προς το περιβάλλον πόλη.
Ακολουθούν πέντε πόλεις που συγκαταλέγονται στις καλύτερες:
Γκέτεμποργκ, Σουηδία
Η σουηδική πόλη κατατάσσεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Αειφορίας Προορισμών. Μάλιστα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας ηγείται του Δείκτη κάθε χρόνο από το 2016 έως το 2021. Ονομάστηκε από το Lonely Planet ως η καλύτερη βιώσιμη πόλη του κόσμου για διαμονή το 2021 και το 2022, ενώ εγγράφηκε ως μία από τις 100 πόλεις της ΕΕ που σχεδιάζουν να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2030.
Διαθέτει πολλούς ποδηλατοδρόμους και μέσα μετακίνησης φιλικά προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα των κατοίκων και των επισκεπτών του.
Το 95% των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία της. Το αεροδρόμιο της έχει πιστοποιηθεί σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από το σύστημα διαπίστευσης άνθρακα αεροδρομίων, που σημαίνει ότι δεσμεύεται να παρακολουθεί, να μειώνει και να αντισταθμίζει τις εκπομπές άνθρακα. Ακόμα, σχεδόν εννέα στα δέκα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων της είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένα. Ακόμη και τα φεστιβάλ της προσπαθούν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους, με το σύστημα «Way Out West» – όπου σερβίρονται μόνο χορτοφαγικά γεύματα, πωλούνται ανακυκλωμένα ρούχα και αποφεύγονται τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, έχοντας γίνει το πρώτο μουσικό φεστιβάλ στον κόσμο που πιστοποιείται ως βιώσιμο το 2013.
Όσλο, Νορβηγία
Δεύτερο στη λίστα – και η δεύτερη από τις οκτώ σκανδιναβικές πόλεις που μπήκαν στο τοπ 10 – είναι το Όσλο, το οποίο ονομάστηκε επίσης επίσημη Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019. Ίσως παραδόξως, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η χώρα συνήθως λαμβάνει κορυφαία βαθμολογία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της για βιωσιμότητα.
Αν περπατήσετε γύρω από το Όσλο, η δέσμευση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα. Μόνο όσον αφορά τις μεταφορές, η πόλη έχει 270 σταθμούς ποδηλάτων, 5.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και έχει εισαγάγει ηλεκτρικά σκούτερ. Η πόλη είναι εντελώς πράσινη, με το μεγαλύτερο μέρος του δήμου – το 63% – να είναι δασικό. Ένα άλλο 9% αποτελείται από χώρους πρασίνου και αστικά πάρκα.
Το συμβούλιο τουρισμού του Όσλο VisitOSLO έχει επίσης αναπτύξει τα δικά του κριτήρια ώστε οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν το σήμα «Επισκεφτείτε το Όσλο Υπεύθυνα» και διαθέτει πόρους όπως ο Πράσινος Οδηγός του για τουρίστες που θέλουν επίσης να δώσουν προτεραιότητα σε βιώσιμες επιλογές.
Στο τουριστικό γραφείο, εάν ένας επισκέπτης ζητήσει συμβουλές για το πώς να φτάσει από το σημείο Α στο σημείο Β, το προσωπικό θα του δώσει πρώτα πληροφορίες σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συμβούλιο τουρισμού έχει επίσης αναπτύξει ένα μάθημα βιώσιμης επιχειρηματικής πρακτικής για την ταξιδιωτική βιομηχανία, με θέματα όπως η μείωση της σπατάλης ξύλου ή η ελαχιστοποίηση της ηχορύπανσης.
Γλασκώβη, Σκωτία
Ακόμη και το όνομα της Γλασκώβης μιλά για την περιβαλλοντική της κληρονομιά: προέρχεται από τη γαελική λέξη Glaschu, που σημαίνει «αγαπητός χώρος πρασίνου». Περίπου 1.500 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η πόλη της Σκωτίας κατέχει την υψηλότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο (και όγδοη συνολικά) στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Προορισμού, όπου κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις κάθε χρόνο από το 2016.
Το 2023 η πόλη δημιούργησε μια ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων, περιορίζοντας τα αυτοκίνητα που μπορούν να εισέλθουν στο κέντρο προκειμένου να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχουν κατασκευαστεί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έχουν εγκατασταθεί «έξυπνα» φώτα δρόμου και έχουν γίνει επίσης αξιοσημείωτες προσπάθειες για την ενίσχυση της ποδηλασίας με προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων και νέους ποδηλατόδρομους.
Η Γλασκώβη φέρει επίσης τη φήμη της πράσινης πόλης. Ακόμη και στην καρδιά της πόλης, υπάρχουν πολλά πάρκα (περισσότερα από 90 συνολικά). Ενώ υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των γειτονιών, κατά μέσο όρο, οκτώ στα 10 παιδιά στη Γλασκώβη ζουν σε απόσταση 400 μέτρων από έναν δημόσιο χώρο πρασίνου.
Ωστόσο, η πόλη έχει εμπόδια να ξεπεράσει. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γλασκώβης είναι πιο ακριβά και λιγότερο εκτεταμένα σε σύγκριση με άλλες πόλεις, ωστόσο έχει σταθερά καλές επιδόσεις. Τα προγράμματα κυκλικής οικονομίας έχουν γίνει πιο δημοφιλή, για παράδειγμα, με περισσότερα κοινοτικά κέντρα για επισκευή ή δανεισμό προϊόντων.
Μπορντό, Γαλλία
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν το Μπορντό για την εκπληκτική αρχιτεκτονική του και το κρασί του, αλλά υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να ερωτευτείτε τη γαλλική πόλη: αναζητά ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Εκτός από την κατάταξη στο τοπ 10 του Παγκόσμιου Δείκτη Αειφορίας Προορισμών, το Μπορντό είναι ο τρίτος βιώσιμος προορισμός με την υψηλότερη κατάταξη στο TripAdvisor.
Αν περπατήσετε στην πόλη, αυτό φαίνεται παντού: μπορείς να μετακινηθείς εύκολα με αυτοεξυπηρετούμενα ποδήλατα V3, ηλεκτρικά λεωφορεία, τραμ, ακόμη και με ποταμόπλοια, ενώ αφθονούν εστιατόρια μηδενικών ρύπων και καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών. Περίπου τα τρία τέταρτα των αμπελώνων του Μπορντό και το ένα τρίτο των τουριστικών εταιρειών του έχουν λάβει οικολογική πιστοποίηση, όπως και το ίδιο το τουριστικό γραφείο του. Ακόμη και το Φεστιβάλ Κρασιού του Μπορντό προσπαθεί να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα: φέροντας οικολογική πιστοποίηση από το 2021, κομποστοποιεί τα υπολείμματα τροφίμων, δεν πουλά πλαστικά αντικείμενα και μετράει και αναφέρει τις εκπομπές του κάθε χρόνο.
Αλλά η πόλη στοχεύει πολύ ψηλότερα, σύμφωνα με τον Ολιβιέ Οτσέλι, διευθυντή του τουριστικού γραφείου του Μπορντό. Ο τουριστικός κλάδος της πόλης – από ξενοδοχεία έως τουριστικά γραφεία- έχει δεσμευτεί σε ποσοστό 80% να λάβει οικολογική πιστοποίηση έως το 2026.
Φυσικά, όπως για όλες τις πόλεις της λίστας, υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Σύμφωνα με τον Οτσέλι, ένα στοίχημα είναι πώς να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα του πραγματικού ταξιδιού στο Μπορντό, αφού αποδεικνύεται πως η διαμονή για μόνο μία ή δύο νύχτες σε έναν προορισμό είναι πιο επιβαρυντική στην εκπομπή άνθρακα, απ’ότι αν ο επισκέπτης διέμενε περισσότερο.
Γκογιάνγκ, Νότια Κορέα
Στην 14η θέση στη λίστα –υψηλότερη από οποιαδήποτε πόλη εκτός Ευρώπης – βρίσκεται η Γκογιάνγκ της Νότιας Κορέας, όπου η τουριστική βιομηχανία έχει εργαστεί σκληρά για να βελτιώσει τα πράσινα διαπιστευτήριά της.
Το 2017, η Γκογιάνγκ που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σεούλ, έγινε η πρώτη πόλη στη Νότια Κορέα που εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Προορισμών. Την επόμενη χρονιά, ο Δείκτης του απένειμε τον τίτλο για τον «Πιο βελτιωμένο προορισμό». Από τότε ανεβαίνει στην κατάταξη του GDSI. Το 2022, κέρδισε τις πρώτες πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ISO 20121, ιδιαίτερα για τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις της.
Σήμερα, το συνεδριακό/εκθεσιακό κέντρο ανακυκλώνει το νερό της βροχής για τα μπάνια, τη λίμνη και τους κήπους. Η ίδια η πόλη έχει εξαιρετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως περισσότερα από 1.000 εκτάρια «πράσινου και μπλε» (όπως πάρκα και νερό) ανά 100.000 άτομα και 424 χλμ. ποδηλατοδρόμων.