Η Σερβία, η οποία αρνείται να υπογράψει συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων, «θέλει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή εισβολής στη χώρα», δήλωσε την Τρίτη 13/02 ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.
Μιλώντας σε πάνελ συζήτησης στο Λονδίνο που διοργάνωσε η βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House για προβλήματα ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Αλμπίν Κούρτι είπε ότι η παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχει αυξηθεί μέσω της Σερβίας και σε αυτό το πλαίσιο, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Σύμφωνα με τον Κούρτι, το γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής είναι «ένα ξεκάθαρο σημάδι έλλειψης καλής θέλησης».
Πρόσθεσε ότι η Σερβία ή οποιοσδήποτε πιθανός σύμμαχος της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να κρατήσει την περιοχή μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή αυτό θα εξυπηρετούσε μόνο τη Ρωσία και τις προσπάθειές της να ξαναδιχάσει την ήπειρο.
Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας που ξεκίνησε το 2011, υπό την ηγεσία της ΕΕ, στοχεύει να βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για διαφορές στο πλαίσιο μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, με τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία να το αναγνωρίζουν ως αυτόνομη χώρα.
Η Σερβία, ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως έδαφός της.