Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς είναι έτοιμος να στείλει ο Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, εάν το Κογκρέσο εγκρίνει το νέο πακέτο χρηματοδότησης, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πλήξουν την Κριμαία.
Επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους το NBC News μετέδωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να στείλει πυραύλους – γνωστούς ως Atacms, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η αποκάλυψη ήρθε την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η δήλωση έγινε τη Δευτέρα (19/2) μετά από επίσκεψη στη μετωπική γραμμή στο Κουπιάνσκ, σύμφωνα με το Reuters, μια περιοχή που ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία το 2022.
«Υπάρχει τώρα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε πολλά σημεία της μεθορίου, ακριβώς εκεί όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρώσει τις μέγιστες εφεδρείες», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Εκμεταλλεύονται τις καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Οι ελλείψεις πυροβολικού, η ανάγκη για αεράμυνα στο μέτωπο και για όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς».
Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη μεταφορά μιας παραλλαγής των πυραύλων μικρού βεληνεκούς τον Οκτώβριο, αφού το Κίεβο προσέφερε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για πλήγματα εντός της ίδιας της Ρωσίας.
Οι πιο εξελιγμένες παραλλαγές των Atacms που θέλει να στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία έχουν μέγιστη εμβέλεια σχεδόν 300 χιλιομέτρων, συνήθως μεταφέρουν βόμβες διασποράς, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Προειδοποίηση Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η παράδοση των πυραύλων «δεν θα ωφελήσει ούτε την Ουκρανία. Απλώς θα παρατείνει την αγωνία τους».
«Ο πόλεμος είναι πόλεμος», δήλωσε ο Πούτιν. «Και, φυσικά, έχω πει ότι αποτελούν απειλή. Είναι αυτονόητο. Αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι είναι εντελώς ανίκανοι να αλλάξουν δραστικά την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής επαφής. Είναι αδύνατον».