Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και ένα νέο εσωτερικό πρόβλημα με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του που απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα, τους επόμενους 9 μήνες για την ακρίβεια, μέχρι τις Προεδρικές εκλογές ο Τζο Μπάιντεν έχει να υπερκεράσει πολλά και σημαντικά εμπόδια εάν θέλει να βρίσκεται εκ νέου στο οβάλ γραφείο.
Παραδοσιακά, με ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν ως επιβεβαίωση του κανόνα, οι εν ενεργεία Πρόεδροι δυσκολεύονται περισσότερο να κερδίσουν μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο από το να πείσουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους της πρώτη φορά.
Ο Τζο Μπάιντεν εκτός από τους δύο πολέμους που έχει να διαχειριστεί, πρέπει παράλληλα να μπορέσει να ελέγξει και τον αντίκτυπό τους στο εσωτερικό της χώρας του και στη συνέχεια ακόμη και στο εσωτερικό του ίδιου του του κόμματος.
Σε πρόσφατο γύρο προκριματικών για το χρίσμα, μπορεί ανάμεσα στους Δημοκρατικούς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο από το 75%, αλλά υπήρξε ένα ηχηρότατο μήνυμα από το 13% του εκλογικού σώματος που στηρίζει τους «Μπλε», το οποίο απαιτεί από τον Μπάιντεν πολύ διαφορετικούς χειρισμούς στο ζήτημα του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.
Δεν είναι πλέον κρυφό πως ειδικά οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών ανεβάζουν ψηλά τον πήχη αναφορικά με τους αμερικανικούς χειρισμούς, ζητώντας άμεσα όχι απλά παροδική κατάπαυση του πυρός, αλλά λύση σε ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα.
Ο Τζο Μπάιντεν που πιέζεται σήμερα πολύ και αναμένεται να πιεστεί ακόμη περισσότερο θα πρέπει από τη μία να διατηρήσει και να συσπειρώσει την πλατιά βάση του κόμματός του ειδικά στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, αλλά και να μην χάσει την ισχύ που τελικά τον έχρισε Πρόεδρο και στις μεσοκεντρικές πολιτείες τις οποίες, τις περισσότερες στο νήμα, κέρδισε από τον Τραμπ.
Μπροστά στο μήνυμα, ο Μπάιντεν και η ομάδα του ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν άμεσα σε ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Αυτό από μόνο του ως γεγονός είναι εξόχως σημαντικό στην διπλωματική σκακιέρα, καθώς μετά τις κυρώσεις κατά ισραηλινών εποίκων και τις έντονες συστάσεις Μπλινκεν προς το Νετανιάχου, θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση στο πεδίο και μάλιστα ενάντια στις βουλές του στενότερου συμμάχου τους στην περιοχή.
Για την κοινή γνώμη όμως αυτό είναι απλός «παυσίπονο» απέναντι σε αυτό που ζητούν. Ο Μπάιντεν θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα στο οποίο θα πρέπει είτε να «σπάσει αυγά» είτε να αποδεχθεί πως κάποια στιγμή το τίμημα θα πληρωθεί στο εσωτερικό από τον ίδιο και μάλιστα ακριβά.
Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον τρόπο που έχει επιλέξει να στήσει την διπλωματική του σκακιέρα είναι μάλλον ξεκάθαρο πως δεν τρέφει καμία ιδιαίτερη «συμπάθεια» για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Γνωρίζει όμως καλύτερα από τον καθένα πως μία άμεση και κυρίως «βίαιη» αλλαγή στάσης θα δώσει πολλά και κυρίως λάθος μηνύματα ειδικά στην Τεχεράνη.
Αυτό που φαίνεται να «κερδίζει έδαφος» ως επιλογή σήμερα, με βάση τα όσα σημειώνουν αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, είναι ο Τζο Μπάιντεν να μετατρέψει το ζήτημα από Ισραήλ- ΗΠΑ σε Μπάιντεν – Νετανιάχου.
Εκτιμάται πως δεν είναι ακραίο ως σενάριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανοιχτά και δημόσια στο άμεσο μέλλον, να κατακεραυνώσει τις πρακτικές Νετανιάχου και να προχωρήσει και σε μία πολύ δυναμική κίνηση.
Πολλοί εκτιμούν πως οι ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν μέχρι και την ανάκληση του πρέσβη τους στο Ισραήλ μία κίνηση που θα έχει έντονη συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία.
Ο Τζο Μπάιντεν εικάζεται πως θα προβάλει επίσης μεγάλη αντίσταση εάν η Βουλή ζητήσει κάποια περικοπή στο τεράστιο πακέτο βοήθειας προς τρίτες χώρες που περιμένει έγκριση και θα θυσιάσει από αυτό τα περισσότερα από 10 δις που προορίζονται για το Τελ Αβίβ.