Αγώνα δρόμου για να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό άνω των επτά Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα και είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 25 ετών.
Ανάμεσά τους και περισσότεροι από 130 άνθρωποι που παγιδεύθηκαν μέσα σε λεωφορεία που κινούνταν μέσα σε τούνελ στην περιοχή Χουαλιέν.
Οι Αρχές δήλωσαν νωρίτερα ότι είχαν χάσει την επαφή με τους παγιδευμένους.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι εννέα νεκροί και 946 τραυματίες μετά τον σεισμό.
Άλλοι 70 είναι παγιδευμένοι σε μια περιοχή εξόρυξης στην περιοχή Χεπίνγκ στο βόρειο κεντρικό τμήμα της Ταϊβάν, ενώ άλλοι έξι είναι εγκλωβισμένοι σε μια περιοχή εξόρυξης στην περιοχή Ζονχέ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ταϊπέι.
Άλλοι 11 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στον επαρχιακό αυτοκινητόδρομο της Ταϊβάν.
Κρίσιμες ώρες για τους παγιδευμένους σε λεωφορεία μέσα σε τούνελ
Η ανάγκη για τον όσο το δυνατόν γρηγορότερο απεγκλωβισμό των 137 ατόμων που έχουν παγιδευτεί μέσα στα λεωφορεία που κινούνταν στα τούνελ είναι μεγάλη.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν παγιδευτεί σε σήραγγες κατά μήκος της λεγόμενης λεωφόρου Σούχουα – η οποία διατρέχει την ανατολική ακτή και είναι ένας από τους πιο δραματικούς και επικίνδυνους δρόμους στην Ταϊβάν.
Είναι γνωστός τόσο για την όμορφη θέα του Ειρηνικού Ωκεανού όσο και για την επικινδυνότητά του. Από τη μια πλευρά είναι ένα βουνό και από την άλλη είναι ο ωκεανός.
Αυτός ο δρόμος κόπηκε μέσα από την πλαγιά του βουνού και ανατινάχθηκε χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά δυναμίτη και χειρωνακτική εργασία, κυρίως στρατιωτική εργασία τη δεκαετία του 1950.
Αυτό το οδικό τμήμα μήκους 50 χιλιομέτρων διαθέτει αρκετές σήραγγες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά μεγάλες.
Άγνωστη παραμένει η κατάσταση τους, αν είναι ασφαλείς, αν έχουν φαγητό και νερό, αν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο ή όχι.
Επίσης τα σωστικά συνεργεία δεν ξέρουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσουν εκεί.
Μαρτυρίες για το χτύπημα του Εγκέλαδου
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κατοίκου της πρωτεύουσας. Η κινηματογραφίστρια Νγκα Φαμ βρισκόταν στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, όταν ο σεισμός έπληξε την ανατολική ακτή του νησιού. Έφτιαχνε καφέ όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν και να κουνιούνται γύρω της.
«Ήταν πραγματικά, πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε στο BBC. «Κρατιόμουν από τη βιβλιοθήκη μου προσπαθώντας να σταθεροποιηθώ γιατί όλα τα άλλα έπεφταν – τα βιβλία της βιβλιοθήκης και τα γυαλικά μου και τα πιάτα μου κ.λπ. και άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν.
Έτσι ήταν πραγματικά, πραγματικά τρομακτικό για περίπου πέντε με δέκα λεπτά. Στην πραγματικότητα για μένα διήρκεσε πολύ περισσότερο γιατί μέσα στο κεφάλι μου έλεγε – τι να κάνω, τι να κάνω;».
Ο Αντουάν Ρουσό βρισκόταν στη δουλειά του στον 9ο όροφο ενός κτιρίου γραφείων όταν αυτό «άρχισε να κουνιέται πολύ, πολύ δυνατά».
«Δεν είναι ο πρώτος μου σεισμός στην Ταϊβάν, αλλά δεν μου έχει ξαναγίνει τόσο δυνατός, και μετά άκουσα πράγματα να πέφτουν και δεν ήξερα τι να κάνω, έλεγα να κατέβω τρέχοντας τις σκάλες;
Και τότε αποφάσισα να πάω κάτω από το τραπέζι και να καθίσω κάτω από το τραπέζι, αλλά οι Ταϊβανέζοι ήταν απλά όρθιοι και μπορούσαμε να δούμε πράγματα να πέφτουν κάτω, ήταν πραγματικά μπερδεμένο.
«Είμαστε ακόμα λίγο σοκαρισμένοι γιατί όταν συνέβη ήταν πολύ δυνατός, οπότε ακόμα και οι Ταϊβανέζοι φοβήθηκαν πολύ… Μπορούσα να δω ότι δεν είχαν συνηθίσει να έχουν τέτοια δύναμη», λέει.
Λέει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του συνέχισαν στη συνέχεια να βιώνουν μετασεισμούς κάθε 30 λεπτά.