Ένα κομμάτι μετάλλου που πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος μιας παλέτας μπαταριών που είχε απορριφθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έπεσε από τον ουρανό πάνω σε σπίτι στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο Guardian, μηχανικοί της NASA αναλύουν τo κυλινδρικό κομμάτι, το οποίο ζυγίζει περίπου 1 κιλό και διέσχισε την οροφή και δύο ορόφους σπιτιού στη Νάπολη της Φλόριντα το απόγευμα της 8ης Μαρτίου.
«Ήταν ένας τρομαχτικός ήχος. Παραλίγο να χτυπήσει τον γιο μου που ήταν δύο δωμάτια πιο πέρα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Αλεχάντρο Οτέρο. «Κάτι διέσχισε το σπίτι κάνοντας μεγάλη τρύπα στο πάτωμα και στο ταβάνι».
Ο ίδιος ο Οτέρο έλειπε σε διακοπές όταν συνέβη το περιστατικό.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Ars Technica, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το κομμάτι προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Άλλωστε η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ κατέγραψε την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα διαστημικών σκουπιδιών πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με πορεία προς τη νοτιοδυτική Φλόριντα στις 14.29 εκείνης της ημέρας, μόλις πέντε λεπτά πριν η κάμερα ασφαλείας του σπιτιού του Οτέρο καταγράψει τον ήχο της σύγκρουσης.
Παλέτα μπαταριών 2,9 τόνων
Ο εκπρόσωπος της NASA Τζος Φιντς δήλωσε στο Ars Technica ότι η ανάλυση πραγματοποιείται «το συντομότερο δυνατό για να προσδιοριστεί η προέλευσή του», αν και ορισμένοι ειδικοί του διαστήματος πιστεύουν ότι γνωρίζουν ήδη την απάντηση.
Μια παλέτα 2,9 τόνων που χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση μιας μπαταρίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του 2021 – το μεγαλύτερο αντικείμενο από άποψη μάζας που έχει εκτιναχθεί ποτέ από τον σταθμό, είχε δηλώσει τότε η NASA.
Ήταν προγραμματισμένη να κάνει μια «ανεξέλεγκτη επανείσοδο» κάποια στιγμή μεταξύ 7 και 9 Μαρτίου, με τον αστρονόμο του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν Τζόναθαν ΜακΝτάουελ να γράφει στο X, πρώην Twitter:
«Δεν θα καεί εντελώς κατά την επανείσοδο. Περίπου μισός τόνος θραυσμάτων πιθανότατα θα χτυπήσει την επιφάνεια της Γης».
Ο Οτέρο απάντησε στο tweet του ΜακΝτάουελ με φωτογραφίες των ζημιών και δήλωσε ότι άφησε μηνύματα στη NASA τα οποία δεν απαντήθηκαν. Τώρα θέλει να μάθει ποιος θα πληρώσει για τις ζημιές στο σπίτι του.
Σύμφωνα με το Ars Technica η επίλυση του ζητήματος είναι λίγο περίπλοκη, επειδή η ακριβής προέλευση του αντικειμένου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Οι μπαταρίες ανήκαν στη NASA, αλλά ήταν προσαρτημένες σε μια παλέτας που εκτοξεύτηκε από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA.
«Βροχή» από διαστημικά σκουπίδια
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, διαστημικά σκουπίδια επανέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα μέσω μη ελεγχόμενων τροχιών σχεδόν κάθε εβδομάδα.
Από τη δεκαετία του 1960 ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά, αλλά τα τελευταία χρόνια η αύξηση είναι εκθετική: τα στοιχεία του ΕΟΔ δείχνουν ότι σχεδόν 2.500 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών έπεσαν στη Γη το 2022. Το 2023, ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 1.500 αντικείμενα. Αλλά δεδομένου ότι μεταξύ των ετών 1960 και 2000, ο αριθμός ήταν κατά μέσο όρο περίπου 500 κομμάτια σκουπιδιών ετησίως, έχουμε δει ένα μεγάλο άλμα.