Η 29η Φεβρουαρίου μπορεί να έρχεται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι όμως μια μέρα πολύ σημαντική και απαραίτητη. Χωρίς αυτή, οι χρονιές μας θα έμοιαζαν πολύ διαφορετικές. Ένα παράδειγμα; Αν σταματούσαμε να τη χρησιμοποιούμε, σε περίπου 700 χρόνια το καλοκαίρι μας θα άρχιζε τον Δεκέμβριο αντί για τον Ιούνιο.
Η σημερινή ημέρα έχει συνδεθεί με ένα σωρό παράξενες παραδόσεις στο πέρασμα των χρόνων: από την εντελώς ξεπερασμένη αντίληψη ότι είναι η μόνη ημέρα κατά την οποία οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες, μέχρι το Φεστιβάλ του Δίσεκτου Έτους που διοργανώνεται στο Άντονι του Νέου Μεξικού, στο οποίο συγκεντρώνονται άνθρωποι που έχουν γεννηθεί αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για να γιορτάσουν μαζί τα σπάνια γενέθλιά τους.
Οι Γάλλοι σήμερα μπορούν να αγοράσουν ένα αντίτυπο της λιγότερο συχνά εκδιδόμενης εφημερίδας στον κόσμο, με την παράξενη ονομασία La Bougie du Sapeur (Το Κερί του Σκαπανέα), που εκδίδεται κάθε 29η Φεβρουαρίου από το 1980 (το σημερινό είναι το 12ο φύλλο της). Ενώ οι Ταϊβανέζοι σερβίρουν στους ηλικιωμένους νουντλς με ποδαράκια γουρουνιού, μια σπεσιαλιτέ που θεωρούν ότι φέρνει καλή τύχη και μακροζωία. Τέλος, όποιος θέλει να «τα τσούξει», μπορεί να δοκιμάσει ένα κοκτέιλ Leap Year, με τζιν, Grand Marnier, βερμούτ και χυμό λεμονιού.
Ας δούμε αναλυτικότερα μερικά παράξενα και παραδόσεις της 29ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Time and Date.
Οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου
Σύμφωνα με έναν παλιό ιρλανδικό θρύλο, η Αγία Μπριγκίτ συμφώνησε με τον Άγιο Πατρίκιο να επιτρέψει στις γυναίκες να κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό πιστεύεται ότι εισήχθη για να εξισορροπηθούν οι παραδοσιακοί ρόλοι των ανδρών και των γυναικών, όπως αντίστοιχα η 29η Φεβρουαρίου εξισορροπεί το ημερολόγιο.
12 ζευγάρια γάντια
Σε ορισμένα μέρη, η 29η Φεβρουαρίου ήταν γνωστή ως «Ημέρα των εργένηδων» για τον ίδιο λόγο. Ένας άνδρας θα έπρεπε να πληρώσει ένα πρόστιμο, σε χρήματα ή σε είδος – όπως π.χ ένα φόρεμα – αν αρνιόταν πρόταση γάμου από μια γυναίκα τη συγκεκριμένη ημέρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, η παράδοση υπαγορεύει ότι κάθε άνδρας που αρνείται την πρόταση γάμου μιας γυναίκας στις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να της αγοράσει 12 ζευγάρια γάντια, με τα οποία η γυναίκα θα έκρυβε την «ντροπή» της που δεν είχε δαχτυλίδι αρραβώνων. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα υπήρχαν νόμοι που ρύθμιζαν αυτή την παράδοση.
Δύο απίθανα ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες
Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, υπάρχουν δύο απίθανα ρεκόρ που αφορούν τη σημερινή ημέρα. Και τα τρία παιδιά της οικογένειας Χένρικσεν από τη Νορβηγία, η Χάιντι (1960), ο Όλαφ (1964) και ο Λέιφ-Μάρτιν (1968) γεννήθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου. Ενώ η οικογένεια Κιόχ από την Ιρλανδία είναι η μόνη με τρεις διαφορετικές γενιές μελών της που γεννήθηκαν τη μέρα αυτή: τον Πίτερ Άντονι (1940), τον γιο του Πίτερ Έρικ (1964) και την εγγονή του Μπέθανι (1996).
Ο γάμος αναβάλλεται για του χρόνου
Στη Σκωτία, παλαιότερα θεωρούνταν γρουσούζικο για κάποιον να γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου, με τον ίδιο τρόπο που θεωρείται γρουσούζικη η Παρασκευή και 13 σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα, θεωρείται γρουσουζιά να παντρευτεί κανείς αυτή τη μέρα, ενώ κάποιοι πιο… σκληροπυρηνικοί θεωρούν ολόκληρο το δίσεκτο έτος γρουσούζικο για γάμο.