Η συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου σε Αμερικανό από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και μετά είχε σίγουρα πολύ σόου και πολύ λιγότερη ουσία. Είναι επίσης αλήθεια πως ο Ρώσος Πρόεδρος πέρασε κάποιες εξόχως άνετες στιγμές, καθώς ο άνθρωπος που είχε απέναντί του προτιμούσε να γελά τρανταχτά κάθε φορά που ο Πούτιν τον μείωνε χωρίς κανέναν ενδοιασμό και δεν κατάφερε επί τουλάχιστον 30 λεπτά να διακόψει το μάθημα ιστορίας (στην κυριολεξία) που ο Πούτιν του έδινε.
Από ουσία δεν είχε σχεδόν τίποτα η συγκεκριμένη συνέντευξη τουλάχιστον στο προσκήνιο. Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι εάν θα επιτεθεί στην Πολωνία… θεωρώντας σχεδόν δεδομένο και τα υπόλοιπα εδάφη της Ουκρανίας αργά ή γρήγορα θα περιέλθουν στην κατοχή του και ξεκαθάρισε πως δεν έχει τίποτε σήμερα να συζητήσει με τον Τζο Μπάιντεν.
Υπάρχουν όμως και σημεία, στα οποία ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει από την πλευρά τουλάχιστον της Μόσχας. Είναι εξόχως δύσκολο να «απογυμνώσει» κανείς τα σημαντικά από μία συνέντευξη που ήταν δομικά φαιδρή, όχι λόγω της παρουσίας του Πούτιν, αλλά η ατάκα «δεν είναι η Μόσχα η πραγματική απειλή για την Δύση αλλά το Πεκίνο» θα πρέπει να ληφθεί πού σοβαρά υπόψη από την Ουάσιγκτον κατά βάση γιατί επιβεβαιώνει όσα οι ΗΠΑ διατυμπανίζουν τα τελευταία τουλάχιστον 8 χρόνια.
Το Πεκίνο ένας «παίχτης» που δεν πρέπει αν υποτιμηθεί
Ναι, ο Πούτιν επί της ουσίας με την συγκεκριμένη φράση έρχεται να επιβεβαιώσει για τους δικούς του, που και αυτοί έχουν ενδιαφέρον, λόγους τους φόβους της Αμερικής, πως το Πεκίνο με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται οικονομικά αλλά και τις αξιώσεις που προβάλει στην Ανατολική Ασία στρατιωτικά είναι ένας «παίχτης» που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ερμηνεία, στα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος για την Κίνα είναι δύσκολο και επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος αλλά το γεγονός πως για τον Πούτιν η Κίνα είναι κίνδυνος για την Δύση σημαίνει πως έχει αντίληψη πως δυνητικά μπορεί να είναι κίνδυνος και για τον ίδιο που και γεωγραφικά αλλά και διπλωματικά έχει μεγαλύτερη εγγύτητα με τον «κόκκινο δράκο».
Είναι δεδομένο πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τις νουθεσίες και τις συμβουλές του ανθρώπου που έχει φέρει εκ νέου τον πόλεμο στα ευρωπαϊκά εδάφη εδώ και δύο χρόνια αλλά έχει σημασία να τονιστεί πως είναι άλλο να αναφέρεται από τους «απέναντι» της Δύσης η Κίνα ως εχθρός και άλλο να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη εκφορά από έναν δηλωμένο, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει, σύμμαχο. Ο Πούτιν έχει μετά βεβαιότητας ανοίξει τον πολεμικό «ασκό» στον πλανήτη αλλά για κανένας δεν είναι σίγουρα αδαής. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει και τις γνώσεις και την διπλωματική εμπειρία για να ξέρει πως ότι και να πει στον Κάρλσον δεν θα εκληφθεί σοβαρά από το Οβάλ γραφείο, εκτός κι αν μπροστά έχει την λέξη Κίνα…
Οι στόχοι της συνέντευξης
Μπορεί να φαντάζει επίσης ακραίο αλλά το μάθημα ιστορίας που ο Ρώσος Πρόεδρος παρέδωσε στα πρώτα σχεδόν 40 λεπτά της συνέντευξης έχει επίσης την σημασία του για όσους είχαν την διάθεση, την διαύγεια και τον χρόνο να το παρακολουθήσουν. Ο Πούτιν με αυτόν τον τρόπο από την μία έδειξε πως δεν έχει διάθεση για αστεία από έναν και για τον ίδιο αμφιλεγόμενο «δημοσιογράφο» αλλά από την άλλη έθετε μέσω του «χρήσιμου ηλίθιου» ξανά τον σπόρο της ιστορικότητας των όσων κάνει στην Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Ο Πούτιν είπε μέσω του Κάρλσον στο αμερικανικό κοινό το οποίο θα αποφασίσει σε λίγους μήνες για Πρόεδρο πως ο ίδιος και η χώρα του έχουν ιστορική αξίωση στα εδάφη που χτυπούν ανελέητα εδώ και σχεδόν 24 μήνες. Ειδικά για τους οπαδούς του Τραμπ η «ιστορικότητα» στην αξίωση είναι σχεδόν δόγμα και αυτό δίνει πόντους και εκ νέου εμπλοκή στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Ο Πούτιν σε αυτό ακριβώς το σημείο χρησιμοποίησε και το πλέον ισχυρό χαρτί για να ενισχύσει τον Τραμπ: «έχετε δημόσιο χρέος 33 δισεκατομμυρίων και δεν έχετε τίποτε καλύτερο να κάνετε από το να πολεμάτε στο πλευρό της Ουκρανίας;» ρώτησε ρητορικά ο Ρώσος Πρόεδρος χωρίς μάλιστα να του έχει θέσει ο συνομιλητής του κάποιο ερώτημα.
Βαθιά ανάλυση για τον τρόπο που ο Πούτιν χειρίστηκε τον Κάρλσον δεν χωράει καθώς είναι ο ίδιος ο «Τάκερ» που έβαλε τον εαυτό του σε αυτή την θέση. Με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί στα αμερικανικά δίκτυα συνολικά ίσως να είναι αυτή η συνέντευξη που θα δώσει στον Κάρλσον ένα νέο παχυλό συμβόλαιο στη Ρωσία καθώς στις ΗΠΑ έχει εξαντλήσει κάθε επιλογή, έχοντας απολυθεί από όλες (ή σχεδόν) τις περασμένες του θέσεις.