Η σορός του πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου και η τελετουργία θα ισχύσει για τρεις ημέρες. Απόψε η σορός του ποντίφικα, όπως έγινε γνωστό, θα τοποθετηθεί σε απλό, ξύλινο φέρετρο, σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα υψηλόβαθμος κληρικός πρόκειται να ευλογήσει την σορό, στο εσωτερικό του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, τον οποίο είχε επιλέξει ως τόπο διαμονής ο ποντίφικας.
Από το Βατικανό έγινε γνωστό, παράλληλα, ότι το ‘Αγιο Έτος των Καθολικών (την έναρξη του οποίου είχε κηρύξει ο Φραγκίσκος στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου) θα συνεχιστεί, αν και θα πρέπει να αναβληθούν -υποχρεωτικά- κάποιες προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Η ακριβής ημερομηνία της κηδείας του εκλιπόντα ποντίφικα θα αποφασιστεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων. Το ανώτατο όριο για την τέλεσή της, πάντως, το οποίο τίθεται από το τελετουργικό, είναι εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Αγίου Πατέρα των Καθολικών.
Όσο για το Κονκλάβιο των καρδιναλίων, αρμόδιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα, συνήθως συνέρχεται εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του πάπα και έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αυτό, οι καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών. Στην φάση αυτή είναι 136 και σε ποσοστό 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο. Όλες οι σχετικές ψηφοφορίες είναι μυστικές και για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, το κονκλάβιο που θα συνέλθει τις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να έχει ως κύρια σημεία αναφοράς του την εκκλησιαστική συνοδικότητα και μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς περιοχές του πλανήτη μας στις οποίες η ζωή των ανθρώπων περνά καθημερινά από σημαντικές δοκιμασίες. Χώρες και περιοχές που κάποιοι θα αποκαλούσαν «περιφερειακές» και όχι πρωτεύουσας γεωπολιτικής σημασίας οι οποίες, όμως, ήταν στο επίκεντρο της δράσης του Φραγκίσκου
Από την τριακοστή τρίτη ψηφοφορία του κονκλάβιου, τέλος, σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη εκλεγεί ο νέος ποντίφικας, η επιλογή των καρδιναλίων θα περιοριστεί στους δυο υποψήφιους που μέχρι εκείνη την στιγμή θα έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους και ο πάπας θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία.
O Πάπας Φραγκίσκος όπως εμφανίστηκε χθες 20 Απριλίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
AP Photo
Ποιος μπορεί να γίνει Πάπας;
Θεωρητικά, κάθε Ρωμαιοκαθολικός άνδρας που έχει βαφτιστεί μπορεί να εκλεγεί Πάπας.
Στην πράξη, ωστόσο, οι καρδινάλιοι προτιμούν έναν «δικό τους».
Όταν για παράδειγμα, ο γεννημένος στην Αργεντινή Πάπας Φραγκίσκος εξελέγη από το προηγούμενο κονκλάβιο το 2013, έγινε ο πρώτος ποντίφικας που καταγόταν από τη Νότια Αμερική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το 28% των Καθολικών στον κόσμο.
Αλλά το ιστορικό προηγούμενο δείχνει ότι οι καρδινάλιοι είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν έναν Ευρωπαίο και δη έναν Ιταλό. Από τους 266 πάπες που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα, οι 217 ήταν από την Ιταλία.
Παράλληλα, ο Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος ιησουίτης που εξελέγη ως πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ποιος είναι ο ρόλος του Πάπα;
Ο Πάπας είναι ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Θεωρείται ζωντανός διάδοχος του Αγίου Πέτρου, ο οποίος ήταν μεταξύ των αρχικών μαθητών του Χριστού, των Αποστόλων.
Αυτό του δίνει πλήρη και ανεμπόδιστη εξουσία σε ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία και τον καθιστά σημαντική πηγή εξουσίας για τους περίπου 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικούς του κόσμου.
Ενώ πολλοί Καθολικοί συμβουλεύονται συχνά τη Βίβλο για καθοδήγηση, μπορούν επίσης να στραφούν στις διδασκαλίες του Πάπα, οι οποίες διέπουν τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές της Εκκλησίας.
Περίπου οι μισοί χριστιανοί παγκοσμίως είναι Ρωμαιοκαθολικοί. Άλλα δόγματα, συμπεριλαμβανομένων των Προτεσταντών και των Ορθόδοξων Χριστιανών, δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Πάπα.
Ο Πάπας ζει στο Βατικανό, το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, που περιβάλλεται από την ιταλική πρωτεύουσα, τη Ρώμη.
Ο Πάπας δεν λαμβάνει μισθό, αλλά όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαβίωσής του πληρώνονται από το Βατικανό.