Άμεσος είναι ο αντίκτυπος των δασμών ύψους 20% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη. Οι δασμοί έχουν πυροδοτήσει φόβους και ανησυχία για τις προοπτικές των βιομηχανιών της Ένωσης, οι οποίες ήδη κλονίζονται από τους αμερικανικούς δασμούς που έχουν επιβληθεί στα αυτοκίνητα και τον χάλυβα.
Την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζει νέους δασμούς προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί, έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα, ότι, δηλαδή, οι Κινέζοι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν να πουλήσουν περισσότερα από τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και αλλού καθώς αντιμετωπίζουν «ένα τρομερό δασμολογικό τείχος στις ΗΠΑ».
Αυτό, όπως λέει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ρόμπιν Βίνκλερ, θα προκαλέσει «ένα άμεσο εμπορικό σοκ στην Ασία, το οποίο πιθανότατα θα αντηχήσει και στην Ευρώπη».
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα διασφάλισης για τις περισσότερες βιομηχανίες μας», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Ανησυχούμε πολύ ότι αυτό θα είναι άλλο ένα σημείο έντασης με την Κίνα. Δεν περιμένω ότι θα αλλάξουν το μοντέλο εξαγωγικής πλεονάζουσας παραγωγικής τους ικανότητας».
Οι χρηματιστές δεν πίστευαν στα μάτια τους από την πτώση των μετοχών στη Wall Street
AP Photo/Seth Wenig
Ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν στην πτώση των τιμών
Σύμφωνα με το Euronews, η επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από την αύξηση της προσφοράς από την Κίνα, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ θα είναι φυσικά οι εξαγωγές από χώρες όπως η Κίνα, οι οποίες τώρα ανακατευθύνονται προς την Ευρώπη», δήλωσε στο Euronews ο Niclas Poitiers, ερευνητής στο think tank Bruegel.
«Ο δεύτερος παράγοντας που εξηγεί γιατί η Ευρώπη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξετάσει την πτώση των τιμών είναι ότι ορισμένες εξαγωγές που προορίζονταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν τώρα στην αγορά», πρόσθεσε. «Για παράδειγμα, αν τώρα έχουμε υψηλούς δασμούς στο ιταλικό κρασί, περισσότερο από αυτό το κρασί θα καταλήξει στην ενιαία αγορά και έτσι οι τιμές αυτών των προϊόντων θα πέσουν».
Οι χαμηλότερες τιμές φαίνεται να είναι θετικό στοιχείο γιατί θα βοηθήσουν στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωσης των Ευρωπαίων και επομένως στην ανάπτυξη.
Αλλά από την άλλη πλευρά, ο αποπληθωρισμός έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να αναβάλλουν τις αγορές τους αναμένοντας περαιτέρω πτώση των τιμών. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μείωσης των μισθών και αύξησης της ανεργίας.

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
(AP Photo/Seth Wenig)
Πώς επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τον Independent, πέρα από τις πιο άμεσες πιέσεις στις τιμές, οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανεργία ή στη μείωση των εισοδημάτων στην πορεία.
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι δασμοί θα φέρουν την παραγωγή πίσω στις ΗΠΑ, αλλά αν οι επιχειρήσεις δεχτούν πλήγματα στα κέρδη τους ή αλλάξουν τις πηγές προμηθειών τους, θα μπορούσαν να υπάρξουν απολύσεις παγκοσμίως.
«Δεν είναι μόνο η πτυχή των τιμών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε ο Flores-Macías και συμπλήρωσε «Καθώς οι δασμοί αρχίζουν να διαπερνούν την οικονομία …. οι θέσεις εργασίας των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα θα είναι οι πρώτες που θα χαθούν. Αυτά τα τμήματα του πληθυσμού είναι πιο ευάλωτα».
Η οικονομολόγος Susan Helper, πρώην ανώτερη σύμβουλος για τη βιομηχανική στρατηγική στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν τους μισθούς, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό να είναι μία από αυτές.
«Δεν υπάρχει αρκετή βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας», δήλωσε η ίδια. Πρόσθεσε δε «Χρειάζονται τουλάχιστον μερικά χρόνια για να αποφέρει κέρδη μια νέα εγκατάσταση ή ένα νέο εργοστάσιο και δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν την εμπιστοσύνη ότι οι δασμοί θα είναι αρκετά σταθεροί ώστε να έχουν απόδοση αυτής της επένδυσης».

Η Ούρσουλα φον ντερ κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
AP Photo/Pascal Bastien
Η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με τον Tobias Gehrke, ερευνητή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η αβεβαιότητα είναι ένα από τα στοιχεία που ενέχει κινδύνους για την οικονομία.
«Αυτοί οι τελωνειακοί δασμοί είναι γενικευμένοι. Όλα τα προϊόντα, όλες οι εξαγωγές από την Ευρώπη προς την Αμερική θα επηρεαστούν. Σκεφτείτε τα μηχανήματα, τα χημικά και τα αυτοκίνητα. Αυτές οι εταιρείες αναμένεται να επιβαρυνθούν», δήλωσε στο Euronews.
«Νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Λόγω της αβεβαιότητας που θα δημιουργηθεί, οι εταιρείες μπορεί να μην επενδύουν με τον ίδιο ρυθμό στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε λίγους μήνες ή λίγα χρόνια στην απασχόληση και την ανάπτυξη».
Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι δύσκολες, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι άγνωστοι. Ένα από τα στοιχεία που θα κρίνουν πολλά είναι η αντίδραση της Κίνας και η απάντηση της ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως μοχλό πίεσης σε άλλες διαπραγματεύσεις.