Την παρουσία στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στο μέτωπο του Κουρσκ επιβεβαίωσε επίσημα για πρώτη φορά το Κρεμλίνο εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια τους στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανακαταλάβει την περιοχή.
Συγκεκριμένα ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, επαίνσε το «σθένος και τον ηρωισμό» τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 11.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουκρανίας και της Νότιας Κορέας.
«Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα τη συμμετοχή στρατιωτικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας στην απελευθέρωση των παραμεθόριων περιοχών της Περιφέρειας Κουρσκ, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Συνολική Στρατηγική Συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, παρείχαν σημαντική βοήθεια στη συντριβή της μαχητικής ομάδας του ουκρανικού στρατού που είχε ξεκινήσει μια εισβολή», δήλωσε ο Γκερασίμοφ, σύμφωνα με το TASS, όπως αναφέρει το Politico.
Η ανακοίνωση του Πούτιν
Το Σάββατο (26/4) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ανέκτησε τον έλεγχο του Κουρσκ, της παραμεθόριας περιοχής όπου η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση πέρυσι.
«Η περιπέτεια του καθεστώτος του Κιέβου απέτυχε εντελώς», δήλωσε ο Πούτιν το Σάββατο, συγχαίροντας τις ρωσικές δυνάμεις που, όπως είπε, νίκησαν τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Κίεβο στον ισχυρισμό του Πούτιν και το CNNi δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.
Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούσαν να επιχειρούν στο Κουρσκ.
Η Ουκρανία ξεκίνησε την αιφνιδιαστική της εισβολή στο Κουρσκ τον Αύγουστο, καταλαμβάνοντας γρήγορα εδάφη σε αυτό που ήταν η πρώτη χερσαία εισβολή στη Ρωσία από ξένη δύναμη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έκτοτε, η Ρωσία αγωνίζεται για να εκδιώξει τις δυνάμεις της Ουκρανίας από τα σύνορά της, ενώ το Κίεβο είχε διοχετεύσει πολύτιμους πόρους για να διατηρήσει το έδαφός της εκεί, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως βασικό διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες. Η επιχείρηση ξεκίνησε επίσης για να ανακουφίσει την πίεση από το μαχόμενο ανατολικό μέτωπο.
Η ανακοίνωση έγινε στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα.
Μία μέρα νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο.