Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν. Μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά στο Κασμίρ.
Συγκεκριμένα, οι ινδικοί πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε έξι πόλεις στο Κασμίρ και στο Παντζάμπ του Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους κοριτσάκι τριών ετών, και τραυμάτισαν άλλους 46, σύμφωνα τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σε εννέα σημεία οι επιθέσεις στο Πακιστάν
Η ινδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης Sindoor, επλήγησαν εννέα πακιστανικές «τρομοκρατικές υποδομές», ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με την επίθεση ισλαμιστών μαχητών στο ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα. Το Πακιστάν το διέψευσε αυτό, λέγοντας ότι κανένας από τους στόχους δεν ήταν στρατόπεδο μαχητών.
Ο ινδικός στρατός δήλωσε ότι οι ενέργειές του ήταν «εστιασμένες, μετρημένες και μη κλιμακωτές». Πρόσθεσε ότι επέδειξε «σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και των μεθόδων εκτέλεσης». Ο ινδικός στρατός, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, δήλωσε ότι «αποδόθηκε δικαιοσύνη».
Και οι δύο χώρες αντάλλαξαν επίσης έντονους βομβαρδισμούς και πυρά σε μεγάλο μέρος των de facto συνόρων τους στην περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια, σύμφωνα με την αστυνομία και μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.
Ανησυχία Γκουτέρες για την κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση. «Ο γενικός γραμματέας [Αντόνιο Γκουτέρες] είναι πολύ ανήσυχος για τις ινδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής ελέγχου και των διεθνών συνόρων.
Καλεί τις δύο χώρες να επιδείξουν μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν».
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου;
Ανάλυση των New York Times προσπαθεί να απαντήσει το ερώτημα αν οι δύο χώρες θα προβούν σε ευρύτερη πολεμική σύγκρουση. Οι ειδικοί λένε ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί.
Δύσκολο παραμένει για την Ινδία να περιορίσει την αντίδραση της σε περίπτωση κλιμάκωσης, καθώς πλέον η διπλωματική και οικονομική της ισχύς έχει αυξηθεί.
Ήδη οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έχουν μιλήσει με τις δύο πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προσφέρθηκε δημοσίως να μεσολαβήσει. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση και διάλογο. Την 1η Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Shehbaz Sharif και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, S. Jaishankar.
Αναλυτές λένε ότι η Ινδία ερμηνεύει τις εκφράσεις υποστήριξης από πολλές χώρες, ως πράσινο φως για τα όποια μέτρα λάβει. Αλλά η Ινδία, λένε οι αναλυτές, μπορεί να συγκρατείται από τον κίνδυνο να εκθέσει έναν στρατό που βρίσκεται ακόμη υπό μετασχηματισμό.
Τέτοιοι περιορισμοί, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κ. Μόντι να επιλέξει μια πιο προσεκτική επιλογή – όπως περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές ή επιδρομές των ειδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν – που θα κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης, μειώσει τον κίνδυνο ντροπιαστικών ατυχημάτων και θα αποφύγει τα αντίποινα.
Τι προκάλεσε την ινδική επίθεση
Στη τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο Κασμίρ, οφείλεται η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δυο γειτονικά κράτη, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες από ιδρύσεώς τους.
Την 22η Απριλίου, ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Αμέσως το Νέο Δελχί, παρότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική κυβέρνηση διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η ινδική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως αναζητεί για να συλλάβει τουλάχιστον δύο υπηκόους το Πακιστάν και άλλους συνεργούς τους διαβεβαιώνοντας ότι συνδέονται με το τζιχαντιστικό κίνημα Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), που έχει βάση το Πακιστάν κι είχε ήδη κατηγορηθεί για την επίθεση του 2008 στη Βομβάη με 166 νεκρούς.