Μια από τις πιο μυστηριώδεις πυραμίδες της Αιγύπτου, εκείνη του Ρετζεντέφ, προβλημάτιζε για πολύ καιρό τους αρχαιολόγους, που ανακάλυψαν κάτι ανεξήγητο στα ερείπιά της.
Υπάρχουν τουλάχιστον 118 πυραμίδες στην Αίγυπτο, κάθε μία από τις οποίες είναι χιλιάδων ετών, αν και πολλές άλλες μπορεί να είναι κρυμμένες. Οι τρεις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας –του Χέοπα, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου – είναι εκείνες που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Οκτώ χιλιόμετρα πιο μακριά, βρίσκονται τα ερείπια της μυστηριώδους πυραμίδας του Ρετζεντέφ, η οποία χτίστηκε κατά την 4η Δυναστεία, πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Αρχικά, πιστευόταν ότι η πυραμίδα δεν είχε ποτέ ολοκληρωθεί, αλλά πιο πρόσφατες ανασκαφές υποδηλώνουν ότι τελικά ολοκληρώθηκε και ήταν ίση σε μέγεθος με την πυραμίδα του Μυκερίνου, τη μικρότερη από τις τρεις της Γκίζας.
Ένας φύλακας αναζητά σκιά πάνω από την είσοδο του ταφικού θαλάμου στην πυραμίδα του Ρετζεντέφ
AhlyMan/Wikimedia Commons
Ένα από τα μυστήρια που περιβάλλει την πυραμίδα του Ρετζεντέφ, είναι ότι οι θάλαμοί της βρίσκονται κάτω από αυτήν και όχι στο εσωτερικό της. Ο λόγος για αυτό δεν είναι ακόμη γνωστός. Η δομή της είναι επίσης μοναδική, καθώς χτίστηκε πάνω σε ένα φυσικό ανάχωμα, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μείωσε τον χρόνο που χρειάστηκε για την κατασκευή της.
Στο εσωτερικό της έχουν βρεθεί κατάλοιπα από διάφορες περιόδους της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας, από την Πρώιμη Δυναστική έως την Κοπτική. Όλα τα ευρήματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: φαίνεται να σχετίζονται αποκλειστικά με την ταφική τελετουργία.
Η σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά
Αλλά το μεγαλύτερο μυστήριο της πυραμίδας του Ρετζεντέφ είναι ένα μία σκάλα λαξεμένη στο βράχο, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Κατεβαίνει κατά μήκος ενός καναλιού μήκους 49 μέτρων και βάθους 20 μέτρων. Στο τέλος της οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν ούτε ταφικό θάλαμο ούτε κάποιο κρυμμένο δωμάτιο.
Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ρωμαϊκό βαθμιδωτό πηγάδι, ένα σημείο όπου οι Ρωμαίοι έσκαβαν στο ασβεστολιθικό υπόστρωμα για να φτάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και να αντλήσουν νερό.
Ποιος ήταν ο Ρετζεντέφ
Η πυραμίδα χτίστηκε μέσα σε 8 χρόνια, κατόπιν διαταγής του Ρετζεντέφ, Φαραώ της 4ης Δυναστείας, που ήταν γιος και διάδοχος του Χέοπα.

Κεφαλή του Ρετζεντέφ, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου
Musée du Louvre
Πιστεύεται ότι ήταν μία από τις πιο όμορφες πυραμίδες με εξωτερική κάλυψη από γυαλισμένο γρανίτη και ασβεστόλιθο. Το αρχαίο όνομά της ήταν «Ο Έναστρος Ουρανός του Ρετζεντέφ». Εικάζεται ότι καταστράφηκε επίτηδες, ίσως επειδή ο Ρετζεντέφ ήταν μη δημοφιλής φαραώ. Η καταστροφή πρέπει να άρχισε στο τέλος του Νέου Βασιλείου και να εντατικοποιήθηκε κατά τη ρωμαϊκή και πρώιμη χριστιανική περίοδο.