Τρία βασικά προϊόντα σπεύδουν να αγοράσουν οι Αμερικανοί πολίτες υπό το φόβο ότι οι τιμές τους θα ανέβουν κατακόρυφα λόγω δασμών: καθίσματα οχημάτων, iPhone και… χριστουγεννιάτικα δώρα.
Με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ανοίξει η αμερικανική κυβέρνηση με την Κίνα να κλιμακώνεται, πολλοί καταναλωτές «τρέχουν» να αγοράσουν προϊόντα ξένης παραγωγής. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, ορισμένοι έσπευσαν να αγοράσουν αντικείμενα με ήδη υψηλό κόστος όπως iPhone και ψυγεία. Άλλοι έκαναν βιαστικά παραγγελίες με φθηνά προϊόντα από κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες συνέρρευσαν στα καταστήματα και προμηθεύτηκαν προϊόντα μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών. Και μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να «πάγωσε» για 90 ημέρες τους δασμούς σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, επιμένει όμως με δασμούς ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται. Ωστόσο, η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών των ΗΠΑ και παράγει το μεγαλύτερο μέρος των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών και των παιχνιδιών παγκοσμίως.
Αύξηση των αγορών κατά 20% σε πέντε ημέρες
Σύμφωνα με την Earnest Analytics, μια εταιρεία που αναλύει δεδομένα για εκατομμύρια πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, οι καταναλωτικές δαπάνες στην Apple αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ 2 και 7 Απριλίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο δαπανών τους τελευταίους μήνες. Οι δαπάνες αυξήθηκαν επίσης κατά 10% στο Home Depot, που πουλά εργαλεία, δομικά προϊόντα, συσκευές και κατά 18% στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Belk.
Οι καταναλωτές έτρεξαν επίσης τις τελευταίες ημέρες σε παντοπωλεία, μεγάλα εκπτωτικά χωριά και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Οι αγορές προϊόντων από το ράφι αυξήθηκαν κατακόρυφα τις πέντε ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ στις 2 Απριλίου, με τις πωλήσεις κονσερβοποιημένων προϊόντων και βάζων λαχανικών να αυξάνονται κατά 23%, τις πωλήσεις στιγμιαίου καφέ να εκτοξεύονται κατά 20% και τις πωλήσεις κέτσαπ κατά 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Consumer Edge, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Αν και ορισμένοι καταναλωτές ήταν πιο στρατηγικοί με τις αγορές τους, άλλοι μπορεί να αποθηκεύουν αποθέματα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ποια προϊόντα θα επηρεαστούν από τους δασμούς και αν οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το κόστος των δασμών στην τσέπη των πολιτών αυξάνοντας τις τιμές, όπως εξηγούν αναλυτές.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, πολλοί ήταν επίσης εκείνοι και εκείνες που έσπευσαν να αγοράσουν ηλεκτρονικά είδη και ιδίως iPhone. Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Αμερικανοί αγοραστές αγοράζουν iPhones κάθε χρόνο ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, όταν η Apple κυκλοφορεί τα νεότερα μοντέλα της. Οι δασμοί Τραμπ όμως άλλαξαν την περίοδο αύξησης της αγοράς iPhone, με τα σενάρια για εκτόξευση της τιμής του άνω των 2.000 δολαρίων να φουντώνουν, καθώς η Apple κατασκευάζει περίπου το 80% των iPhone της στην Κίνα.
Από την άλλη, ορισμένοι Αμερικανοί συζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και το ενδεχόμενο να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα οκτώ μήνες νωρίτερα, για να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές. Σε συγκεκριμένες ομάδες, για παράδειγμα στο Facebook, γονείς γονείς ρωτούσαν ο ένας τον άλλον αν τα παιδιά τους θα εξακολουθούσαν να ενδιαφέρονται για παιχνίδια όπως ένας μονόκερος μέχρι και το τέλος της χρονιάς ή αν θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν ένα πιο τυπικό δώρο, όπως ένα σετ Lego.
Παρόλο που η πρόσφατη άνοδος των πωλήσεων έδωσε ώθηση σε ορισμένες εταιρείες, οι αναλυτές λιανικού εμπορίου δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι οι καταναλωτές μετά από αυτή την αγοραστική «έκρηξη» θα μειώσουν δραματικά τις δαπάνες τους. Ήδη οι οικονομολόγοι της Wall Street προειδοποιούν για πιθανή ύφεση εν μέσω ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Το καταναλωτικό αίσθημα έχει επίσης καταρρεύσει, καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό.