Πυρά πυροβολικού και drones, αντάλλαξαν η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ο Συριακός στρατός στα σύνορα των δύο χωρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό οκτώ αμάχων.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Άμυνας της νέας de facto κυβέρνησης, μετέδωσε πως μέλη του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν αρκετές «οβίδες πυροβολικού» εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στην περιοχή Κουσάιρ, στην επαρχία Χομς, κοντά στα σύνορα.
«Οι δυνάμεις μας έβαλαν αμέσως στο στόχαστρο το σημείο από όπου προήλθαν τα πυρά», σύμφωνα με την πηγή. «Είμαστε σε επαφή με τον λιβανικό στρατό για να αποτιμηθεί το επεισόδιο κι σταματήσαμε να βάζουμε στο στόχαστρο την περιοχή από όπου προήλθαν τα πυρά» κατόπιν αιτήματος των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, πάντα σύμφωνα με την πηγή του SANA.
Οι οκτώ σύροι πρόσφυγες οι οποίοι τραυματίστηκαν διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στη βόρεια περιοχή Χερμέλ αφού «ανατινάχτηκε drone φορτωμένο εκρηκτικά» στο συνοριακό χωριό Χάους ας Σάγεντ Αλί, σύμφωνα με το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι ο λιβανικός στρατός έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή «αφού ακούστηκαν εκρήξεις».
Προτεραιότητα η οροθεσία των συνόρων
Τον περασμένο μήνα, τα υπουργεία Άμυνας του Λιβάνου και της Συρίας υπέγραψαν στη Σαουδική Αραβία συμφωνία για την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών και απειλών για την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων τους έπειτα από συγκρούσεις με 10 νεκρούς.
Η συμφωνία αναφέρεται στη «στρατηγική σημασία της οροθεσίας των συνόρων» και της «ενεργοποίησης μηχανισμών συντονισμού για την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών και απειλών για την ασφάλεια», σύμφωνα με το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Στην αρχή του μήνα, οι νέες συριακές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολά πως απήγαγε τρία μέλη του στρατού τους στο λιβανικό έδαφος και τα σκότωσαν.
Το λιβανικό κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν και πολέμησε στο πλευρό των δυνάμεων του ανατραπέντα πρώην προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στον συριακό εμφύλιο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη. Ακολούθησαν εχθροπραξίες στα σύνορα, με επτά νεκρούς στην πλευρά του Λιβάνου.
Στα πορώδη σύνορα Λιβάνου-Συρίας, μήκους κάπου 330 χιλιομέτρων, θεωρείται πως γίνεται λαθρεμπόριο διαφόρων αγαθών, όπλων, καθώς και εμπορία ανθρώπων.