Μία δίκαιη συμφωνία ζητά η Τεχεράνη από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ομάν.
Μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί μια «δίκαιη συμφωνία», αλλά εκτίμησε πως δεν αναμένει οι συνομιλίες να διαρκέσουν πολύ.
Αξίζει να σημειωθεί πως, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από το 2018.
Ακόμη δεν είναι γνωστό αν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα καθίσουν στο ίδιο «τραπέζι», αλλά οι συνομιλίες θεωρούνται ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς και ένα πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις.
Ο Αραγκτσί έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η διεξαγωγή έμμεσων συνομιλίες θα ήταν μια καλύτερη επιλογή προς το παρόν. Απεναντίας, ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας, έχει κάνει λόγο μόνο για δια ζώσης συνάντηση.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την προηγούμενη πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων το 2018 και έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι σκοπεύει να συνάψει μια «καλύτερη» και πιο επωφελή συμφωνία.
Αλλά, όπως σημειώνει το BBC, το διακύβευμα είναι τι είδους συμφωνία θα δεχόταν η κάθε πλευρά.
Προς το παρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέγοντας ότι επιθυμεί μια συμφωνία που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα αποτρέπει πιθανά στρατιωτικά πλήγματα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Το Ιράν, από την άλλη, ελπίζει σε μια συμφωνία για τον περιορισμό, αλλά όχι την κατάργηση, του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
«Η πρόθεσή μας είναι να επιτύχουμε μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία από μια ισότιμη θέση, και αν η άλλη πλευρά προέρχεται επίσης από την ίδια θέση, τότε ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία για μια αρχική κατανόηση που θα οδηγήσει σε μια πορεία διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Αραγκτσί.
Σημείωσε δε, πως η ομάδα που ήρθε μαζί του αποτελούνταν από εμπειρογνώμονες «που γνωρίζουν τον συγκεκριμένο τομέα και έχουν ιστορικό διαπραγματεύσεων για αυτό».
Ανώνυμη πηγή στο Ομάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι συνομιλίες θα επιδιώξουν επίσης την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και την εξασφάλιση ανταλλαγής κρατουμένων.