Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «όπλο» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, στέλνοντας «βόμβες» αντί για νερό ή τρόφιμα. «Οι συνάδελφοί μας επί του πεδίου μας λένε ότι βλέπουν ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, προσπαθώντας να βρουν κάτι να φάνε».
«Υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη για τροφή» αλλά, αντ’ αυτού, οι κάτοικοι της Γάζας «παίρνουν βόμβες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (Ocha) Γενς Λέρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Έχουν ανάγκη από νερό. Έχουν ανάγκη από υγειονομική φροντίδα, δέχονται βόμβες, έχουν ανάγκη από καταφύγιο, δέχονται βόμβες, και ούτω καθ’ εξής», πρόσθεσε. «Αν η σκληρή, βίαιη και απάνθρωπη αλήθεια της κατάστασης», δήλωσε.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), ένας από τους βασικούς παρόχους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε στις 25 Απριλίου ότι «εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματά του».
Ο ΟΗΕ δεν σταματά να προειδοποιεί για την ανθρωπιστική καταστροφή και τον κίνδυνο λιμού που αντιμετωπίζουν οι περίπου 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι του θύλακα, που υπόκειται σε πλήρη αποκλεισμό από το Ισραήλ από τις 2 Μαρτίου.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια και δικαιολογεί τον αποκλεισμό του στη Λωρίδα της Γάζας με την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην παλαιστινιακή οργάνωση να απελευθερώσει τους ομήρους. Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση κατηγορεί το Ισραήλ για «εκβιασμό» με την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Εσκεμμένη προσπάθεια από το Ισραήλ»
Ο εκπρόσωπος της Ocha επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ απέρριψε τις νέες αλλαγές στον τρόπο διανομής της βοήθειας που υποβλήθηκαν από το Ισραήλ στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις μκο.
«Υπήρξε μια προφορική επικαιροποίηση του μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε, εξηγώντας ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν ζητήσει από τις οργανώσεις «να παραδίδουν τις προμήθειες μέσω ισραηλινών κέντρων, μόλις η ισραηλινή κυβέρνηση συμφωνήσει να ξανανοίξει τα περάσματα που είναι κλειστά εδώ και εννέα εβδομάδες».
«Αυτό μοιάζει να είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η βοήθεια ως όπλο» του πολέμου, δήλωσε ο Λέρκε.
«Δεν αποδεχόμαστε πρόταση και σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις βασικές θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και ανεξάρτητης διανομής βοήθειας», δήλωσε ο ίδιος.
Το σχέδιο του Ισραήλ «είναι σχεδιασμένο για να ελέγχει περαιτέρω και να περιορίζει τις προμήθειες, που είναι το αντίθετο από αυτό που απαιτείται», δήλωσε ο Λέρκε.
Το 2025, σχεδόν 10.000 παιδιά που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό έλαβαν ιατρική φροντίδα στη Γάζα, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χάρις, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
«Βλέπουμε επίσης πολλά παιδιά να υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό με επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας τους και μόλις φθάσει κάποιος σε αυτό το στάδιο, χωρίς θεραπεία, πεθαίνει», δήλωσε η ίδια.