Από τους πρώτους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τον αποκάλεσε τον «άνθρωπο της ταπεινότητας, στο πλευρό των πιο ευάλωτων και πιο εύθραυστων».
Ο βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος σε μήνυμά του εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και κάνει λόγο για έναν πνευματικό ηγέτη που «υπηρέτησε με αφοσίωση σε όλη τη ζωή και τη διακονία του» το ποίμνιό του.
«Άγγιξε βαθιά τις ζωές τόσων πολλών»
«Ο Σεβασμιώτατος θα μείνει στις μνήμες όλων για τη συμπόνια του, το ενδιαφέρον του για την ενότητα της Εκκλησίας και για την ακούραστη δέσμευσή του στα κοινά ζητήματα όλων των ανθρώπων της πίστης και σε όσους εργάζονται προς όφελος των άλλων» ανέφερε στο μήνυμά του ο Κάρολος.
«Μέσα από τη δουλειά και τη φροντίδα του τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη, άγγιξε βαθιά τις ζωές τόσων πολλών» συμπλήρωσε, ενώ δήλωσε πως «η βασίλισσα και εγώ θυμόμαστε με ιδιαίτερη στοργή τις συναντήσεις μας όλα αυτά τα χρόνια και συγκινηθήκαμε πολύ που μπορέσαμε να τον επισκεφτούμε νωρίτερα μέσα στον μήνα».
Εξέφρασε τέλος τα θερμά συλλυπητήρια του βρετανικού βασιλικού ζεύγους «στην Εκκλησία που υπηρέτησε με τόση αποφασιστικότητα και στους αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που, εμπνευσμένοι από τη ζωή του, θα θρηνήσουν για την οδυνηρή απώλεια του».
Την θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε και ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
«Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου με γεμίζει μεγάλη θλίψη. Θα μείνει στην μνήμη μας για την ακούραστη αφοσίωσή του στους πιο αδύναμους της κοινωνίας, στην δικαιοσύνη και στην συμφιλίωση, με οδηγό την ταπεινοφροσύνη και την πίστη στο έλεος του Θεού. Ο πρώτος Λατινοαμερικανός στην Αγία Έδρα άγγιξε τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και πέρα από τα θρησκευτικά σύνορα. Η σκέψη μου αυτή την στιγμή βρίσκεται με τους πιστούς σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχασαν τον ‘Αγιο Πατέρα τους. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε ο Φρίντριχ Μερτς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε τη δέσμευση του Πάπα Φραγκίσκου προς τους «πιο ευάλωτους». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ανέφερε: «Πενθώ για το θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Η δέσμευσή του για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους πιο ευάλωτους αφήνει μια βαθιά κληρονομιά. Αναπαύσου εν ειρήνη».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «η Χριστιανοσύνη πενθεί για την απώλεια ενός Ιεράρχη, ο οποίος εργάστηκε με αφοσίωση υπηρετώντας τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέει ότι «ενέπνευσε εκατομμύρια, πολύ πέρα από την Καθολική Εκκλησία, με την ταπεινότητα και την αγάπη του τόσο αγνή για τους λιγότερο τυχερούς».
Με τη σειρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα λέει ότι «το μεταδοτικό του χαμόγελο αιχμαλώτισε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν τιμά των πάπα Φραγκίσκο αποκαλώντας τον «πρωτεργάτη της δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο» και υπερασπιστή των φτωχών και των κατατρεγμένων.
Ο πάπας Φραγκίσκος «έγινε ο εκπρόσωπος των φτωχών, των περιθωριοποιημένων και των κατατρεγμένων», ανέφερε στο μήνυμά στο Χ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Υπήρξε «πρωτεργάτης της δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο», προσθέτει και τονίζει «την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες» και τις εκκλήσεις για κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος και για την ειρήνη στον κόσμο.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σόοφ είπε ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν από κάθε άποψη άνθρωπος του λαού».
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θυμάται τον Πάπα Φραγκίσκο ως «καλό, ζεστό και ευαίσθητο άνθρωπο».
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «ήταν μια φωνή ειρήνης, αγάπης και συμπόνιας».
Ανακοίνωση για το θάνατο του Πάπα εξέδωσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Με θλίψη έμαθα τον θάνατο του πνευματικού ηγέτη του Καθολικού κόσμου Πάπα Φραγκίσκου. Ένας σεβαστός πολιτικός, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν επίσης πνευματικός ηγέτης που έδωσε σημασία στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών τραγωδιών, ιδιαίτερα του Παλαιστινιακού ζητήματος και της γενοκτονίας στη Γάζα».
«Εκ μέρους μου και του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, στο κράτος του Βατικανού και στον καθολικό κόσμο», πρόσθεσε.
Την «απεριόριστη συμπόνια» του χαιρέτισε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ.
Η πρόεδρος της Ελβετίας Καρίν Κέλερ Σάτερ είπε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας «μεγάλος πνευματικός ηγέτης, ένας ακούραστος υπέρμαχος της ειρήνης».
Τέλος ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Τζον Σουίνεϊ τον περιγράφει ως «φωνή για την ειρήνη, την ανεκτικότητα και τη συμφιλίωση».