Αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις βρίσκεται ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο πάπας Λέων 14ος, ο οποίος στο πρώτο μήνυμά του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου έδωσε το στίγμα της διακονίας του. Με πυξίδα την «ειρήνη» και τις «γέφυρες» που πρέπει να χτίσει η ανθρωπότητα, ο Ρόμπερτ Πρεβόστ εμφανίστηκε ενωτικός, τη στιγμή που ο κόσμος αγωνιά για την παρακαταθήκη του πάπα Φραγκίσκου.
Η Ενότητα της Καθολικής Εκκλησίας αποτελεί βασικό διακύβευμα για τον νέο ποντίφικα σε μια περίοδο διαρκώς εντεινόμενης πόλωσης στον κόσμο.
Ενότητα
Ο Πρεβόστ θεωρείται μετριοπαθής. Εκτιμάται πως θα αποτελέσει όμως μια ενωτική προσωπικότητα, που θα απευθύνεται τόσο στους συντηρητικούς, όσο και στους προοδευτικούς Καρδινάλιους και θα καθοδηγεί την εκκλησία μέσα από τα ταραγμένα νερά του 21ου αιώνα. Αποτελεί, ωστόσο, ερώτημα το αν θα ταυτιστεί με τη μία τάση της Καθολικής Εκκλησίας;
Σύμφωνα με τον Guardian, πρώτο «δείγμα γραφής» για τον πάπα Λέων αναμένεται να είναι οι χειρισμοί του στην αμερικανική Καθολική Εκκλησία, για την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρούνταν μια διχαστική προσωπικότητα.
Διεθνής διπλωματία
Παίρνοντας την «σκυτάλη» από τον Πάπα Φραγκίσκο που από την πρώτη στιγμή πήρε θέση με τους αδύναμους αυτού του κόσμου, ο νέος Πάπας καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, ιδίως για να διασφαλίσει ότι η θρησκεία δεν θα γίνει σημείο διχασμού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση την ώρα που οι πόλεμοι στη Γάζα και την Ουκρανία μαίνονται και νέες συγκρούσεις ξετυλίγονται σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Ο πάπας Λέων
AP Photo/Markus Schreiber
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Καθολικής Υπηρεσίας για την Ανάπτυξη του Εξωτερικού (Cafod), Κριστίν Άλεν δήλωσε ότι ο επερχόμενος Πάπας θα είναι «ένας από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που μπορούν να ξεπεράσουν τις πολιτικές διαιρέσεις και να αξιοποιήσει την ηθική του επιρροή για να βοηθήσει τον κόσμο να κοιτάξει πέρα από τα στενά του συμφέροντα και να συνεργαστεί για να ξεπεράσει τις συλλογικές μας προκλήσεις».
Τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης
Το σκάνδαλο των σεξουαλικών κακοποιήσεων στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας με εκατοντάδες θύματα έριξε μια μεγάλη σκιά πάνω στην παπική θητεία του Φραγκίσκου.
Άργησε να κατανοήσει το μέγεθος και τη συστημική φύση του προβλήματος, αλλά και το τραύμα των επιζώντων.
Η προστασία των παιδιών και των ευάλωτων, ειδικά σε μέρη όπου η εφαρμογή των διαδικασιών προστασίας είναι δύσκολη, αποτελεί καίριο ζήτημα για τον νέο πάπα.
Η διακυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας
Ο Πάπας Λέων ο 14ος θα πρέπει επίσης να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση εντός της εκκλησίας, όπως η άνοδος των γυναικών σε ανώτερα αξιώματα για την οποία ο Φραγκίσκος έδωσε «μάχη» μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Υπάρχει μια τάση διορισμού εξειδικευμένων, επαγγελματιών σε θέσεις εργασίας στο Βατικανό αντί για κληρικούς. Υπό τον Φραγκίσκο, ορισμένοι βασικοί ρόλοι δόθηκαν σε γυναίκες για πρώτη φορά, αλλά ορισμένοι λένε ότι η διαδικασία αλλαγής θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και πιο εκτεταμένη.
Η αδελφή Ναταλί Μπεκάρ, η οποία διετέλεσε υφυπουργός της Συνόδου των Επισκόπων για τέσσερα χρόνια, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε», αλλά «μια αλλαγή νοοτροπίας και μια αλλαγή κουλτούρας» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. «Το επόμενο βήμα είναι να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της εκκλησίας» είχε δηλώσει στο BBC.

Ο πάπας Λέων
AP Photo/Gregorio Borgia
Διαφάνεια και εποπτεία των οικονομικών του Βατικανού
Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, καλείται να δώσει στη γενική εποπτεία και τη διαφάνεια των οικονομικών του Βατικανού. Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο υπήρξε σημαντική πρόοδος υπό τον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, τη στιγμή, δε, που πλέον τα επίπεδα ελλείμματος είναι μη βιώσιμα.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2022, οι λογαριασμοί του προϋπολογισμού του Βατικανού ανέρχονται περίπου στα 94 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνταξιοδοτικό ταμείο του Βατικανού φέρεται να είχε έλλειμμα άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στο φόντο της κακής διαχείρισης των οικονομικών της Καθολικής Εκκλησίας, ο ανώτερος καρδινάλιος, Άντζελο Μπέκιου, αποσύρθηκε από το Κονκλάβιο. Ο Φραγκίσκος είχε αναγκάσει τον Μπέκιου να παραιτηθεί από τη θέση του μετά την αποκάλυψη περί οικονομικής κακοδιαχείρισης, αλλά ο Μπέκιου αποσύρθηκε από το Κονκλάβιο μόνο αφού του παρουσιάστηκαν επιστολές που έγραψε ο Φραγκίσκος πριν πεθάνει, στις οποίες έλεγε ότι ο Μπέκιου δεν πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής του επόμενου πάπα.
Το στίγμα στο πρώτο του μήνυμα
Το πρώτο μήνυμά του ως νέου ποντίφικα αντήχησε σε όλη την Βασιλική του Αγίου Πέτρου: «Η ειρήνη να είναι μαζί σας». Ένα μήνυμα για το οποίο ο πάπας Φραγκίσκος πάλεψε μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του.
«Το κακό δεν θα επικρατήσει, είμαστε όλοι στα χέρια του Θεού. Χωρίς φόβο, ενωμένοι χέρι-χέρι, προχωράμε μπροστά, είμαστε μαθητές του Χριστού» ανέφερε απευθυνόμενος στις χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν για να δουν τον νέο πάπα, ενώ ένα θερμό «ευχαριστώ» επεφύλασσε για τον προκάτοχό του.

Ο πάπας Φραγίσκος με τον Ρόμπερτ Πρεβόστ
EPA/MAURIZIO BRAMBATTI / ΑΠΕ ΜΠΕ
Δήλωσε ότι ήθελε μια εκκλησία «που πάντα πρέπει να επιδιώκει να είναι κοντά σε εκείνους που υποφέρουν». «Θα διατηρήσουμε ζωντανή τη γεμάτη θάρρος φωνή του Φραγκίσκου» ανέφερε.
«Η ανθρωπότητα χρειάζεται τον Χριστό ως γέφυρα. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον, χτίζοντας γέφυρες, με διάλογο για να γίνουμε ένας λαός που ζει ειρηνικά» σημείωσε στο μήνυμά του.
Από το Σικάγο στο Περού και στην ηγεσία του Βατικανού
Παρά τις αμερικανικές του ρίζες, ο 69χρονος ποντίφικας, γεννημένος στο Σικάγο υπηρέτησε για δύο δεκαετίες στο Περού, όπου έγινε επίσκοπος και πολιτογραφήθηκε. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε στο Περού από το 1985 έως το 1986 και από το 1988 έως το 1998 ως ενοριακός πάστορας, αξιωματούχος της επισκοπής, καθηγητής θεολογικής σχολής και διοικητής.
Στη συνέχεια επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπηρετώντας ως στρατηγός του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου από το 2001 έως το 2013. Διετέλεσε Επίσκοπος Τσικλάγιο στο Περού από το 2015 έως το 2023.
Μέχρι τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, κατείχε μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στο Βατικανό, διευθύνοντας το γραφείο που επιλέγει και διαχειρίζεται τους επισκόπους παγκοσμίως. Χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2023 από τον Πάπα Φραγκίσκο.