Να ταφεί με απλότητα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, σε αντίθεση με πολλούς προηγούμενους ποντίφικες, επιθυμούσε ο πάπας Φραγκίσκος, όπως επιβεβαίωσε η διαθήκη του που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας (21/4).
Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος ήθελε να ταφεί «στο έδαφος , χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο», αλλά με την επιγραφή του παπικού του ονόματος στα λατινικά: «Franciscus». Ο πάπας Φραγκίσκος έχοντας διανύσει το 88ο έτος της ζωής του, με αρκετά προβλήματα υγείας -ιδιαίτερα- τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται πως ήταν έτοιμος να περάσει στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω του βαριά παρακαταθήκη.
Από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τον ιταλικό Τύπο να αναφέρει ότι η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να τελεστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την τελική απόφαση να ανήκει στην Ολομέλεια των Καρδιναλίων. Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, παράλληλα, το κονκλάβιο των καρδιναλίων είναι πιθανό να ξεκινήσει στο διάστημα από 5 μέχρι 10 Μαΐου.
Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα τη διαθήκη του, στην οποία περιγράφει σε συντομία τις επιθυμίες του για τον τόπο της ταφής του.
Αναλυτικά η διαθήκη:
«Αισθανόμενος ότι πλησιάζει η δύση της επίγειας ζωής μου και με ζωντανή ελπίδα στην Αιώνια Ζωή, επιθυμώ να εκφράσω τη διαθήκη μου μόνο όσον αφορά τον τόπο της ταφής μου.
Τη ζωή μου και την ιερατική και επισκοπική μου διακονία την εμπιστεύθηκα πάντοτε στη Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Ως εκ τούτου, ζητώ να αναπαυθεί το θνητό μου λείψανο περιμένοντας την ημέρα της ανάστασης στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.
Εύχομαι το τελευταίο γήινο ταξίδι μου να τελειώσει σε αυτό το πανάρχαιο Μαριανό προσκύνημα, όπου πήγαινα για προσευχή στην αρχή και στο τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού για να εμπιστευθώ με εμπιστοσύνη τις προθέσεις μου στην Αειπάρθενο Μητέρα και να την ευχαριστήσω για την πειθήνια και μητρική της φροντίδα.
Οι πιστοί συγκεντρώνονται για μια προσευχή για τον πάπα Φραγκίσκο, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό
AP Photo/Alessandra Tarantino
Ζητώ να ετοιμαστεί ο τάφος μου στην κόγχη του πλαϊνού διαδρόμου μεταξύ του παρεκκλησίου του Παύλου (παρεκκλήσι του Salus Populi Romani) και του παρεκκλησίου Sforza της προαναφερθείσας παπικής βασιλικής, όπως αναφέρεται στο συνημμένο παράρτημα.
Ο τάφος πρέπει να είναι μέσα στο χώμα- απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και με τη μόνη επιγραφή: Franciscus.
Τα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής μου θα καλυφθούν από το ποσό που έχω κανονίσει, το οποίο θα μεταφερθεί στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε για το οποίο έχω δώσει τις κατάλληλες οδηγίες».
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαθήκη έχει ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022. Πηγές από το Βατικανό ανέφεραν εξάλλου ότι ο Φραγκίσκος ασχολούταν με τις λεπτομέρειες της συνέχειας στην Καθολική Εκκλησία προς το τέλος της ζωής του, όταν η υγεία του ήταν ιδιαίτερα κλονισμένη.
Τα αίτια θανάτου του
Εξάλλου, το Βατικανό με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, γνωστοποίησε τα αίτια του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, ανέφερε ο γιατρός του Βατικανού Αντρέα Αρκάντζειλι στο πιστοποιητικό θανάτου του 88χρονου ποντίφικα που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο πάπας είχε πέσε σε κώμα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Θλίψη και πένθος σε όλο τον κόσμο
Σε μια από τις πιο φορτισμένες στιγμές της σύγχρονης καθολικής ιστορίας, το Βατικανό ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, μόλις λίγες ώρες μετά την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, κατά την οποία ευλόγησε τους πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ανήμερα του Πάσχα.
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πλήθος πιστών άρχισε να συγκεντρώνεται στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, πολλοί δακρυσμένοι, κρατούσαν φωτογραφίες του πάπα Φραγκίσκου, προσεύχονταν ή απλώς σιωπούσαν.

Κορίτσι κρατάει μια ζωγραφιά στο «αντίο» για τον πάπα Φραγκίσκο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
EPA/FABIO FRUSTACI
Το βράδυ, εκατοντάδες συμμετείχαν στη δημόσια προσευχή του Ροζαρίου στα λατινικά, την οποία τέλεσε ο καρδινάλιος Μάουρο Γκαμπέτι, ενώ η πλατεία φωτίστηκε μόνο από κεριά και από την οθόνη που ανακοίνωνε τη νεκρώσιμη τελετή.
Η σορός του εκλιπόντος τοποθετήθηκε σε ένα απλό ξύλικο φέρετρο (σύμφωνα με την επιθυμία του), στο παρεκκλήσι της επίσημης κατοικίας του στην Αγία Μάρθα για την τελετή της επίσημης επιβεβαίωσης του θανάτου του.
Η απώλειά του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλον τον κόσμο, που θρηνεί τον Αργεντινό, δημοφιλή ποντίφικα. Από το Ιράν και τη Γερμανία, μέχρι τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, ηγέτες απέτισαν ομόφωνα φόρο τιμής στον κατά κόσμο Χόρχε Μπεργκόλιο. Η Ισπανία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, στη Μανίλα των Φιλιππίνων –χώρα με τεράστια καθολική κοινότητα– οι καμπάνες των ναών ηχούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και την Αργεντινή, χώρα καταγωγής του, ο κόσμος θρηνεί έναν «εθνικό ηγέτη παγκόσμιας απήχησης». Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε επταήμερο πένθος, ενώ στην Μητροπολιτική Καθεδρική του Μπουένος Άιρες τελέστηκε αμέσως επιμνημόσυνη δέηση.
Ανάλογες εικόνες όμως καταγράφηκαν και στη Βραζιλία, όπου τελέστηκαν λειτουργίες σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας.