Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα κλιμάκωση στο Κασμίρ, ενώ έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις που καλούν σε αποκλιμάκωση.
Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη, είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε μια μεγάλη σύγκρουση από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια – ίσως και δεκαετίες.
«Έχουμε ξαναδεί τέτοιες κρίσεις», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολεμήσει σε ευρείας κλίμακας πολέμους πολλές φορές: το 1947, το 1965, το 1971 και το 1999. Υπήρξαν επίσης διασυνοριακές επιθέσεις το 2016 και το 2019 που δεν οδήγησαν σε ευρύτερο πόλεμο.
Αντίδραση Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα», ενώ το Πακιστάν εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού στο ινδικό έδαφος σε αντίποινα για σειρά πυραυλικών πληγμάτων από ινδικά αεροσκάφη.
«Είναι κρίμα, άκουσα γι’ αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο.
«Ξέρετε, πολεμάνε εδώ και δεκαετίες και αιώνες εκεί πέρα, αν το σκεφτείτε», συνέχισε και πρόσθεσε «απλά ελπίζω πως αυτό θα τελειώσει πολύ γρήγορα».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε χθες, Τρίτη, με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους παροτρύνει να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση και να αποκλιμακωθεί η ένταση, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «ενθαρρύνει την Ινδία και το Πακιστάν να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής.
Νωρίτερα, ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε μέσω X ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, συμμερίζεται την ευχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η κρίση ανάμεσα στα δυο κράτη –που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια– να «τελειώσει γρήγορα» και ότι θα συνεχίσει να «συνομιλεί» με τις ηγεσίες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να υπάρξει «ειρηνική» επίλυσή της.
Γκουτέρες: Οι δύο χώρες να δείξουν αυτοσυγκράτηση
«Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, μετά τους ινδικούς βομβαρδισμούς.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί τις δυο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και η Μόσχα, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάζει τις τρομοκρατικές, όπως είπε, επιθέσεις, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα για το ποιους θεωρεί υπεύθυνους για αυτές. Η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.
Από τη δική του πλευρά το Λονδίνο φαίνεται να τηρεί ίσες αποστάσεις, με τον Υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς να δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.