Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη (15/5) το Ισραήλ ότι έχει καταστήσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας ένα «εργαλείο εξόντωσης», καθώς οι ισραηλινές αρχές μπλοκάρουν την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 2 Μαρτίου.
«Ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε από το Ισραήλ ξεπέρασε το πλαίσιο κάθε στρατιωτικής τακτικής για να γίνει ένα εργαλείο εξόντωσης», δήλωσε ο Φεντερίκο Μπορέλο, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ σε ανακοίνωση.
Επικρίνει επίσης τα «σχέδια που έχουν στόχο να στοιβάξουν τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας σε μια ακόμη πιο περιορισμένη περιοχή, καθιστώντας παράλληλα το υπόλοιπο του εδάφους ακατοίκητο».
Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, το Ισραήλ τονίζει ότι ο αποκλεισμός, που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Μαρτίου, έχει στόχο να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που συνεχίζουν να κρατούνται εκεί μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου 2023.
«Το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τις πολιτικές υποδομές της Γάζας και να συγκεντρώσει τον παλαιστινιακό λαό σε μια πολύ μικρή περιοχή, συνιστά στυγερή κλιμάκωση των εγκλημάτων της κατά της ανθρωπότητας που συνεχίζονται, της εθνοκάθαρσης και των γενοκτονικών ενεργειών που διαπράττει», υπογραμμίζει επίσης το Human Rights Watch.
Εδώ και εβδομάδες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων εντείνουν τις προειδοποιήσεις για την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στο παλαιστινιακό έδαφος όπου η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί αρκετές φορές έπειτα από 19 και πλέον μήνες πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της 7ης Οκτωβρίου, 251 άνθρωποι στο Ισραήλ απήχθησαν επίσης. Πενήντα επτά συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Η Χαμάς κρατά επίσης τη σορό ενός Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε σε έναν προηγούμενο πόλεμο στη Γάζα το 2014.