Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε: «είμαστε στο σωστό δρόμο», σύμφωνα με το RIA Novosti.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών, αλλά τόνισε ότι απαιτείται η εξεύρεση αποτελεσματικών μηχανισμών για μια βιώσιμη πορεία προς την ειρήνη.
Επιπλέον, κατά το πρακτορείο RIA Novosti, o Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για την εκπόνηση μνημονίου, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
- Προτάσεις για κατάπαυση του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
- Αρχές ειρηνικής διευθέτησης,
- Χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης συμφωνίας.
Σύμφωνα με το RIA, η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης.
«Μαραθώνιο» τηλεφώνημα άνω των δύο ωρών
Το «μαραθώνιο» τηλεφώνημα ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:15, ενώ οι δύο ηγέτες συνομίλησαν περισσότερο από δύο ώρες.
Oι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μέσω κρυπτογραφημένων γραμμών, με τη συμμετοχή μεταφραστών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταλαβαίνει αγγλικά, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις χρησιμοποίησε τη ρωσική γλώσσα.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν συνομίλησε από το Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τραμπ από την Ουάσινγκτον.
Όπως μάλιστα μετέδωσε το CNNi επικαλούμενο πηγές από την ουκρανική προεδρία, ο Τραμπ νωρίτερα είχε συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ αμέσως μετά το πέρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν, θα συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες του ΝΑΤΟ και κατόπιν θα προβεί σε δηλώσεις.
Μάλιστα, την τελευταία ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αναφέρουν απώλειες μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κραματόρσκ στην περιοχή Ντονέτσκ της χώρας, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη το κρίσιμο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν. Επίσης, αναφέρουν «μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ρωσικές επιθέσεις» στο χωριό Στάρι Σάλτιβ, στο Χάρκοβο, ενώ δεν υπήρξαν θύματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα απαιτήσει «μάλλον επίπονη και ίσως, παρατεταμένη δουλειά».
Σημειώνεται ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός και για μια συνάντηση με τον Πούτιν, ωστόσο «τα πάντα» παραμένουν στο τραπέζι, ακόμη και δευτερογενείς κυρώσεις.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ δεν προετοιμάζεται επί του παρόντος.
Οι όροι της Μόσχας
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι βασικοί όροι που έθεσε ο Πούτιν περιλαμβάνουν:
- Την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς και τη «Νοβορωσία»
- Την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- Την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας
- Τη δέσμευση του Κιέβου σε ουδετερότητα και μη πυρηνικό καθεστώς
- Την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία.
Γιατί ο Πούτιν θεωρεί ότι έχει το «πάνω χέρι»
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πούτιν είναι έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν αυτό είναι που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το σενάριο περαιτέρω κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές κοντά στο Κρεμλίνο.
Kατά το δημοσίευμα, ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους και να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ στη μεταξύ τους συνομιλία.
Επιπλέον, ο Πούτιν, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο όσο τα στρατεύματά του προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στο πεδίο της μάχης.
Ταυτόχρονα, η οικονομία της Ρωσίας έχει σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί ύστερα από χρόνια σαρωτικών κυρώσεων, ενώ το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν επηρεάζεται από τις απειλές για περαιτέρω περιορισμούς και ότι αυτοί δεν θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει τους πολεμικούς του στόχους.
Τέλος, όπως εκτιμά ο Μπότα Ιλίγιας, ανώτερος αναλυτής της Prism, ενός think tank με έδρα στο Λονδίνο, «ο Πούτιν δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ, αλλά θα τον πιέσει να ευθυγραμμιστεί με μια εκεχειρία υπό τους όρους της Μόσχας. «Ο Πούτιν έχει ενθαρρυνθεί από τη δυνατότητά του να θέτει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις προς την Ουκρανία χωρίς να αντιμετωπίζει καμία σοβαρή αντίδραση από την κυβέρνηση Τραμπ», ανέφερε ο αναλυτής.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο»
Nωρίτερα, σύμφωνα με το Sky News, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, κατά το briefing του Λευκού Οίκου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εάν η Ρωσία δεν έχει σκοπό να συναινέσει σε εκεχειρία, τότε δεν είναι δικός μας πόλεμος».
Επίσης, τόνισε ότι μάλλον ο Ρώσος πρόεδρος «δεν ξέρει πώς ακριβώς να απεμπλακεί από τον πόλεμο». Ταυτόχρονα, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «φαίνεται πως έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο».
«Eάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν»
Σύμφωνα με τον Τζέι Ντι Βανς, ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να «πιέσει» τον Πούτιν ρωτώντας τον μεταξύ άλλων για το εάν είναι σίγουρος για την τροπή που έχει πάρει πλέον το ζήτημα.
Επιπλέον, όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να απομακρυνθούν.
Σύμφωνα με τη Λέβιτ, ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι «να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός». Ωστόσο, είναι πολύ απογοητευμένος και από τις δύο πλευρές του μετώπου, αν και παραμένει ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.