Μερικοί τυχεροί ανάμεσά μας έχουν σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να αισθάνονται ξεκούραστοι μετά από μόλις τέσσερις ώρες ύπνου, ενώ οι υπόλοιποι χρειαζόμαστε περίπου οκτώ ώρες για να λειτουργήσουμε.
Τώρα, οι ερευνητές εντόπισαν μία από αυτές τις μεταλλάξεις, που ονομάζεται SIK3-N783Y, σε έναν super-sleeper, όπως αποκαλούν τους ανθρώπους που χρειάζονται λίγες ώρες ύπνου. Στη συνέχεια, μελέτησαν τη μετάλλαξη σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έφεραν αυτή τη μετάλλαξη κοιμόντουσαν επίσης λιγότερο. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PNAS.
Η νεοανακαλυφθείσα μετάλλαξη είναι μία από τις πολλές που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με συντομότερα πρότυπα ύπνου. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κατανοώντας τη γενετική εκείνων που φαίνεται να ευδοκιμούν με λιγότερο ύπνο, θα μπορέσουν να αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου, αναφέρει το LiveScience.
«Το σώμα μας συνεχίζει να λειτουργεί όταν πηγαίνουμε για ύπνο, αποτοξινώνοντας τον εαυτό του και επιδιορθώνοντας τις βλάβες. Όλες αυτές οι λειτουργίες που εκτελεί το σώμα μας ενώ κοιμόμαστε, κάποιοι άνθρωποι μπορούν απλά να τις εκτελούν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ying-Hui Fu, νευροεπιστήμονας και γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Υπάρχουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την έλλειψη ύπνου, από αίσθημα κόπωσης και αφηρημάδα έως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Η ποσότητα ύπνου που χρειαζόμαστε αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ για να είναι σε καλή φόρμα.
Ωστόσο, ένα άτομο με φυσική τάση για σύντομο ύπνο χρειάζεται περίπου τέσσερις έως έξι ώρες κάθε νύχτα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα αυτά όχι μόνο ευδοκιμούν με λιγότερο ύπνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αλλά τείνουν επίσης να αισθάνονται χειρότερα αν κοιμούνται περισσότερο από τις συνήθεις ώρες τους.
Πέντε γονίδια που σχετίζονται με τον σύντομο ύπνο
Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει τέσσερα γονίδια που σχετίζονται με τον σύντομο ύπνο και πέντε σχετικές μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια. Η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε επηρεάζει ένα πέμπτο γονίδιο, το Sik3, το οποίο έχει προηγουμένως συνδεθεί με την υπνηλία. Οι ερευνητές δοκίμασαν τη μετάλλαξη χορηγώντας την σε ποντίκια εργαστηρίου. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με τη μετάλλαξη κοιμόντουσαν περίπου 31 λεπτά λιγότερο από αυτά που δεν την είχαν και 54 λεπτά λιγότερο μετά από μια περίοδο στέρησης ύπνου.
Διαβάστε ακόμη:
Τι είναι το «sleepmaxxing» που εγγυάται τον τέλειο ύπνο στα social media – Τι λένε οι ειδικοί
Τα ποντίκια συνήθως κοιμούνται περίπου 12 ώρες την ημέρα, πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους, οπότε αυτή η νέα μείωση του ύπνου που συνδέεται με τη μετάλλαξη, έως και 54 λεπτά, είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρείται σε ανθρώπους με φυσικά σύντομα πρότυπα ύπνου. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ποντίκια συνήθως έχουν πιο κατακερματισμένο ύπνο από τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για τη γενετική των ατόμων με φυσική τάση για σύντομο ύπνο και την «υπερδύναμή» τους. Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι το Sik3 είναι ένας πολλά υποσχόμενος θεραπευτικός στόχος που πρέπει να διερευνηθεί στην προσπάθεια για βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ικανοποίησης του ύπνου, σύμφωνα με τη μελέτη.