Οι τρόποι με τους οποίους οι ήδη στενοί εμπορικοί δεσμοί Ε.Ε. και Κίνας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί, στον απόηχο των δασμών Τραμπ – που πλέον εκτοξεύθηκαν στο 104% για το Πεκίνο – κυριάρχησαν στο τηλεφώνημα που είχαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ την Τρίτη (8/4) με τον τελευταίο να εκφράζει και το ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής που χαράσσει η κινεζική προεδρία υπό τον Σι Τζινπίνγκ.
Η προσέγγιση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την επιβεβαίωση του Λευκού Οίκου για όξυνση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο με τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τετάρτης (9/4), καθώς η Κίνα δεν ήρε τους αμοιβαίους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα έως και το μεσημέρι της Τρίτης, τη διορία που είχε δώσει δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με δεδομένο, ότι ο εμπορικός πόλεμος οξύνεται, το Πεκίνο απαντά πως «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» και στρέφεται στην ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών που ήδη διατηρεί, αλλά και τη δημιουργία νέων «συμμαχιών».
Η εμπορική σχέση Κίνας – Ε.Ε
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. για τις εισαγωγές, αντιπροσωπεύοντας το 21,3% του συνόλου, ενώ ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 13,7% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 6,8%. Η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της ΕΕ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (20,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (13,2%).
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες στόχος είναι τον Ιούλιο η Ε.Ε. να φιλοξενήσει Κινέζους αξιωματούχους για μια σύνοδο κορυφής με το Πεκίνο.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αγκάθια. Οι Βρυξέλλες έχουν εδώ και χρόνια ζητήσει από το Πεκίνο να περιορίσει τις μεγάλες επιδοτήσεις στα σημαντικά εξαγωγικά του προϊόντα, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες.
«Ευθύνη μας για ίσους όρους ανταγωνισμού»
Ωστόσο, αντιμέτωποι με έναν κοινό αντίπαλο στην Ουάσιγκτον, στη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιάνγκ, η Φον ντερ Λάιεν «τόνισε την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο σύστημα συναλλαγών, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ίσους όρους ανταγωνισμού».
Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς, καθώς η Ε.Ε. πιστεύει ότι η Κίνα θα ανακατευθύνει τις φθηνές εξαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Η προσέγγιση στην Κίνα ήρθε μόνο μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής εμπορίου της Ε.Ε Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε μια ευρωπαϊκή ειδική ομάδα για την παρακολούθηση των εκτροπών στο Λουξεμβούργο, μετά τη συνάντηση με τους 27 υπουργούς εμπορίου.
Η εναλλακτική της Φον ντερ Λάιεν
Σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματικής πρωτοβουλίας με την Κίνα, η Ε.Ε. θα πρέπει πιθανώς να εισαγάγει «μέτρα διασφάλισης». Πρόκειται για ειδικούς δασμούς που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των ξαφνικών εκτροπών των εμπορικών ροών.
Αυτό γιατί η πρόκληση για την Ε.Ε. —όπως και στον εμπορικό πόλεμο της πρώτης θητείας του Τραμπ— είναι ότι τα εμπορεύματα που συσκευάζονται από τις ΗΠΑ θα ρέουν γρήγορα προς νέες αγορές στην Ε.Ε., πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με βαθύτερες συνέπειες.
Νωρίτερα το Πεκίνο επέπληξε τον Τραμπ για την ανακοίνωση πρόσθετων δασμών 50% στις κινεζικές εισαγωγές, χαρακτηρίζοντάς τη ως «εκβιασμό». Παράλληλα το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να «παλέψει μέχρι το τέλος» ενάντια στην Ουάσιγκτον σε μια κλιμακούμενη αναμέτρηση με τον Αμερικανό πρόεδρο που θα μπορούσε να δει τα κινεζικά προϊόντα να αντιμετωπίζουν δασμούς έως και 104% κατά την είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για οικονομικό εκφοβισμό»
Ο πρωθυπουργός Λι, αποκαλώντας τους δασμούς των ΗΠΑ «τυπικό μονομερές, προστατευτικό, οικονομικό εκφοβισμό», υπερασπίστηκε τα αντίμετρα της Κίνας, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Τα μέτρα στοχεύουν όχι μόνο στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων της Κίνας, αλλά και στην υπεράσπιση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου και της διεθνούς δικαιοσύνης και δικαιοσύνης, είπε ο Λι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει δικούς της δασμούς στην επίθεση του Τραμπ που έχει σαρώσει δεκάδες χώρες, οδήγησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε αδιέξοδο και τροφοδότησε τις προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη με την Ε.Ε.», είπε ο Λι, καλώντας και τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν το ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο και τις επενδύσεις.