Η σαρδέλα είναι ένα μικρό και «ταπεινό» ψάρι, ωστόσο, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Παρά το μέγεθός της, η σαρδέλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμα λιπαρά, ενώ ανήκει στα ψάρια με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου.
Επίσης, έχετε την δυνατότητα να την γευτείτε με διάφορους τρόπους μαγειρέματος, απο παστή και ψητή, μέχρι και στο φούρνο.
Ας δούμε τα οφέλη που προσφέρει η σαρδέλα στον οργανισμό μας.
Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Η σαρδέλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν οφέλη για την καρδιά και τα αγγεία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, αφού μειώνουν τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων στον οργανισμό, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος θωρακίζεται και η καρδιαγγειακή υγεία.
Παράλληλα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της αντιφλεγονώδους δράσης τους. Επιπρόσθετα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στη διάθεση μας και εν γένει την ψυχική υγεία, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Πηγή βιταμινών
Η σαρδέλα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β12) που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης, περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου.
Περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο
Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δύο μετάλλων που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και των δοντιών. Συνεπώς, η κατανάλωση σαρδέλας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Πηγή πρωτεϊνης
Η σαρδέλα είναι γεμάτη από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, καθώς και για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ελάχιστες θερμίδες
Σε αντίθεση με άλλα είδη ψαριών, η σαρδέλα έχει ελάχιστες θερμίδες, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για άτομα που προσέχουν το σωματικό βάρος τους ή ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.