Το τηλεφώνημα μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κράτησε για κάτι παραπάνω από δύο ώρες και έγινε μέσω υψηλής τεχνολογίας κρυπτογραφημένων γραμμών, αλλά και με τη συμμετοχή μεταφραστών. Ωστόσο, ώρες αργότερα παραμένει αβέβαιο εάν το τηλέφωνο ήταν… σπασμένο, αφού από τη μία στην Ουάσινγκτον θριαμβολογούν για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, στη Μόσχα λένε ότι εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για χρονοδιάγραμμα, ενώ το Κίεβο, αντί για διμερείς επαφές κάνει λόγο για… διευρυμένη Σύνοδο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η συζήτηση «πήγε πολύ καλά» με αποτέλεσμα Ουκρανία και Ρωσία να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη της ειρήνης.
Από την άλλη, ο Πούτιν επιβεβαίωσε μεν ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία πάνω σε μνημόνιο ειρηνευτικής συμφωνίας, επέμεινε δε ότι πρέπει να «εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης» και το Κρεμλίνο σημειώνει πως «ουδέποτε συζητήσαμε για χρονοδιάγραμμα συνομιλιών». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Πούτιν – Τραμπ, δεν συζητήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Ο Τραμπ τόνισε το ενδιαφέρον του για την επίτευξη συμφωνιών γρήγορα, χωρίς ωστόσο να τεθεί σαφής χρονικός ορίζοντας», ήταν το σχόλιο του Ουσάκοφ.
Ωστόσο, ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Truth Social έκανε λόγο για άμεσες διμερείς συνομιλίες: «Ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για το ΤΕΛΟΣ του Πολέμου. Οι όροι για αυτό θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, όπως και μόνο έτσι θα μπορούσε να συμβεί, επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε. Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα, παρά αργότερα».
«Πιθανή η κατάπαυση πυρός»
Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η δήλωση Πούτιν που μεταξύ άλλων σημείωνε: «Ήταν πολύ ουσιαστική, ειλικρινής και χρήσιμη συνομιλία. Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη της επανέναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία. Πρέπει απλώς να προσδιορίσουμε τον πιο αποτελεσματικό δρόμο προς την ειρήνη. Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα προτείνει ένα μνημόνιο σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε αυτό. Θα περιλαμβάνει τον καθορισμό θέσεων όπως οι αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα για τη σύναψη μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας και μια πιθανή κατάπαυση του πυρός για ορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν οι κατάλληλες συμφωνίες. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η θέση της Ρωσίας παραμένει σαφής. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών αυτής της κρίσης».
Αντί για διμερείς συνομιλίες… Σύνοδος
Όσον αφορά στη στάση της Ουκρανίας, αργά το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε δήλωση τονίζοντας πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα με τον Τραμπ, του ζήτησε να μην λάβει αποφάσεις για τον πόλεμο «χωρίς την Ουκρανία»: «Ζήτησα από τον πρόεδρο Τραμπ να μην πάρει αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς εμάς πριν από τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Αυτά είναι θέματα αρχής για εμάς και πολύ σημαντικά».
Μάλιστα και ο Ζελένσκι διαφοροποίησε το στίγμα των δηλώσεων Τραμπ που ουσιαστικά έκανε λόγο για «διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε», όπως έγραψε στο Truth Social.
Έτσι, ο Ζελένσκι έβαλε στο τραπέζι διευρυμένες συνομιλίες, καθώς το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολυμερούς συνάντησης κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπό εξέταση ως τόποι φιλοξενίας είναι η Τουρκία, το Βατικανό και η Ελβετία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η ΕΕ αυξάνει την πίεση στη Μόσχα μέσω κυρώσεων
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αυξήσουν την πίεση προς τη Ρωσία μέσω κυρώσεων, έπειτα από την ενημέρωση που έλαβαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν στα επόμενα βήματα. Συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τη διαπραγματευτική διαδικασία και να επιδιώξουν την πραγματοποίηση τεχνικής συνάντησης», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, όλες οι πλευρές επανέλαβαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν ενεργά την Ουκρανία στην πορεία προς την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. «Οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την πίεση προς τη ρωσική πλευρά μέσω κυρώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.