Λίγα 24ωρα πριν από τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη, την πρόκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το Βλαντίμιρ Πούτιν για συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, και το τελεσίγραφο Γαλλίας και Γερμανίας προς τη Ρωσία για να συμφωνήσει μέσα στην ημέρα (12/05) σε κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, δημοσίευμα του BBC αναλύει τη νέα στρατηγική του Ρώσου προέδρου για το Ουκρανικό.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το βρετανικό κρατικό δίκτυο, ο Πούτιν καλεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, χωρίς όμως να συμφωνεί στην πρόταση του Κιέβου για κήρυξη άμεσης εκεχειρίας 30 ημερών, όπως απαιτούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Τι κρύβει η στρατηγική του Πούτιν
Σε αυτό το σημείο, η ανάλυση του BBC αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, του Ρώσου προέδρου, φαίνεται να έχει ως στόχο, όχι μόνο να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά και να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Πώς θα γίνει αυτό; Ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αμφισβητούν την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την ως ανεπαρκή για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης. Από την άλλη πλευρά όμως, ο πρόεδρος Τραμπ βλέπει την συνάντηση αυτή ως μία ευκαιρία για επίτευξη μίας συμφωνίας για την ειρήνη.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν
AP (collage)
Πολλαπλοί οι στόχοι του Κρεμλίνου
Ακόμη, η ανάλυση του BBC, τονίζει ότι η στρατηγική του Κρεμλίνου παραμένει ασαφής, αλλά φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους.
Πρώτα από όλα θέλει να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τη στρατιωτική της θέση, να διχάσει τις δυτικές συμμαχίες και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έχοντας κατά νου την ελπίδα της άρσης των κυρώσεων και της οικονομικής αποκατάστασης.
Τελεσίγραφο από Γαλλία και Γερμανία
Γαλλία και Γερμανία καλούν την Ρωσία να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ο μεν Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, τόνισε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει «μαζικές κυρώσεις», εάν δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.
Πρόσθεσε δε ότι «Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει δείξει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις, ότι θέλει διπλωματία, ότι θέλει ειρήνη. … Εν τω μεταξύ, η μόνη απάντηση του Πούτιν ήταν περισσότεροι βομβαρδισμοί».
Από την πλευρά της Γερμανίας, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει μέχρι το τέλος της Δευτέρας σε μια άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.
Εάν η Μόσχα δεν αποδεχτεί το αίτημα, «θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες» για την επιβολή νέων κυρώσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους.
Επίσης ο νέος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε πως η Γερμανία «αναμένει από τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια να είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις».
Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω πακέτα όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία για πιθανές περαιτέρω συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP Photo/Efrem Lukatsky
«Παράθυρο» για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι
Μετά από την πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Πούτιν πρότεινε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη. Η κίνηση αυτή φαίνεται να ανοίγει ένα παράθυρο για την επίτευξη συμφωνίας. Στόχος, βάσει των όσων είπε ο Πούτιν, είναι να εξαλειφθούν τα βασικά αίτια της διαμάχης και να συμφωνηθεί ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δέχτηκε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του θέτοντας μία προϋπόθεση, την κήρυξη εκεχειρίας ενός μήνα, η οποία θα παράσχει, σύμφωνα με τον ίδιο, την απαιτούμενη βάση για την διπλωματία. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε παραβίαση.
Αν και μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι δημιουργεί προοπτικές, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Από την μία, η Ρωσία δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για την τήρηση της εκεχειρίας, ενώ η Ουκρανία ζητά συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών της.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και την πιθανότητα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.