Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης.
Accept
mIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREEmIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREEmIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREE
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Blog
  • Chat
    • Chat join #Hellas
    • Chat join #GayHellas
  • Επικοινωνία
Reading: Το αβέβαιο μέλλον της μπαγκέτας – Η Γαλλία επανεξετάζει τα εμβληματικά της ψωμιά
Share
Font ResizerAa
mIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREEmIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREE
  • Αρχική
  • Blog
  • Chat
  • Επικοινωνία
Search
  • Αρχική
  • Blog
  • Chat
    • Chat join #Hellas
    • Chat join #GayHellas
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
mIRC Hellas Chat - IRC Greek Chat | Δωρεάν τσατ | Συνομιλία | Γνωριμίες | FREE > Blog > Διεθνή επικαιρότητα > Το αβέβαιο μέλλον της μπαγκέτας – Η Γαλλία επανεξετάζει τα εμβληματικά της ψωμιά
Διεθνή επικαιρότητα

Το αβέβαιο μέλλον της μπαγκέτας – Η Γαλλία επανεξετάζει τα εμβληματικά της ψωμιά

admin
Last updated: 2025/11/08 at 7:49 ΜΜ
admin Published 8 Νοεμβρίου, 2025
Share
SHARE

Contents
Μια μπουλανζερί χωρίς μπαγκέτες;«New-age» ψωμιά που «δεν είναι προσιτά σε όλους»

Μπορεί, λοιπόν, το 2022 η παραδοσιακή τεχνογνωσία της γαλλικής αρτοποιίας και η κουλτούρα της μπαγκέτας να εγγράφηκαν στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πλέον όμως το ερώτημα «Θα εξαφανιστεί το ψωμί από τα γαλλικά τραπέζια;» είναι πρωτοσέλιδο σε μία σειρά από μέσα ενημέρωσης, όπως τονίζει το CNNi.

Ιστορικά, οι Γάλλοι έτρωγαν κατά μέσο όρο 25 ουγγιές ψωμιού (708 γραμμάρια) ανά άτομο, την ημέρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Αρτοποιίας, μέχρι το 2015 ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατακόρυφα στις τέσσερις ουγγιές (113 γραμμάρια). Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί ξανά στις 3,5 ουγγιές (99 γραμμάρια) που ισοδυναμεί με λίγο λιγότερο από μισή μπαγκέτα την ημέρα.

Σε έρευνα καταναλωτών του 2023 που δημοσίευσε η Εθνική Συνομοσπονδία Γαλλικών Αρτοποιείων και Ζαχαροπλαστείων (CNBPF), περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των 1.000 ερωτηθέντων δήλωσαν επίσης ότι είχαν μειώσει την κατανάλωση ψωμιού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Καρβέλια με μπαγκέτες

AP Photo/Michel Euler

Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι πρόκειται για μια τάση που οφείλεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, σε συνδυασμό με μια νέα γενιά «νεο-αρτοζαχαροπλαστών», μερικοί από τους οποίους επιλέγουν να αποσύρουν εντελώς τις μπαγκέτες από τα ράφια τους, αλλά και την αυξανόμενη δημοτικότητα του αμερικανικού αντιπάλου της μπαγκέτας, του επεξεργασμένου λευκού ψωμιού σε φέτες.

«Οι νέοι χάνουν τη συνήθεια να αγοράζουν μπαγκέτα κάθε μέρα» λέει ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνικής Συνομοσπονδίας Αρτοποιείων και Ζαχαροπλαστείων (CNBPF), Ντομινίκ Ανράκτ μιλώντας στο CNNi.

Όπως εξηγεί οι νεότερες γενιές μαγειρεύουν λιγότερο και τρώνε περισσότερο έξω.

«Στο παρελθόν, ακόμη και οι μαθητές μαγείρευαν μόνοι τους. Δεν υπήρχαν σνακ, ούτε «φαγητό του κόσμου» ούτε μπιφτέκια, κεμπάπ ή σούσι. Αλλά όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στο γρήγορο φαγητό» σημειώνει.

Μια μπουλανζερί χωρίς μπαγκέτες;

Παραδοσιακά, οι μπαγκέτες τρώγονται από τους Γάλλους στο πρωινό, αλειμμένες με βούτυρο και μαρμελάδα ή με σοκολάτα και φουντούκι. Στο μεσημεριανό γεύμα, τις γεμίζουν με ζαμπόν, τόνο, κοτόπουλο ή τυρί φτιάχνοντας ένα σάντουιτς με μπαγκέτα για πακέτο. Στο δείπνο, αποτελούν το απαραίτητο συνοδευτικό ενός παραδοσιακού γαλλικού γεύματος, όπως το μοσχαρίσιο στιφάδο ή το μοσχαρίσιο μπουργκινιόν, με το ψωμί να «καθαρίζει» το πιάτο από την υπόλοιπη σάλτσα.

«Βλέπουμε ότι οι νέοι χαίρονται πολύ που τρώνε την παραδοσιακή μπαγκέτα τα Σαββατοκύριακα όταν επισκέπτονται τους γονείς τους, οπότε αυτό εκτιμάται. Αλλά η ζωή έχει γίνει πιο μοντέρνα και υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για φαγητό εκτός του σπιτιού και χωρίς το ψωμί» λέει ο Ανράκ.

Τα τελευταία χρόνια, έχει καταγραφεί ακόμη μία αξιοσημείωτη αλλαγή που αλλάζει τη σχέση της Γαλλίας με το ψωμί: η άνοδος των «νεομπουλανζερί» ή νεο-αρτοποιείων. Αυτή η νέα γενιά ψήνει με δημητριακά και βιολογικό αλεύρι, πουλώντας αρωματικά, μακράς ζύμωσης καρβέλια με προζύμι και φτιάχνει λιγότερες μπαγκέτες – αν όχι καθόλου.

Τα μεγάλα ψωμιά με προζύμι και τα καρβέλια ολικής αλέσεως που παρασκευάζονται με τοπικό, βιολογικό αλεύρι πωλούνται με βάση το βάρος. Εκτός του ότι παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα ψωμιά αυτά, τα οποία ζυγίζουν έως και 3 κιλά, θρέφουν περισσότερα νοικοκυριά, είναι καλύτερα στην πέψη χάρη στους μεγαλύτερους χρόνους ζύμωσης που διασπούν τη γλουτένη και απλώς έχουν καλύτερη γεύση, όπως εξηγεί ο Ανράκ.

Αλλά ορισμένοι δυσκολεύονται να «χωνέψουν» την ιδέα ενός γαλλικού αρτοποιείου χωρίς μπαγκέτες.

«New-age» ψωμιά που «δεν είναι προσιτά σε όλους»

Την ίδια ώρα, ο αρτοποιός Ερίκ Κεζέρ, ο οποίος έχτισε μια μίνι αυτοκρατορία 370 αρτοποιείων σε όλο τον κόσμο βασιζόμενος στην χαρακτηριστική παραδοσιακή μπαγκέτα που φτιάχνεται με υγρό προζύμι, κάνει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση σχετικά με τα ψωμιά που κατακτούν την πρωτεύουσα.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το ψωμί είναι πολύ πιο ακριβό. Δεν είναι προσιτό σε όλους» όπως σημειώνει.

Μια απλή μπαγκέτα, η οποία μπορεί να φτιαχτεί με πρόσθετα και να ψηθεί αφού έχει προηγουμένως καταψυχθεί, κοστίζει περίπου ένα ευρώ. Η παραδοσιακή μπαγκέτα, η οποία βάσει νόμου μπορεί να φτιαχτεί μόνο φρέσκια με αλεύρι, νερό, αλάτι και προζύμι, είτε πρόκειται για μαγιά, προζύμι ή συνδυασμό και των δύο, κοστίζει περίπου 1,30 ευρώ. Αντίθετα, ένα κομμάτι ψωμιού 500 γραμμαρίων, το οποίο συχνά πωλείται με βάση το βάρος, μπορεί να πωληθεί έως και 7 ευρώ.

«Ο σκοπός μιας μπαγκέτας είναι να ταΐσει πολλούς ανθρώπους. Αυτά είναι πιο ελιτίστικα αρτοποιεία. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, απλώς αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο τύπο πελάτη της μεσαίας τάξης» εξηγεί ο Κεζέρ.

Παρά τη μείωση της κατανάλωσης ψωμιού, ο ίδιος λέει ότι δεν ανησυχεί για την εξαφάνισή του. Το 86% των Γάλλων παραδέχεται ότι τρώει λευκό ψωμί σε φέτες από τα σούπερ μάρκετ.

«Στους μεγαλύτερους σε ηλικία αρέσει επειδή είναι πιο εύκολο, και υπάρχουν και νέοι που αγοράζουν ένα καρβέλι ψωμί, το βάζουν στο ψυγείο όπου θα διατηρηθεί για μια ολόκληρη εβδομάδα και ζουν λίγο σαν τους Αμερικανούς. Είναι ζήτημα πρακτικότητας» συμπληρώνει ο Ανράκ.

Παρόλα αυτά, ο Κεζέρ δεν πιστεύει ότι η μπαγκέτα διατρέχει πραγματικό κίνδυνο. «Ούτε μία στο εκατομμύριο. Ο κόσμος το λατρεύει» αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση οι αρτοποιοί εκτιμούν πως πρέπει να προσαρμοστούν. «Τα αρτοποιεία πάντα περνούσαν κρίσεις, αλλά εμείς πάντα επανεφευρίσκαμε τους εαυτούς μας» τονίζουν χαρακτηριστικά.

You Might Also Like

Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ – Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρώσοι απήγαγαν 50 Ουκρανούς από ένα χωριό στο Σούμι

Αυστραλία: Αποδοκιμασίες κατά του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο των θυμάτων της επίθεσης στο Σίδνεϊ

Ζελένσκι: Στηρίζει τριμερή για Ουκρανικό – Ζητά διευρυμένες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους

Αρκτίδες: Τα τελευταία πεφταστέρια του 2025 θα φωτίσουν τον ουρανό – Βροχή μετεωριτών απόψε

admin 8 Νοεμβρίου, 2025 8 Νοεμβρίου, 2025
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΜΈΣΑ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ

Mirc.gr

Tο mIRC Network Δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει τους Έλληνες ανά τον κόσμο και να τους δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούν μέσα απο μια επιλογή αρκετών καναλιών (Chatrooms) εύκολα,άνετα και με ασφάλεια,χρησιμοποιώντας τις επιλογές κειμένου,εικόνας και ήχου!
Σελίδες
  • Αρχική
  • Οροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Κατηγορίες
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Διεθνή επικαιρότητα
  • Automoto
  • Lifestyle

Donate with Paypal

Λόγο συνεχιζόμενων αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψη των αναγκών συντήρησης και λειτουργιάς του δικτύου , website , hosting κ.α Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς με δωρεές την βοήθεια σας και την στήριξη σας για την ορθή και μελλοντική λειτουργιά του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

mirc.gr 2023 Copyright %year%, All Rights Reserved  |  by Sp | Hosted by RealHosting
adbanner
Εντοπίστηκε AdBlock
Ο ιστότοπός μας είναι ένας ιστότοπος που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Παρακαλούμε στη λίστα επιτρεπόμενων για να υποστηρίξετε τον ιστότοπό μας.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?